Chinese groentensoep

Ronnie de Winter • 31 juli 2022

Als maaltijd!

Soep is een ideaal gerecht om in weinig tijd een gezonde maaltijd op tafel te toveren. In soep kun je veel groenten verwerken en veel variëren en combineren. Ook kruiden en specerijen kun je gemakkelijk in een soep verwerken en geven de soep zijn smaak. Deze Chinese groentensoep heeft  is door zijn specerijen , kruiden en de keuze van groenten zijn oosters smaakje gekregen.

Het groentebouillonblokje bevat olie of vet, waardoor de specerijen zoals kurkuma en koriander goed opgenomen worden in de soep.


De groenten worden maar heel kort mee gekookt, om zoveel mogelijk goede voedingstoffen te behouden.

Chinese groentensoep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 prei
  • 1/2 Chinese kool
  • 1 grote tomaat
  •  5 grote champignons
  • 80 gram gele of rode linzen
  • een paar takjes selderij
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl kurkuma
  • 1/2 tl koriander
  • 1  groentebouillonblokje
  •  paar takjes verse tijm
  • 3 laurierblaadjes
  • zwarte peper
  • water
Bereidingswijze:
  • Was de linzen en zet ze op met schoon water. Breng ze aan de kook. Schep, als het kookt,  de schuimlaag van het water.
  • Voeg de laurierblaadjes en de takjes tijm toe en laat de linzen op een laag pitje koken tot ze gaar en zacht zijn.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in ringetjes.
  • Was de Chinese kool en snijd hem in reepjes.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze in stukjes. of plakjes
  • Was de selderij en snijd hem fijn.
  • Pel de knoflook en snijd hem heel fijn.
  • Als de linzen gaar gekookt zijn, voeg dan alle groente, het groenten bouillonblokje en de rest van de kruiden en specerijen toe en roer het goed door. Breng op nieuw aan de kook en laat de soep nog een paar minuutjes pruttelen.
  • Breng op smaak met zwarte peper.

Serveer bij de soep wat geroosterd brood.

Over prei


De donkergroene bladeren van de prei bevatten de meeste voedingstoffen. De antioxidanten tegen kanker vinden we met name in dit gedeelte maar ook de vitaminen en mineralen zijn in dit gedeelte het best vertegenwoordigd. prei heeft een vochtafdrijvende werking en deze wordt sterker wanneer je prei in een soep verwerkt.  Prei werkt laxerend op de darmen wat een uitkomst kan zijn voor mensen met een trage darmwerking. Voor mensen met gevoelige darmen kan prei juist te laxerend werken of teveel het darmslijmvlies irriteren. Een beetje prei is vaak wel mogelijk.

Prei heeft een positieve invloed op de cholesterolspiegel in het bloed. Door de aanwezigheid van het mineraal zwavel verbetert prei de werking van de de lever. Prei is antiseptisch en remt de groei van schimmels af.


Prei bevat de vitaminen B, C en K, de provitamine A en de mineralen natrium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink, selenium en mangaan.


Prei kun je koken, roerbakken, stoven en ook rauw eten. Het is een groente die met veel andere groenten combineert. Prei smaakt uitstekend bij vis. Het witte gedeelte van de prei heeft een wat zoetere smaak en wordt daarom vaak meer gewaardeerd dan het donkergroene gedeelte wat vezelrijker is en harder van  structuur. Als je prei rauw wilt verwerken in een salade bijvoorbeeld is het witte en licht groene gedeeelte daar het meest geschikt voor. Terwijl in soepen juist het donkergroen gedeelte het beste gebruikt kan worden, want door het kort meekoken worden de harde vezels zachter. 


Belangrijke voedingstoffen in prei

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More