Rode spitskool smaakt, wanneer het koud is, heel goed met een aardappelpuree. Het is een eenvoudige maaltijd die snel klaar is met volop goede voedingstoffen. De aardappelpuree maak je door voor aardappelen te kiezen die kruimig koken en ze te stampen met een beetje amandelmelk, een el extra vierge olijfolie, wat zout en peper. Je serveert hem met gebakken rode ui en gebakken appelringen. Als eiwitbron kun je kiezen voor vegetarisch gehakt, kip of noten.
Over rode spitskool
Rode /paarse spitskool is een kruising tussen spitskool en rode kool. Het heeft de kleur van rode kool maar de smaak, de licht verteerbaarheid en korte bereidingstijd van spitskool. De kool is lekker knapperig en mooi violet van kleur. Je kunt hem een aantal weken in de koelkast bewaren.
Rode spitskool kun je met zoete ingrediënten combineren maar ook met hartige. Appel, sinaasappel, maïs, wortel, zoete bataat zijn geschikt voor zoete combinaties. Rode peper, sojasaus, kerrie, ui, mosterd zijn geschikt voor hartige gerechten met rode spitskool.
De paarse kleur van de rode spits kool komt door de kleurstof antocyaan. Deze stof heeft een ontstekingsremmende en antioxiderende werking en is heilzaam bij jicht en artritis .
Zoals alle kolen bevat rode spitskool ook glucosinolaten, dit zijn ook ontstekingsremmende antioxidanten. Deze fytonutriënten zijn kankerwerend. De glucosinolaten kunnen niet goed tegen verhitting. Daarom is het belangrijk rode spitskool kort (een paar minuten) te koken of te roerbakken. of rauw te eten in een salade.
Rode spitskool bevat verder veel vitamine C en K. Vitamine C is ook een belangrijke antioxidant en vitamine K is belangrijk voor een goede botvorming, het voorkomt calciumafzetting in de bloedvaten en het ondersteunt een goede leverfunctie. We kennen vitamine k1 en k2. Het is vooral vitamine K1 die we vinden in koolsoorten. Vitamine K2 vinden we ook in zuurkool en gefermenteerde soja, maar verder vooral in vis, vlees, kaas, eieren en kwark. Hoewel een gezonde darmflora zelf vitamine K2 kan aanmaken, gaan vele suikers in de voeding de aanmaak van vitamine K2 tegen. Een teveel aan verzadigde vetten in de voeding gaan de opname van vitamine k1 en 2 tegen.
Een juiste balans is dus noodzakelijk.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica