Rode kool met aardappelpuree en falafel
Een verrassende combi!
Rodekool heeft vele gezonde stoffen die vooral zijn werk kunnen doen voor je als je de kool vers bereid en niet te lang kookt of stooft. Rauw bevat hij de meeste voedingstoffen maar kort gekookt is hij het beste te verteren. En alles wat je goed verteert, levert je de meeste voedingsstoffen op. Rodekool bevat vooral anthocyaninen. Deze fytonutriënten zorgen voor de rode kleur van de kool en bestrijden kanker en voorkomen het ontstaan van kanker. Anthocyaninen zitten ook in zoete aardappel. Een combinatie van zoete aardappel en rode kool werkt dan ook nog sterker in de bestrijding van kanker.
Rodekool verwarmt het lichaam en is in de koude wintermaanden dan ook heel geschikt om op het menu te zetten.
Rodekool bevat sterke antioxidanten ( polyfenolen, flavonoïden en vitaminen) die vooral de lever en het hart gezond houden.
Juist de combinatie van deze antioxidanten maakt de rode kool zo gezond en kan je hem inzetten als medicijn!
Rodekool met aardappelpuree en falafel balletjes
- 1 kleine rodekool
- 1 appel
- sap van 2 schijfjes citroen
- 1 laurierblaadjes
- 1/2 tl kaneel
- 1 ui
- extra vierge olijfolie
- 6 middelgrote aardappels
- 1 oranje bataat
- beetje zachte geiten kaas
- 1/2 el extra vierge olijfolie
- falafel balletjes
- 2 el tahin
- 2 el citroensap
- mespuntje komijn
- 1 teentje knoflook
- water
- Was de rodekool en snijd hem in stukken.
- Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
- Doe de rode kool in een pan en voeg een kopje water toe.
- Voeg de stukjes appel, de laurierblaadje, de kaneel en de schijfjes citroen toe en roer alles door elkaar.
- Breng het aan de kook, zet het vuur laag en laat het 10 tot 15 minuten stoven.
- Pel de ui en snijd hem fijn.
- Verwarm wat extra vierge olijfolie in de bak en fruit de ui hierin. Doe dan het vuur uit.
- Schil de aardappel en de pataat.
- Snijd ze in dikke plakken en stoom ze in 15 - 20 minuten gaar.
- Stamp de aardappels en de bataat tot een dikke puree. Voeg de geitenkaas en olijfolie toe en roer goed door elkaar.
- Houd het warm.
- Verwarm de falafelballetje in een voorverwarmde oven 10 minuten op 180 graden.
- Pel de knoflook en snijd ze fijn.
- Doe de tahin in een kommetje en voeg het citroensap, het komijnpoeder en de knoflook toe.
- Roer goed door elkaar. Voeg dan steeds een beetje water toe, roer goed door tot je de juiste dikte hebt bereikt.
- Wanneer de rodekool gaar is, verwijder je de laurierblaadje, pureer je de rodekool met een staafmixer.
Over rodekool
Bij rodekool liggen de bladeren strak om elkaar heen. Dit wordt een sluitkool genoemd. Rodekool is één van de oudste koolsoorten en heeft sterke ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. De stof anthocyaan, die ook voor paarse kleur zorgt, is hier verantwoordelijk voor.
Verder is rode kool rijk aan vitamine C, E, K, en B11, de mineralen kalium en calcium, bètacaroteen en vezels.
Rodekool bevat zwavel en ondersteunt daarmee de lever.
Rodekool bevat de stof glutamine. Deze stof helpt het darmslijmvlies op te bouwen en te herstellen.
Vanwege de glucosinolaten, dit zijn ontstekingsremmende antioxidanten die elke kool bevat, helpt ook rode kool bij jicht en artritis. Deze glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rodekool kort ( 10 min.) te koken, te stoven of te roerbakken.
Wil je rodekool toevoegen aan een salade, overgiet de reepjes rodekool dan eerst met kokend water. De kool behoudt zo een groot deel van zijn voedingswaarde, maar is beter verteerbaar.
Belangrijke voedingstoffen in rodekool
Gerelateerde posts:









