Palmkool

Ronnie de Winter • 17 oktober 2021

boordevol fitonutriënten!!!

Palmkool is geschikt om te roerbakken en te stoven. Roerbakken doe je in een weinig olijfolie en vaak kort onder goed roeren op hoog vuur. Stoven doe je door eerst de groenten in heel weinig olijfolie te fruiten en vervolgens een klein beetje water toe te voegen, het vuur laag te zetten, en met de deksel op de pan en de groenten in het vocht in een paar minuten, afhankelijk van de stevigheid van de groenten) gaar te laten worden.

Het gerecht dien je met het vocht op. Daarom voeg je maar heel weinig tot geen water toe. De groenten kan ook stoven in het vocht wat vrij komt uit de groenten. Bij het stoven van groenten wordt de temperatuur van de olie nooit te hoog door het vocht uit de groenten.

Het is een heel gezonde manier van groente bereiden, mits je de groenten kort stooft. Dan blijven veel voedingstoffen behouden. Ook kun je een deel van de bladgroenten achter houden om die pas op het laatst toe te voegen waardoor je meer voedingstoffen maar ook meer smaak behoudt. De stoofgroenten blijven dan ook een lekkere bite houden.


Gestoofde groenten is gemakkelijker te verteren dan rauwkost. De vezels zijn zachter gemaakt door het stoven. Ook gebruik je maar heel weinig olie en doordat je de temperatuur steeds laag houdt, kunnen er geen giftige stoffen ontstaan en ben je "lief" voor de groenten. Ze kunnen op een zachtere manier licht garen.

Palmkool stoof

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 350 gram palmkool
  • 1 winterwortel
  • 1/2 rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 kleine paarse bataat
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 kleine teen knoflook
  • 3 el tomatenpuree
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
  • Was de palmkool en verwijder de harde nerf.
  • Snijd de kool in dunne reepjes.
  • rasp de winterwortel en snijd hem in kleine blokjes.
  •  Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes als je het gerecht niet te scherp wil hebben.
  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd het teentje heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan.
  • Fruit de fijngesnipperde ui op een zacht vuurtje glazig en het komijn- en venkelzaad tot ze gaan ruiken.
  • Voeg dan de stukjes rode peper toe en roer even om.
  • Voeg de stukjes wortel en bataat toe en een heel klein beetje water en laat het geheel met de deksel op de pan  in ca. 10 minuutjes gaar stoven.
  • Voeg dan de reepjes kool, stukjes tomaat en de fijngesneden knoflook toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de tomaten puree toe en roer nog eens goed door.
  • Serveer het goed warm.

Lekker met een koude aardappel salade van koude aardappel, verse peterselie, beetje citroenrasp en klein beetje citroensap en wat zout.
Serveer er Griekse saladekaas bij.

Ook kun je dit recept van palmkool stoof verrijken met b.v. gekookte witte bonen of andere peulvruchten, zoals linzen of kikkererwten.


Over palmkool

Palmkool dankt zijn naam aan zijn groeiwijze. De plant heeft wat weg van het bladergedeelte van een palmboom. De bladeren van de kool zijn stevig en langwerpig met een dikke nerf in het middel. Qua structuur zijn ze wat bobbelig en ze zijn heel donker groen van kleur. Ze kunnen wel een meter hoog worden. Palmkool kan meerdere seizoenen blad geven en kan je steeds opnieuw afplukken. Pluk steeds de buitenste bladere en laat de kern zitten. Zo vormt de kool steeds nieuwe bladeren. Palmkool kan goed tegen vorst en kan de hele winter door geplukt worden.  Na de vorst smaakt de kool wat zoeter.


Het blad en de nerf zijn eetbaar. Maar de nerf heeft meer tijd nodig om te garen en kan niet rauw gegeten worden. De bladeren kun jehet beste heel kort roerbakken of in een paar minuten gaar stoven. Wil je de nerf gebruiken dan heeft deze toch gauw een stooftijd nodig van een minuut of 10, mitst je hem in dunnen plakjes snijd.


Palmkool kun je vergelijke qua voedingstoffen met boerenkool. Echter door de donkergroene kleur bevat het extra veel chlorofyl. Een stof die zware metalen bindt en deze zo via de ontlasting kan uitscheiden.

Net als alle andere kolen bevat ook palmkool veel glucosinolaten. Dit zijn fytonutriënten die kanker tegengaan, maar gaan bij verhitting snel verloren. Daarom is het aan te raden de kool slechts heel kort te roerbakken.

Wil je de bladeren rauw eten of gebruiken, dan kun je het beste de bladeren kneden, zodat er sappen uit het blad vrijkomen die de kool beter verteerbaar maken. De bladeren gaan door het kneden mooi glanzen en worden zachter. Laat het na het kneden even staan, voordat je het aan het gerecht toevoegt.


De kool is rijk aan calcium en vitamine C.  In combinatie met wortel en de paarse bataat wordt de koolsmaak verzacht en palmkool smaakt  verrassend goed met tomaat en tomatenpuree.


Probeer ook eens palmkool in combinatie met courgette en tomaat. Behalve dat het mooie kleuren bij elkaar zijn is het ook heerlijk qua smaakcombinatie. lekker met gekookte pasta.

Belangrijke voedingstoffen in palmkool

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Quercitine

    - krachtige anti-oxidant

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More