Witlof met ei
Goed voor de lever!
Biologisch dynamische witlof heeft een zijn bittere smaak. Dat komt omdat groenten die op deze wijze is geteeld hogere concentraties fytonutriënten hebben dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten.
De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten.
Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Witlof met ei
- 4 stronkjes witlof
- 3 eieren
- klein stukjes zachte geitenkaas
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl mosterd
- zwarte peper en zout
- geraspte kaas
- Was de witlof en snijd hem in de lengte doormidden.
- Kook de witlof helften in weinig water bijna gaar in 10 - 15 minuten en laat ze uitlekken op keuken papier.
- Kook de eieren hard. Laat ze afkoelen, pel ze en snijd ze in plakjes.
- Vet een ovenschaal in met de olijfolie en leg hierin de witlofhelften.
- Verdeel hierover de plakjes ei.
- Meng in een kommetje de zachte geitenkaas, met de mosterd, wat zwarte peper en zout en een beetje water tot een gladde saus.
- Schenk de saus over de ei en de witlof en strooi er wat geraspte kaar over.
- Zet de schaal ca 10 minuten in een voor verwarmde oven op 180 graden tot de kaas gesmolten is.
Over witlof
Witlof, een licht bittere groente, wordt in het donker gekweekt. Hij is familie van de andijvie en de chichorei. Witlof bevat bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal stimuleren en de lever ondersteunen bij de ontgifting. Dit is zeer gunstig voor de spijsvertering.
Het stronkje bevat de meeste bitterstoffen en het is dan ook aan te raden deze niet weg te snijden. Juist het stronkje is heel gezond.
Verder is witlof rijk aan inuline, een vezel die als probiotica werkt en is hiermee goed voor een goede darmflora. Witlof vermindert ook parasieten in het spijsverteringskanaal.
Vind je witlof te bitter combineer witlof dan met iets zoets. In combinatie met ui, appel, pompoen of kokosroom wordt de bittere smaak geneutraliseerd. Aan een witlof salade kun je sinaasappel, grapefruit, blauwe bessen of gedroogde vijgen toevoegen om de smaak te verzachten.
Verse witlof is wit en stevig. Je kunt hem in de groentela van de koelkast een dag of 7 bewaren. Wat citroensap toevoegen aan een witlofgerecht zorgt ervoor dat de witlof mooi wit blijft.
Belangrijke voedingstoffen in witlof
Gerelateerde posts:









