Blog Post

Curry

Ronnie de Winter • 19 september 2021

van pompoen, mais en geitenyoghurt.

Een gerecht dat je eens geproefd moet hebben is deze curry. Heerlijk zacht en zoet van smaak met een klein vleugje scherpte van de pepers

De geitenyoghurt maakt deze curry helemaal af. De gele en oranje groenten zorgen voor aardig van bétacaroteen en de pompoen is bij uitstek een serotonine ( geluksstofje)leverancier.

Curry van pompoen met mais

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 oranje pompoen
  • 1 mais
  • 1/2 ui
  • 2 kleine rode pepers of 1 grote
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 th kerrie
  • 1/2 tl kurkuma
  • 2 el geitenyoghurt

Bereidingswijze:
  • Boen de pompoen goed schoon. Verwijder de zaadlijsten en snijd hem in blokjes.
  • Verwijder de schutbladen van de mais, was hem en kook de mais in weinig water in20 minuten gaar.
  • Laat hem afkoelen of spoel hem af onder de koude kraan en snijd de maiskorrels los.
  • Pel de ui en snipper de helft fijn.
  • Was de pepers, verwijder de zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
  • verwar de extra vierge olijfolie in de pan.
  • Fruit de ui een minuutje hierin. Voeg dan de blokjes pompoen, de fijn gesneden rode peper, de stukjes wortelpeterselie en wat water toe.
  • Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10 minuten pruttelen to de pompen zacht is.
  • Voeg dan de maiskorrels, de kerrie, de kurkuma en de geitenyoghurt toe en roer alles goed door elkaar.
Lekker met gekookte kasha en gefermenteerde lupine blokjes.

Over geitenyoghurt


Geitenyoghurt wordt gemaakt van geitenmelk. Geitenmelk heeft een aantal voordelen voor onze gezondheid. Het is licht verteerbaar en mineralen uit de geitenmelk worden door ons lichaam goed opgenomen. Geitenmelk bezit hoogwaardige eiwitten en goed afbreekbare middellange vetzuren. Ook bevat het de vitmaines A, B, C en D en de mineralen calcium magnesium, kalium, ijzer, fosfor en jodium.

Geitenmelk behoeft niet te worden gehomogeniseerd doordat de vetbolletjes maar klein zijn. Ook dit is gunstig voor onze spijsvertering. Door de soort vetten (middellange en korte vetzuren) en de kleine maat vetbolletjes kan het spijsverteringsenzym lipase veel gemakkelijker zijn werk doen en het vet goed afbreken. Dat kost je lichaam dus veel minder energie.

De eiwitten in geitenmelk worden snel en goed verteerd en opgenomen door ons lichaam. De eiwitsamenstelling van geitenmelk lijkt op  de eiwitsamenstelling van moedermelk. Door het maagzuur worden de eiwitten van geitenmelk in kleine eiwitbrokjes op een luchtige manier verdeeld kunnen gemakkelijk door de spijsverteringsenzymen afgebroken worden tot aminozuren.

In geiten melk zit wel lactose. Echter blijkt dat door de goede verteerbaarheid van de melk, geitenmelk vaak verdragen wordt door mensen met een lactose intolerantie.


Geitenyoghurt heeft een milde smaak. Het smaakt heerlijk in curry's, maar is ook goed te gebruiken voor een dressing.

Belangrijke voedingstoffen in geitenyoghurt

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Caprylzuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet


  • Laurinezuur

    - middellangeketen vetzuur

    - antiviraal

    - antischimmel

    - antibacteriëel

    - eenvoudiger te verteren

    - belast het lymfestelsel niet



Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: