Met knolselderie kan je veel kanten op. Hij is lekker als knolselderiesoep, maar ook als onderdeel in groentesoep wordt hij vaak gebruikt. Zowel het blad als de knol kun je verwerken in de soep.
Knolselderie leent zich ook goed voor het maken van een salade. De geitenyoghurt in combinatie met de appel en de sinaasappel maken deze salade extra fris. De salade is goed van te voren te maken. De verschillende smaken trekken dan goed door in het gerecht. Voeg de gehakte walnoten pas toe als je het gerecht opdient. Dan blijven ze lekker knapperig.
Over knolselderie
Knolselderie bevat weinig caloriën. Hij kan rauw gegeten worden of gekookt. Heb je moeite om rauwe knolselderie te verteren, blancheer hem dan eerst voordat je hem in een salade verwerkt. Selderie bevat fyto-oestrogenen wat met name voor vrouwen in de overgang gunstig is. Selderie is goed voor de ogen. Het bevat de antioxidanten lutïne en zeaxanthine die de ogen beschermen tegen de vrije radicalen die ontstaan bij blootstelling aan UV straling. Ook beschermen deze antioxidanten de huid tegen UV straling van de zon.
Het is aan te raden het blad van de knolselderie te gebruiken in een maaltijd. Het blad bevat polyacetyleen, een stof met kankerwerende eigenschappen.
Van het blad kun je een thee trekken (smaakt naar bouillon), maar is ook te gebruiken in soep of eenpansgerechten. In salades is de smaak van het blad gauw overheersend.
Selderie gaat goed samen met tomaat. In de bolognese saus voor macaroni en spaghetti wordt ook een stuk knolselderie toegevoegd.
Selderie is rijk aan vitamine K. Deze vitamine verdunt het bloed en verlaagt daarmee de bloeddruk. Selderie bevat ook erg veel natrium. Zout toeveogen in een gerecht met selderie is dan ook overbodig en niet aan te raden.
Selderie is vochtafdrijvend en bloedzuiverend wat gunstig is voor mensen met jicht, reuma of nieraandoeningen.
Zowel de knol, de stengels als het blad bevatten veel vezels en ondersteunen daarmee een goede darmfunctie.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica