Met het ingaan van de herfst kan ons lichaam wel wat extra's gebruiken. De lucht wordt vochtiger, het licht neemt af en de temperatuur wordt lager. Ons lichaam reageert hier o.a. op met een hogere spierspanning, waardoor er een grotere belasting komt op de pezen en gewrichten. Goed om deze dan ook een steuntje te geven met behulp van kruiden en specerijen die niet alleen een lekkere smaak geven aan het gerecht maar ons ook kunnen helpen de spieren wat meer ontspanning te geven.
Onderstaande recept van auberginesaus met rijstfusili geeft je spieren een boost en wil je je pezen nog iets extra's geven serveer er nog een salade bij waarin je verse basiclicum en tijm verwerkt.
Over kruiden en specerijen die speciaal onze spieren een handje helpen.
Allereerst zijn de ontstekingsremmende kruiden en specerijen belangrijk voor de spieren en de pezen. Zij gaan ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen die ontstaan bij (over) belasting en zorgen ervoor dat schade aan de spieren en pezen snel en beter herstellen. Ook de kruiden die ontgiftend werken hebben een positieve invloed op de spieren. Ze zorgen ervoor dat de verzuring in de spieren sneller afgevoerd kunnen worden omdat ze de lever ondersteunen zijn werk te doen. En er zijn kruiden en specerijen die de spierwerking versterken, goed zijn voor de opbouw van de spieren en voor de ontspanning van de spieren zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat de voedingstoffen uit de kruiden goed opgenomen kunnen worden.
Gember, basilicum, rozemarijn, peterselie, tijm, kaneel, kurkuma en koriander zijn allemaal heel goed voor de spieren en pezen.
Zwarte peper is het specerij bij uitstek om de voedingstoffen uit andere kruiden en specerijen beter op te nemen.
Daarom tref je in bijna al mijn recepten zwarte peper aan. Liefst vers gemalen.
Gember en kurkuma kun je in heel veel gerechten dagelijks verwerken. Het zijn verwarmende kruiden en ze hebben een gunstige werking op de spijsvertering. Ze geven een gerecht qua smaak net even iets extra's en zijn gemakkelijk te combineren met andere kruiden en specerijen.
Basilicum heeft een veel uitgesprokene smaak evenals tijm en rozemarijn. Deze kruiden gebruik je meestal niet dagelijks maar het is zeker goed ze één of twee keer per week te gebruiken.
Koriander en peterselie kun je mooi afwisselen in verschillende gerechten. En het gemalen korianderzaad doet het goed in combinatie met gember, kurkuma. Koriander is een verkoelend kruid en een sterke ontgifter voor zware metalen.
Kaneel is met name te gebruiken in zoete gerechten maar zoals in bovenstaand recept ook heel verrassend in een hartig gerecht.
In onderstaande tabel een overzicht van bovenstaande kruiden en specerijen op de werking op de pieren en pezen.
- zorgt voor ontspanning van de spieren
- vermindert spierpijn
- antioxidant: gaat ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen welke ontstaan door schade door (over) belasting
- zorgt voor beter en sneller herstel van spieren na blessures
- ontgifter, helpt de lever zijn werk te doen, waardoor de lever tijd overhoudt voor de afvoer van de verzuring in de spieren
- sterke antioxidant, remt ontstekingsprocessen die ontstaan in de psieren door schade door (over) belasting
- antioxidant, remt ontstekingsprocessen in de spieren die ontstaan door schade door (over) belasting.
-zorgt voor beter en sneller herstel van de spieren.
- heeft een verwarmende werking
- zorgt ervoor dat voedingstoffen beter opgenomen wordt
- zorgt voor een goede opbouw en werking van de spieren
- verlicht spierpijn
- ontspant de spieren
- ontspant en kalmeert de spieren
- bevat veel antioxidanten die de spierwerking positief beïnvloeden