Blog Post

Ratjetoe

Ronnie de Winter • 10 oktober 2021

van linzen, rijst en groenten.

Linzen en rijst vormen samen een volwaardige eiwitbron. Door deze aan te vullen met nog noten, maak je deze een pansmaaltijd wat zwaarder doordat je meer eiwitten en vetten toevoegt. Deze ratjetoe is handig wanneer je allerlei restjes groenten nog hebt liggen, die allemaal niet genoeg zijn voor een maaltijd. Zo maak je snel een volledige maaltijd en krijg je toch volwaardige voedingstoffen binnen.

Ratjetoe van linzen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 60 gram zilvervliesrijst
  • 280 gram water
  • 1 schijfje citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl komijnzaad
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl kurkuma
  • zwarte peper
  • Eén of een combinatie van meerdere knolgroenten: bietjes, wortelpeterselie, wortels, knolselderie, zoete aardappel, venkel
  • Wat stevige bladgroenten: spinazie, paar andijviebladeren, paksoi
  • Eetbare bloemetjes,: Oost-Indische kers, viooltjes
  • Wat nootjes: cashewnoten, amandelen
  • Wat kruiden: venkelgroen, munt, steviablad
Bereidingswijze:
  • Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Giet de rijst en de linzen af en laat hem even uitlekken.
  • Verwarm een deel van extra vierge olijfolie in een pan.
  • Rooster hierin het komijnzaad en de asafoetida.
  • Voeg de rijst, de linzen, het schijfje citroen, de kurkuma, de zwarte peper en het water toe en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het in 15 - 20 minuten gaar pruttelen.
  • Maak de groenten, eetbare bloemetjes en de kruiden schoon en snijd ze fijn.
  • Rooster de noten op een laag vuurtje 5 minuten.
  • Hak de noten grof.
  • Voeg de harde gesneden groentes toe aan het rijst/linzenmengsel zodra deze kookt.
  • Voeg de gesneden bladgroenten wanneer het rijst/linzen/groentenmengsel bijna gaar is.
  • Voeg de eetbare bloemetjes en de gehakte noten toe als alles gaar is.

Over het verwerken van groenten in een maaltijd


Heb je een grote bloemkool of een krop andijvie waar je een deel van overhoudt, een knolselderie die te groot is of heb je nog een wortel en een bietje die je nog niet gebruikt hebt? Deze groenten zijn heel geschikt voor het maken van een ratjetoe.

Groenten zijn belangrijk in een maaltijd. Ze vormen de basische elementen.  Eiwitrijke, koolhydraatrijke en vetrijke producten geven ons energie maar zijn meestal voor ons lichaam verzurend. Voor ons lichaam is het het meest ideaal als we onze maaltijd samenstellen met ca 20% verzurende en 80% basische voeding. Dat is nog niet zo gemakkelijk want we zijn dit niet gewend.

We beginnen meestal de maaltijd samen te stellen met een eiwit-en vetbron, (vlees, vis/noten) dan een koolhydratenbron (aardappel/rijst/pasta/granen) en ons sluitstuk is meestal de groente.

Aardappels en andere knollen zijn goede koolhydratenbronnen die niet verzurend zijn voor ons lichaam. Anderzijds vragen deze knollen wel weer veel van onze insuline productie en zijn ze vaak bloedsuikerspiegelverhogend.

Om een maaltijd goed in balans te krijgen is het gemakkelijk om met het  kiezen van je groenten te beginnen. Verschillende groenten in één maaltijd heeft daarbij de voorkeur. Bedenk wel dat groenten licht verteerbaar zijn en dat een maaltijd, die uit alleen maar groenten bestaat, je snel weer een hongergevoel geven. Daarom is het van belang dat je de verschillende groenten zo kiest dat ze je ook van koolhydraten voorzien. Zo bevatten knollen, wortels en verse peulvruchten meer koolhydraten dan bladgroenten of kruiden.

Door een bladgroente, een knolgroente, een stengel groente, een vruchtgroente en kruiden in verschillende kleuren in één maaltijd te verwerken heb je een goede combi voor je gezondheid. Voeg daar aan toe een eiwit/vet bron zoals vlees, vis, ei, noten, kaas.

Afhankelijk van de arbeid die je overdag verricht en de hoeveelheid energie die je verbruikt, voeg je nog wat van een koolhydratenbron toe ( granen, aardappels).  Granen en peulvruchten samen vormen zowel een goede eiwitbron als ook een goede koolhydratenbron.


Bladgroenten zijn ideaal voor een salade om daar de maaltijd mee te beginnen. Je spijsvertering wordt daarmee opgewarmd zodat de verteringslappen zijn aangemaakt voor de zwaardere verteerbare voedingstoffen die je daarna eet.

Om rauwe bladgroenten goed te kunnen verteren is wat olie en citroensap nodig. Daarom en voor de smaak maken we een dressing op basis van deze ingrediënten om over een salade te doen. Om een salade te verrijken kunnen we zaden, pitten, noten en kruiden toe voegen.


Gekookte, gestoomde of gestoofde groenten zijn de volgende stap in de maaltijd. Deze kun je verrijken met kruiden, wat olie, noten, zaden en pitten.

Ongemerkt heb je in het verrijken van de salade al wat eiwitten, koolhydraten en vetten toegevoegd.

Ook de groenten kunnen eiwitten en koolhydraten van zichzelf bevatten. (verse peulvruchten, vruchtgroenten, knollen en wortels)


Een goede eiwitbron kan vervolgens vlees, gevogelte, vis, ei, tofu, tempeh, kwark, kaas of noten zijn. Of peulvruchten gecombineerd met een graan.

En tot slot bepalen we wat onze koolhydraten bron zal zijn, afhankelijk van welke eiwitbron en groenten we hebben gekozen.

Heb je als groenten al veel knollen en wortels gekozen kun je volstaan met een weinig graan of pasta.

Zijn je groenten voornamelijk bladgroenten dan zijn aardappels een goede koolhydratenbron.


Ben je gewend een toetje te eten ter afsluiting van de maaltijd dan is fruit of een zoet dessert niet zo geschikt voor je lichaam.

Deze gaan gisten in je spijsvertering doordat je deze als laatste eet.

Wil je fruit verwerken in je maaltijd, begin hier dan mee. Maak een voorgerecht met fruit en eet ca 15 minuten later de rest van de maaltijd. Dan heb je geen last van gisting in je ingewanden.

Het is misschien even wennen, maar er zijn hele leuke en lekkere voorgerechten te maken met fruit.

Belangrijke voedingstoffen in

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: