Geitenkaas salade

Ronnie de Winter • 3 oktober 2021

Lekker fris!

Deze salade geeft je meer energie dan zo op het eerste gezicht lijkt. Geitenkaas in combinatie met pinda's geeft je voldoende eiwitten in een maaltijd. Door deze eiwitten met afgekoelde aardappelen te combineren wordt de salade vullend maar kan toch goed verteerd worden. De koolhydratenbron (de aardappels) bestaan uit resistent zetmeel doordat de aardappels afgekoeld zijn. Resistent zetmeel wordt pas verteerd in de dikke darm en hierdoor ondervindt de vertering van de eiwitten en vetten in de maag geen problemen.

Doordat het resistent zetmeel in de dikke darm omgezet wordt in o.a. boterzuur doe je daar en je darmflora plezier mee en het boterzuur geeft je ook nog eens energie wanneer het in je lichaam opgenomen wordt. 

De verschillende soorten slablaadjes geven wat kleur aan de salade, maar is als groentebron niet voldoende.

Geef er daarom wat gewokte groenten bij.

Geitenkaas salade

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 5 gekookte en afgekoelde aardappels
  • Verschillende soorten slablaadjes
  • 50 gra zachte geitenkaas
  • 2 el vliespinda's
  • 1/6 komkommer
  • 1 tl mosterd
  • 1/2 - 1  el citroensap
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • paar druppels ahornsiroop
  • zwarte peper en zout
Bereidingswijze:
  • Snijd de aardappels in kleine blokjes en doe ze in een schaal.
  • Was de slablaadjes en slinger ze droog. Snijd ze in kleine reepjes.
  • Was de komkommer en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak een dressing van de mosterd, het citroensap, de extra vierge olijfolie, de ahornsiroop en het peper en zout.
  • Roer de dressing door de andere ingrediënten in de schaal.
  • Strooi er de vliespinda's over.

Over resistent zetmeel


Resistent zetmeel reageert als een vezel in ons lichaam. Het is een koolhydraat die niet in de dunne darm verteert wordt en onverteerd in de dikke darm terecht komt. De bacteriën in de dikke darm zetten deze vezels om in o.a. boterzuur, die een belangrijke bron vormt van energie.  Dit boterzuur zorgt voor een goede PH waarde in de darm en heeft een grote invloed op het gezond houden van je darmwand wat weer belangrijk is om allergieën en infecties tegen te gaan. Resistent zetmeel kan de opname van mineralen in de darmen vergroten en het helpt ook om de insulinegevoeligheid van de cellen te vergroten. Doordat het resistent zetmeel voedsel is voor de goede bacteriën in de dikke darm, neemt ook het aantal goede bacteriën toe en hiermee versterk je het immuunsysteem. Resistent zetmeel is caloriearm maar geeft je lang een verzadigd gevoel en houdt je bloedsuikerspiegel in balans.

Genoeg redenen dus om regelmatig resistent zetmeel te eten.


Witte bonen en andere bonen, linzen, groene banaan, ongekookte, geweekte haver,  kikkererwten, groene erwten zijn bronnen van resistent zetmeel.  Maar ook kan resistentzetmeel onder bepaalde omstandigheden ontstaan uit zetmeel.  Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het afkoelen van gekookte koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals bij afgekoelde aardappelen en afgekoelde pastaproducten. Maar ook bij afgekoelde zoete aardappel of afgekoelde pastinaak. Wanneer je pasta hebt gekookt, spoel het dan direct af met koud water. Dan begint al meteen de vorming van resistent zetmeel. Het kost wel wat tijd voordat het zetmeel omgezet is.  Wanneer je het een dag in de koelkast plaatst, is er het meeste resistent zetmeel gevormd.  Je kunt de vorming van resistent zetmeel herkennen, doordat de aardappels of macaroni niet meer aan je mes plakt.

Wil je meer resistent zetmeel gaan eten, bouw het dan langzaam op om gasvorming en buikpijn te voorkomen. Je darmbacteriën moeten wennen en zich aan passen aan nieuwe voeding en dat kost tijd.


Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More