Blog Post

Auberginesaus

Ronnie de Winter • 26 september 2021

met kurkuma en koriander!

Met het ingaan van de herfst kan ons lichaam wel wat extra's gebruiken. De lucht wordt vochtiger, het licht neemt af en de temperatuur wordt lager. Ons lichaam reageert hier o.a. op met een hogere spierspanning, waardoor er een grotere belasting komt op de pezen en gewrichten. Goed om deze dan ook een steuntje te geven met behulp van  kruiden en specerijen die niet alleen een lekkere smaak geven aan het gerecht maar ons ook kunnen helpen de spieren wat meer ontspanning te geven.

Onderstaande recept van auberginesaus met rijstfusili geeft je spieren een boost en wil je je pezen nog iets extra's geven serveer er nog een salade bij waarin je verse basiclicum en tijm verwerkt.

Aberginesaus met rijst fusili

(2 pers)

Kook de rijst fusilli ( 100 - 150 gram) gaar zoals op de verpakking staat aangegeven en spoel hem goed met koud water af. Laat het rusten zodat er resistent zetmeel gevormd wordt. Verwarm de fusilli later in de saus.

Voor de saus:
Ingrediënten:
  • 1 aubergine
  • 4 tomaten
  • 1 teentje knoflook ( optioneel)
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1/2 tl kaneel
  • zwarte peper en zout
  • wat verse peterselie
Bereidingswijze:
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Pel het teentje knoflook en snijd hem fijn. Je kunt de knoflook ook heel goed weglaten.
  • Was de aubergine, snijd het steeltje eraf en snijd hem in stukjes.
  • Kook de stukjes in heel weinig water met zou in 10 minuten gaar.
  • Voeg dan de tomatenblokjes, de fijn gesneden knoflook, de kurkuma, de kaneel en de koriander toe.
  • Roer alles goed door elkaar en verwarm het geheel.
  • Breng op smaak met peper en zout en dien op met wat fijn gesneden peterselie.
Lekker met een salade met verse tijm en basilicum.

Over kruiden en specerijen die speciaal onze spieren een handje helpen.


Allereerst zijn de ontstekingsremmende kruiden en specerijen belangrijk voor de spieren en de pezen. Zij gaan ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen die ontstaan bij (over) belasting en zorgen ervoor dat schade aan de spieren en pezen snel en beter herstellen. Ook de kruiden die ontgiftend werken hebben een positieve invloed op de spieren. Ze zorgen ervoor dat de verzuring in de spieren sneller afgevoerd kunnen worden omdat ze de lever ondersteunen zijn werk te doen.  En er zijn kruiden en specerijen die de spierwerking versterken, goed zijn voor de opbouw van de spieren en voor de ontspanning van de spieren zorgen. Daarnaast is het belangrijk dat de voedingstoffen uit de kruiden goed opgenomen kunnen worden.


Gember, basilicum, rozemarijn, peterselie, tijm, kaneel, kurkuma en koriander zijn allemaal heel goed voor de spieren en pezen.

Zwarte peper is het specerij bij uitstek om de voedingstoffen uit andere kruiden en specerijen beter op te nemen.

Daarom tref je in bijna al mijn recepten zwarte peper aan. Liefst vers gemalen.

Gember en kurkuma kun je in heel veel gerechten dagelijks verwerken. Het zijn verwarmende kruiden en ze hebben een gunstige werking op de spijsvertering. Ze geven een gerecht qua smaak net even iets extra's en zijn gemakkelijk te combineren met andere kruiden en specerijen.

Basilicum heeft een veel uitgesprokene smaak evenals tijm en rozemarijn. Deze kruiden gebruik je meestal  niet dagelijks maar het is zeker goed ze één of twee keer per week te gebruiken.

Koriander en peterselie kun je mooi afwisselen in verschillende gerechten. En het gemalen korianderzaad doet het goed in combinatie met gember, kurkuma. Koriander is een verkoelend kruid en een sterke ontgifter voor zware metalen.

Kaneel is met name te gebruiken in zoete gerechten maar zoals in bovenstaand recept ook heel verrassend in een hartig gerecht.


In onderstaande tabel een overzicht van bovenstaande kruiden en specerijen op de werking op de pieren en pezen.


Werking van de kruiden en specerijen op de spieren

  • Gember

    - zorgt voor ontspanning van de spieren

    - vermindert spierpijn

  • Kurkuma

    - antioxidant: gaat ontstekingsprocessen tegen in de spieren en pezen welke ontstaan door schade door (over) belasting

    - zorgt voor beter en sneller herstel van spieren na blessures



  • Koriander

    - ontgifter, helpt de lever zijn werk te doen, waardoor de lever tijd overhoudt voor de afvoer van de verzuring in de spieren

    - sterke antioxidant, remt ontstekingsprocessen die ontstaan in de psieren door schade door (over) belasting

  • Kaneel

    - antioxidant, remt ontstekingsprocessen in de spieren die ontstaan door schade door (over) belasting.

    -zorgt voor beter en sneller herstel van de spieren.

  • Zwarte peper

    - heeft een verwarmende werking

    - zorgt ervoor dat voedingstoffen beter opgenomen wordt

  • Peterselie

    - zorgt voor een goede opbouw en werking van de spieren


  • Tijm

    - verlicht spierpijn

    - ontspant de spieren

  • Rozemarijn

    - ontspant en  kalmeert de spieren

  • Basilicum

    - bevat veel antioxidanten die de spierwerking positief beïnvloeden

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: