Ratatouille

Ronnie de Winter • 18 augustus 2019

Courgette, tomaat en laurier, een heerlijke en gezonde combinatie

Ratatouille

Ingrediënten voor 2 personen:
  • 1 of 2 courgettes
  • 125 gram champignons
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 tomaten of 2 vleestomaten
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kruidenbouillonblokje

Bereiding:
  • Was de courgette(s) en snijd hem (ze) in plakjes.
  • Veeg de champignons schoon, verwijder het onderste deeltje van de steeltjes en halveer ze.
  • Was de paprika, verwijder zaad en zaadlijsten en snijd hem in reepjes.
  • Pel de ui en snijd hem in ringen.
  • Pel en snijd de knoflookteentje in plakjes.
  • Ontvel de tomaten (dompel ze eerst even in kokend water), verwijder de zaadjes en snijd ze in grove stukken.
  • Verhit de olie in de pan op matig vuur en fruit de ui ringen ca 2-3 minuten. Voeg de rest van de groenten en champignons toe. Voeg laurier en het bouillonblokje toe en laat de ratatouille nog 30 - 50 minuten op laag vuur sudderen.

Opmerking:
Wil je bij dit gerecht aardappels, rijst of een andere graansoort eten, laat dan de tomaten weg of vervang ze door een gele paprika. Tomaat en zetmeel gaan namelijk niet zo goed samen. Ze geven vaak problemen met de spijsvertering zoals opgeblazenheid en winderigheid.

Een stukje lamsvlees of een witvis vormt een goede combinatie met deze ratatouille. Of een salade met noten.

Andere gerelateerde posts:

Parelcouscous met bloemkool en tomatensaus
door Ronnie de Winter 14 december 2025
In dit recept voor parelcouscous met geroosterde bloemkool, tomatensaus en feta speelt tomaat niet alleen een smaakvolle rol, maar ook een gezondheidsboost.
door Ronnie de Winter 7 december 2025
Soms schilder je wat je niet onder woorden kunt brengen. Onderstroom ontstond zonder plan — alleen kleur, water en stilte. Paars, blauw en oker vonden elkaar vanzelf, als beweging onder het oppervlak. Het resultaat voelt voor mij als een ademhaling in kleur: rustig, maar vol kracht.
Komijnzaad
door Ronnie de Winter 30 november 2025
Wat is komijnzaad precies, waarom is het zo geliefd in keukens over de hele wereld, en wat doet het voor je gezondheid? Tijd om dit aromatische zaadje beter te leren
boerenkool
door Ronnie de Winter 23 november 2025
Verwarmend als voedzaam is. Deze boerenkoolstampot met zongedroogde tomaat, geitenkaas en erwtengehakt biedt precies dat.
Aquarel  branding met meeuwen
door Ronnie de Winter 16 november 2025
Voel jij je weleens ‘te gevoelig’? Alsof alles nét wat harder binnenkomt dan bij anderen? Misschien ben je gewoon hooggevoelig (HSP) – en dat is helemaal oké. Sterker nog, het is best bijzonder. In dit blog leg ik uit wat HSP precies is, hoe je het herkent, en hoe je ermee om kunt gaan. Niet zweverig, gewoon eerlijk en herkenbaar.
Verwarmende groentesoep met komijn en venkel
door Ronnie de Winter 9 november 2025
Deze groentesoep is een kom vol rust, vitamines en smaak. Gemaakt met pure ingrediënten ondersteunt ze je spijsvertering, immuunsysteem en geeft ze nieuwe energie.
Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Show More