Palmkool is geschikt om te roerbakken en te stoven. Roerbakken doe je in een weinig olijfolie en vaak kort onder goed roeren op hoog vuur. Stoven doe je door eerst de groenten in heel weinig olijfolie te fruiten en vervolgens een klein beetje water toe te voegen, het vuur laag te zetten, en met de deksel op de pan en de groenten in het vocht in een paar minuten, afhankelijk van de stevigheid van de groenten) gaar te laten worden.
Het gerecht dien je met het vocht op. Daarom voeg je maar heel weinig tot geen water toe. De groenten kan ook stoven in het vocht wat vrij komt uit de groenten. Bij het stoven van groenten wordt de temperatuur van de olie nooit te hoog door het vocht uit de groenten.
Het is een heel gezonde manier van groente bereiden, mits je de groenten kort stooft. Dan blijven veel voedingstoffen behouden. Ook kun je een deel van de bladgroenten achter houden om die pas op het laatst toe te voegen waardoor je meer voedingstoffen maar ook meer smaak behoudt. De stoofgroenten blijven dan ook een lekkere bite houden.
Gestoofde groenten is gemakkelijker te verteren dan rauwkost. De vezels zijn zachter gemaakt door het stoven. Ook gebruik je maar heel weinig olie en doordat je de temperatuur steeds laag houdt, kunnen er geen giftige stoffen ontstaan en ben je "lief" voor de groenten. Ze kunnen op een zachtere manier licht garen.
Over palmkool
Palmkool dankt zijn naam aan zijn groeiwijze. De plant heeft wat weg van het bladergedeelte van een palmboom. De bladeren van de kool zijn stevig en langwerpig met een dikke nerf in het middel. Qua structuur zijn ze wat bobbelig en ze zijn heel donker groen van kleur. Ze kunnen wel een meter hoog worden. Palmkool kan meerdere seizoenen blad geven en kan je steeds opnieuw afplukken. Pluk steeds de buitenste bladere en laat de kern zitten. Zo vormt de kool steeds nieuwe bladeren. Palmkool kan goed tegen vorst en kan de hele winter door geplukt worden. Na de vorst smaakt de kool wat zoeter.
Het blad en de nerf zijn eetbaar. Maar de nerf heeft meer tijd nodig om te garen en kan niet rauw gegeten worden. De bladeren kun jehet beste heel kort roerbakken of in een paar minuten gaar stoven. Wil je de nerf gebruiken dan heeft deze toch gauw een stooftijd nodig van een minuut of 10, mitst je hem in dunnen plakjes snijd.
Palmkool kun je vergelijke qua voedingstoffen met boerenkool. Echter door de donkergroene kleur bevat het extra veel chlorofyl. Een stof die zware metalen bindt en deze zo via de ontlasting kan uitscheiden.
Net als alle andere kolen bevat ook palmkool veel glucosinolaten. Dit zijn fytonutriënten die kanker tegengaan, maar gaan bij verhitting snel verloren. Daarom is het aan te raden de kool slechts heel kort te roerbakken.
Wil je de bladeren rauw eten of gebruiken, dan kun je het beste de bladeren kneden, zodat er sappen uit het blad vrijkomen die de kool beter verteerbaar maken. De bladeren gaan door het kneden mooi glanzen en worden zachter. Laat het na het kneden even staan, voordat je het aan het gerecht toevoegt.
De kool is rijk aan calcium en vitamine C. In combinatie met wortel en de paarse bataat wordt de koolsmaak verzacht en palmkool smaakt verrassend goed met tomaat en tomatenpuree.
Probeer ook eens palmkool in combinatie met courgette en tomaat. Behalve dat het mooie kleuren bij elkaar zijn is het ook heerlijk qua smaakcombinatie. lekker met gekookte pasta.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- krachtige anti-oxidant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica