Rabarber met Griekse yoghurt

Ronnie de Winter • 26 mei 2024

een heerlijk zacht toetje of tussendoortje.

De rabarber die we in de winkels tegenkomen is de champagne rabarber. De schil van deze rabarbersoort is heel zacht en schillen is dan ook niet nodig. Dit in tegenstelling met de harde, vezelige en erg zure rabarber die we nog van vroeger kennen. De rode schil van de stengels zorgt voor een mooie roze kleur van de compôte. Omdat rabarber zuur smaakt, werd er vroeger veel suiker in de compôte gedaan. Dat is bij de huidige rabarber, die veel minder zuur is, niet nodig. Om de compôte iets te zoeten volstaan een paar abrikozen, vijgen of dadels of een beetje groene stevia.


Rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is een groente. De rabarberplant heeft hele grote, driehoekige bladeren en felgekleurde roze/rode stengels. Hij vermeerdert zich via korte, dikke wortelstokken. De stengels en de bloemen kunnen we eten van de plant. De rest van de plant is giftig voor ons.

Rabarber met Griekse yoghurt

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 stengels rabarber
  • 1 tl groene stevia
  • 1/2 tl vanillepoeder
  • Mespuntje kaneel
  • Griekse yoghurt
Bereidingswijze:
  • Was de rabarber.
  • Snijd van de boven- en onderkant van de stelen een klein stukje af.
  • Snijd de rabarber in stukjes.
  • Doe de stukjes rabarber met het kaneel en de vanillepoeder met een heel klein beetje water in een pan en breng ze aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de rabarber ongeveer 5 to 10 minuten pruttelen tot de stukjes zacht zijn.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de stevia toe en roer goed door.
  • Laat de rabarber wat afkoelen.
  • Doe de Griekse yoghurt in een schaaltje. Doe daar de rabarber bovenop en garneer met wat stevia poeder.
  • Andersom kan ook: eerst de rabarber in een schaaltje doen en dan de Griekse yoghurt als topping versierd met wat groenestevia poeder.

Over rabarber



Rabarber heeft door de vele vezels een laxerende werking en is goed voor de darmen. Het heeft nog meer voordelen voor onze spijsvertering omdat het de maag versterkt en de lever reinigt. Rabarber is eetlust opwekkend, gaat bloedarmoede tegen en stimuleert de galproductie.


Rabarber is rijk aan de vitaminen B1, B2, B6, C en K en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en mangaan.  Het bezit de krachtige oxidant quercetine, die de rabarber zijn specifieke kleur geeft. Deze antioxidant die onder de flavonolen valt, versterkt ons immuunsysteem en gaat ontstekingen in het lichaam tegen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een natuurlijke antihistamine, voorkomt trombose en heeft een positieve invloed op het hart. Quercitine verlaagt het cortisolniveau in ons lichaam. (Cortisol is een stresshormoon wat bij een te veel zorgt voor negatieve emoties, slecht slapen, hoge bloeddruk en spijsverteringsstoornissen.)


Rabarber bevat veel vitamine K. Deze vitamine gaat osteoporose (botontkalking ) tegen. Daarbij bevat rabarber ook calcium wat ook nodig is om botten aan te maken en ze stevig te houden. Hierdoor zou rabarber uitstekend geschikt zijn voor het op orde houden van je skelet. Helaas is rabarber ook rijk aan oxaalzuur. En dit zuur neutraliseert het lichaam met name met calcium. Als hiervan niet genoeg voorradig is in de voeding, haalt het lichaam de benodigde calcium uit de botten.  En dit kan bij consumptie van veel oxaalzuur leiden tot botontkalking. Ook kan het de kans op het ontstaan van nierstenen vergroten.


Andere groenten met veel oxaalzuur zijn spinazie, postelein en snijbiet.  Maar ook cacao bevat veel oxaalzuur.  Als je last hebt van artritis, reuma , jicht of nierstenen doe je er goed aan niet elke dag oxaalzuur rijke groenten te eten. 

Of als je oxaalzuur rijke groente eet, voeg dan ook voeding, zoals paprika, Chinese kool, spruitjes, zaden en noten, vijgen, haver, quinoa, bieslook en tahin ( sesamzaadpasta) aan je maaltijd toe, die juist veel calcium bevatten en weinig tot geen oxaalzuur.

Het calcium uit deze voeding neemt het lichaam het gemakkelijkste op en het kan daarmee het oxaalzuur van de rabarber neutraliseren. Calcium uit zuivelproducten is veel moeilijker opneembaar.

Oxaalzuur heeft ook zeker positieve kanten. Het zorgt voor balans in de zuurgraad en kan zware metalen binden en hiermee verwijderen uit ons lichaam, het is een antioxidant die een positieve invloed heeft op de darmperistaltiek,


De vitaminen, mineralen en polyfenolen in rabarber werken synergetisch, dat wil zeggen dan ze elkaar versterken in hun werking.

En dat is heel fijn want rabarber bevat alle vitaminen en mineralen in kleine hoeveelheden.

Rabarber werkt, doordat het de productie van macrofagen, die belangrijk zijn voor ons immuunsysteem, verhoogt, preventie tegen kanker.


En zo heeft deze groente, die we als een bijgerecht of als toetje serveren, ons meer te bieden, dan we in eerste instantie zouden denken.

Belangrijke voedingstoffen in rabarber

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More