Blog Post

Palmkool

Ronnie de Winter • 17 oktober 2021

boordevol fitonutriënten!!!

Palmkool is geschikt om te roerbakken en te stoven. Roerbakken doe je in een weinig olijfolie en vaak kort onder goed roeren op hoog vuur. Stoven doe je door eerst de groenten in heel weinig olijfolie te fruiten en vervolgens een klein beetje water toe te voegen, het vuur laag te zetten, en met de deksel op de pan en de groenten in het vocht in een paar minuten, afhankelijk van de stevigheid van de groenten) gaar te laten worden.

Het gerecht dien je met het vocht op. Daarom voeg je maar heel weinig tot geen water toe. De groenten kan ook stoven in het vocht wat vrij komt uit de groenten. Bij het stoven van groenten wordt de temperatuur van de olie nooit te hoog door het vocht uit de groenten.

Het is een heel gezonde manier van groente bereiden, mits je de groenten kort stooft. Dan blijven veel voedingstoffen behouden. Ook kun je een deel van de bladgroenten achter houden om die pas op het laatst toe te voegen waardoor je meer voedingstoffen maar ook meer smaak behoudt. De stoofgroenten blijven dan ook een lekkere bite houden.


Gestoofde groenten is gemakkelijker te verteren dan rauwkost. De vezels zijn zachter gemaakt door het stoven. Ook gebruik je maar heel weinig olie en doordat je de temperatuur steeds laag houdt, kunnen er geen giftige stoffen ontstaan en ben je "lief" voor de groenten. Ze kunnen op een zachtere manier licht garen.

Palmkool stoof

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 350 gram palmkool
  • 1 winterwortel
  • 1/2 rode ui
  • 1 rode peper
  • 1 kleine paarse bataat
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 kleine teen knoflook
  • 3 el tomatenpuree
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1/2 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
  • Was de palmkool en verwijder de harde nerf.
  • Snijd de kool in dunne reepjes.
  • rasp de winterwortel en snijd hem in kleine blokjes.
  •  Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak de peper schoon en verwijder de zaadlijsten en de zaadjes als je het gerecht niet te scherp wil hebben.
  • Pel de ui en snipper hem fijn.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd het teentje heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in de pan.
  • Fruit de fijngesnipperde ui op een zacht vuurtje glazig en het komijn- en venkelzaad tot ze gaan ruiken.
  • Voeg dan de stukjes rode peper toe en roer even om.
  • Voeg de stukjes wortel en bataat toe en een heel klein beetje water en laat het geheel met de deksel op de pan  in ca. 10 minuutjes gaar stoven.
  • Voeg dan de reepjes kool, stukjes tomaat en de fijngesneden knoflook toe en roer alles goed door elkaar.
  • Voeg de tomaten puree toe en roer nog eens goed door.
  • Serveer het goed warm.

Lekker met een koude aardappel salade van koude aardappel, verse peterselie, beetje citroenrasp en klein beetje citroensap en wat zout.
Serveer er Griekse saladekaas bij.

Ook kun je dit recept van palmkool stoof verrijken met b.v. gekookte witte bonen of andere peulvruchten, zoals linzen of kikkererwten.


Over palmkool

Palmkool dankt zijn naam aan zijn groeiwijze. De plant heeft wat weg van het bladergedeelte van een palmboom. De bladeren van de kool zijn stevig en langwerpig met een dikke nerf in het middel. Qua structuur zijn ze wat bobbelig en ze zijn heel donker groen van kleur. Ze kunnen wel een meter hoog worden. Palmkool kan meerdere seizoenen blad geven en kan je steeds opnieuw afplukken. Pluk steeds de buitenste bladere en laat de kern zitten. Zo vormt de kool steeds nieuwe bladeren. Palmkool kan goed tegen vorst en kan de hele winter door geplukt worden.  Na de vorst smaakt de kool wat zoeter.


Het blad en de nerf zijn eetbaar. Maar de nerf heeft meer tijd nodig om te garen en kan niet rauw gegeten worden. De bladeren kun jehet beste heel kort roerbakken of in een paar minuten gaar stoven. Wil je de nerf gebruiken dan heeft deze toch gauw een stooftijd nodig van een minuut of 10, mitst je hem in dunnen plakjes snijd.


Palmkool kun je vergelijke qua voedingstoffen met boerenkool. Echter door de donkergroene kleur bevat het extra veel chlorofyl. Een stof die zware metalen bindt en deze zo via de ontlasting kan uitscheiden.

Net als alle andere kolen bevat ook palmkool veel glucosinolaten. Dit zijn fytonutriënten die kanker tegengaan, maar gaan bij verhitting snel verloren. Daarom is het aan te raden de kool slechts heel kort te roerbakken.

Wil je de bladeren rauw eten of gebruiken, dan kun je het beste de bladeren kneden, zodat er sappen uit het blad vrijkomen die de kool beter verteerbaar maken. De bladeren gaan door het kneden mooi glanzen en worden zachter. Laat het na het kneden even staan, voordat je het aan het gerecht toevoegt.


De kool is rijk aan calcium en vitamine C.  In combinatie met wortel en de paarse bataat wordt de koolsmaak verzacht en palmkool smaakt  verrassend goed met tomaat en tomatenpuree.


Probeer ook eens palmkool in combinatie met courgette en tomaat. Behalve dat het mooie kleuren bij elkaar zijn is het ook heerlijk qua smaakcombinatie. lekker met gekookte pasta.

Belangrijke voedingstoffen in palmkool

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Quercitine

    - krachtige anti-oxidant

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: