Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen.
Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed bewaard blijven.
De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
Over Sinaasappels
Een banaan in combinatie met een halve sinaasappel geeft snel een magnesiumaanvulling voor het lichaam. Magnesium is een mineraal waar we veel van gebruiken in tijden van stress en wat bij heel veel processen van ons lichaam betrokken is. Magnesium is niet het enegie mineraal dat deze vrucht rijk is. Ook calcium, koper ijzer kalium, zink mangaan en fosfor vinden we in de sinaasappel. Deze mineralen neutraliseren het zuur wat de sinaasappel bevat zodat de sinaasappel geen verzurend effect heeft op ons lichaam. Ze zorgen er zelfs voor dat andere zuren ook uit het lichaam verwijderd worden. De grote hoeveelheid citroenzuur voorkomt de vorming van urinestenen. Sinaasappels bevatten veel vitamine C, een sterke antioxidant, die vooral ontstekingen verminderen en virale infecties tegen gaat. Ook de fytonutriënten in de sinaasappel bevatten waardevolle stoffen. Vooral de schil van de sinaasappel en de witte velletjes bevatten belangrijke flavonoïden, zoals de limonoïden, die net als vitamine C, ook ons immuunsysteem versterken.
De flavonoïden, carotenoïden, limonoïden en vitamine C in de sinaasappel beschermen ons tegen kanker.
De carotenoïden luteine en zeaxanthine beschermen onze ogen tegen schadelijke uv straling van de zon en straling van beeldschermen.
Sinaasappelschil smaakt wat bitter, maar is een heerlijk toevoeging en smaakmaker in gerechten. Voeg het geraspt op het laatst toe aan een warm gerecht of voeg het samen met wat sinaasappelsap toe aan de dressing van een salade.
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica