Ratjetoe

Ronnie de Winter • 10 oktober 2021

van linzen, rijst en groenten.

Linzen en rijst vormen samen een volwaardige eiwitbron. Door deze aan te vullen met nog noten, maak je deze een pansmaaltijd wat zwaarder doordat je meer eiwitten en vetten toevoegt. Deze ratjetoe is handig wanneer je allerlei restjes groenten nog hebt liggen, die allemaal niet genoeg zijn voor een maaltijd. Zo maak je snel een volledige maaltijd en krijg je toch volwaardige voedingstoffen binnen.

Ratjetoe van linzen

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 60 gram zilvervliesrijst
  • 280 gram water
  • 1 schijfje citroen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl komijnzaad
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl kurkuma
  • zwarte peper
  • Eén of een combinatie van meerdere knolgroenten: bietjes, wortelpeterselie, wortels, knolselderie, zoete aardappel, venkel
  • Wat stevige bladgroenten: spinazie, paar andijviebladeren, paksoi
  • Eetbare bloemetjes,: Oost-Indische kers, viooltjes
  • Wat nootjes: cashewnoten, amandelen
  • Wat kruiden: venkelgroen, munt, steviablad
Bereidingswijze:
  • Week de linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Giet de rijst en de linzen af en laat hem even uitlekken.
  • Verwarm een deel van extra vierge olijfolie in een pan.
  • Rooster hierin het komijnzaad en de asafoetida.
  • Voeg de rijst, de linzen, het schijfje citroen, de kurkuma, de zwarte peper en het water toe en breng het aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat het in 15 - 20 minuten gaar pruttelen.
  • Maak de groenten, eetbare bloemetjes en de kruiden schoon en snijd ze fijn.
  • Rooster de noten op een laag vuurtje 5 minuten.
  • Hak de noten grof.
  • Voeg de harde gesneden groentes toe aan het rijst/linzenmengsel zodra deze kookt.
  • Voeg de gesneden bladgroenten wanneer het rijst/linzen/groentenmengsel bijna gaar is.
  • Voeg de eetbare bloemetjes en de gehakte noten toe als alles gaar is.

Over het verwerken van groenten in een maaltijd


Heb je een grote bloemkool of een krop andijvie waar je een deel van overhoudt, een knolselderie die te groot is of heb je nog een wortel en een bietje die je nog niet gebruikt hebt? Deze groenten zijn heel geschikt voor het maken van een ratjetoe.

Groenten zijn belangrijk in een maaltijd. Ze vormen de basische elementen.  Eiwitrijke, koolhydraatrijke en vetrijke producten geven ons energie maar zijn meestal voor ons lichaam verzurend. Voor ons lichaam is het het meest ideaal als we onze maaltijd samenstellen met ca 20% verzurende en 80% basische voeding. Dat is nog niet zo gemakkelijk want we zijn dit niet gewend.

We beginnen meestal de maaltijd samen te stellen met een eiwit-en vetbron, (vlees, vis/noten) dan een koolhydratenbron (aardappel/rijst/pasta/granen) en ons sluitstuk is meestal de groente.

Aardappels en andere knollen zijn goede koolhydratenbronnen die niet verzurend zijn voor ons lichaam. Anderzijds vragen deze knollen wel weer veel van onze insuline productie en zijn ze vaak bloedsuikerspiegelverhogend.

Om een maaltijd goed in balans te krijgen is het gemakkelijk om met het  kiezen van je groenten te beginnen. Verschillende groenten in één maaltijd heeft daarbij de voorkeur. Bedenk wel dat groenten licht verteerbaar zijn en dat een maaltijd, die uit alleen maar groenten bestaat, je snel weer een hongergevoel geven. Daarom is het van belang dat je de verschillende groenten zo kiest dat ze je ook van koolhydraten voorzien. Zo bevatten knollen, wortels en verse peulvruchten meer koolhydraten dan bladgroenten of kruiden.

Door een bladgroente, een knolgroente, een stengel groente, een vruchtgroente en kruiden in verschillende kleuren in één maaltijd te verwerken heb je een goede combi voor je gezondheid. Voeg daar aan toe een eiwit/vet bron zoals vlees, vis, ei, noten, kaas.

Afhankelijk van de arbeid die je overdag verricht en de hoeveelheid energie die je verbruikt, voeg je nog wat van een koolhydratenbron toe ( granen, aardappels).  Granen en peulvruchten samen vormen zowel een goede eiwitbron als ook een goede koolhydratenbron.


Bladgroenten zijn ideaal voor een salade om daar de maaltijd mee te beginnen. Je spijsvertering wordt daarmee opgewarmd zodat de verteringslappen zijn aangemaakt voor de zwaardere verteerbare voedingstoffen die je daarna eet.

Om rauwe bladgroenten goed te kunnen verteren is wat olie en citroensap nodig. Daarom en voor de smaak maken we een dressing op basis van deze ingrediënten om over een salade te doen. Om een salade te verrijken kunnen we zaden, pitten, noten en kruiden toe voegen.


Gekookte, gestoomde of gestoofde groenten zijn de volgende stap in de maaltijd. Deze kun je verrijken met kruiden, wat olie, noten, zaden en pitten.

Ongemerkt heb je in het verrijken van de salade al wat eiwitten, koolhydraten en vetten toegevoegd.

Ook de groenten kunnen eiwitten en koolhydraten van zichzelf bevatten. (verse peulvruchten, vruchtgroenten, knollen en wortels)


Een goede eiwitbron kan vervolgens vlees, gevogelte, vis, ei, tofu, tempeh, kwark, kaas of noten zijn. Of peulvruchten gecombineerd met een graan.

En tot slot bepalen we wat onze koolhydraten bron zal zijn, afhankelijk van welke eiwitbron en groenten we hebben gekozen.

Heb je als groenten al veel knollen en wortels gekozen kun je volstaan met een weinig graan of pasta.

Zijn je groenten voornamelijk bladgroenten dan zijn aardappels een goede koolhydratenbron.


Ben je gewend een toetje te eten ter afsluiting van de maaltijd dan is fruit of een zoet dessert niet zo geschikt voor je lichaam.

Deze gaan gisten in je spijsvertering doordat je deze als laatste eet.

Wil je fruit verwerken in je maaltijd, begin hier dan mee. Maak een voorgerecht met fruit en eet ca 15 minuten later de rest van de maaltijd. Dan heb je geen last van gisting in je ingewanden.

Het is misschien even wennen, maar er zijn hele leuke en lekkere voorgerechten te maken met fruit.

Belangrijke voedingstoffen in

Gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More