Groenlof als basis

Ronnie de Winter • 10 juli 2022

een stevige, bittere groente!

Groenlof, ook wel suikerbrood genoemd is een wat bittere groente die knapperig is en het heel goed doet in een salade.

Maar de grote bladeren zijn ook heel geschikt om er verschillende groenten op te serveren. Juist doordat de bladeren zo groot zijn en lekker knapperig kunnen deze groenten ook warm zijn. Door aan de verschillende groenten ook een wat zoeter groente toe te voegen zoals b.v. zoete aardappel, maak je de bittere smaak van de groenlof bladeren wat zachter.

Groenlof met koolrabi en zoete aardappel

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 grote bladeren groenlof
  • 1 zoete aardappel
  •  1 grote wortel
  •  1 koolrabi
  • 1/2 gele paprika
  • wat bieslook
  • wat munt
  • wat citroenmelisse
  • wat onsterfelijkheids kruid
  • paar takjes tijm

Bereidingswijze:
  • Was de groenlof bladeren, sla ze droog.
  • Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
  • Schil de koolrabi en snijd hem in blokjes.
  • Rasp de wortel en snijd hem in blokjes.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in stukjes.
  • Was de kruiden en snijd ze fijn.
  • Leg de groenlof bladeren op een bord of op een de schaal.
  • Verwarm een klein beetje extra vierge olijfolie in een pan.
  • Voeg de blokjes zoete aardappel, wortel, koolrabi en gele paprika toe en een klein beetje water en stoof de groente in 5 minuten gaar.
  • Leg de groente op het groenlof blad op het bord of in de schaal en strooi er de fijngesneden kruiden over en een scheutje extra vierge olijfolie.

Lekker met gekookte aardappels.

Over groenlof


Groenlof is een bittere groente en behoort tot de composietenfamilie en is daarmee verwant aan de witlof.  Groenlof lijkt qua vorm wel wat op witlof alleen is de krop vele malen groter en groen van kleur. De grote bladeren zijn stevig en het groene gedeelte is het meest bitter.  Bittere groenten zijn heel gezond vanwege hun bitterstoffen. Deze bitterstoffen smaken bitter en kunnen uit verschillende fytonutriënten bestaan. Zo kunnen verschillende peptiden, zouten, fenolen, polyfenolen, flavonoïden, terpenen en cafeïne allemaal plantaardige bitterstoffen zijn.  Deze stoffen maakt de plant om zichzelf te beschermen tegen vraat.

De bitterstoffen zorgen  in je lichaam voor meer aanmaak van maag- en gal sappen. Hierdoor wordt het voedsel beter verteerd en kunnen de waardevolle voedingsstoffen beter opgenomen worden uit de voeding. Ook stimuleren bitterstoffen de alvleesklier waardoor de bloedsuikerspiegel beter in balans blijft. 

Bitterstoffen bevorderen verder de uitscheiding van virussen en bacteriën, zorgen voor een sneller verzadigd gevoel en gaan trek in iets lekkers tegen. Een stukje pure chocolade met een hoog cacao gehalte ( 85 - 99% ) laat zoete trek verdwijnen.


Andere groenten die veel bitterstoffen bevatten zijn witlof, andijvie, spruitjes, radicchio, broccoli, rucola en snijbiet.

Bitterstoffen kun je ook binnenkrijgen via kruiden (thee). Paardenbloemblad, brandnetel, zuring, kervel, fenegriek, gember, kurkuma, rozemarijn, tijm, kruidnagel, oregano zijn allemaal kruiden die verschillende structuren aan bitterstoffen bevatten.


Vind je de bittere smaak niet lekker en wil je toch van de gezondheidsvoordelen gebruik maken, combineer een bittere groente dan met een groente met een wat zoetere smaak. Zoals b.v. pompoen, zoete bataat, worteltjes, pastinaak of yacon.

Planten van biologische teelt bevatten meer bitterstoffen en zijn daardoor ook sterker van smaak. Dat komt omdat bij biologisch telen geen pesticiden worden gebruikt tegen insectenvraat en de plant zich zelf dus meer zal moeten beschermen.


Belangrijke voedingstoffen in groenlof

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More