Wietskes burgers

Ronnie de Winter • 7 augustus 2022

Lekker met een pittige tomatensaus!

De kunst om een burger met gezonde ingrediënten gezond te houden zit hem in de bereiding. De burger dient tijdens de bereiding slechts lichtjes verwarmd te worden. Het ei hoeft alleen maar te stollen en niet te bakken. Goudbruin van kleur behoudt hij zijn gezonde stoffen en zijn er geen giftige stoffen ontstaan tijdens het bakken. Dit bereik je door eerst het vet in de pan lichtjes te verwarmen op een laag pitje. Voeg dan de burgers toe en doe direct de deksel op de pan. Kijk na 5 minuten hoe stijf de burger is. Is hij keerbaar keer hem dan om en verwarm hem nog eens 5 minuten. Voeg eventueel een halve el water toe om de temperatuur van de olie laag te houden.

Lekkerst is natuurlijk om het direct te serveren maar moet je de burgers nog even warm houden, zet dan het vuur uit wanneer de burger aan beide kanten goudbruin van kleur is. De pan blijft warm zodat de burgers niet snel afkoelen. Doe eventueel de deksel op de pan.

Wietskes burgers met tomatensaus

(2 pers)

Ingrediënten voor de burgers:
  • Gekookte bonen of kikkererwten
  • Gekookte doperwtjes
  • Havermout
  • 1/2 Rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 ei
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • lavas
  • zwarte komijn

Bereidingswijze:
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de paprika en tomaat toe en roer goed door.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en maal het fijn met een staafmixer of maal het mengsel in de blender fijn. Is het "deeg" te nat voeg dan nog wat havermout toe. Is het te droog dan kan een extra ei uitkomst bieden.
  • Maak van het mengsel burgers en laat deze wat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm op een laag pitje een beetje extra vierge olijfolie of kokos olie in een koeken pan. Doe de burgers in de pan en laat ze op een laag pitje met de deksel op de pan in tien minuten gaar worden. Keer ze halverwege.

Serveer met de pittige tomaten saus.

Ingrediënten voor de pittige tomatensaus:

  •     6 cherrytomaatjes en 1 trostomaat
  •     1/2 Spaanse peper
  •     1 teen knoflook
  •     2 takjes vers bonenkruid
  •     zwarte peper
  •      zout
  •     1 el tomatenpuree
  •     extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  •     Was de tomaten en snijd ze fijn.
  •     Was de Spaanse peper en snijd ze heel klein. Verwijder voor een wat minder scherpe saus de pitjes en zaadlijsten.
  •     Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  •     Spoel het bonenkruid af. en rits de blaadjes en bloemetjes eraf.
  •     Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  •     Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper.
  •     Voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door.
  •     Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en verwarm het.

Lekker met gekookte sperziebonen en een groen salade.

Over tomaten


Deze warme en zonnige zomer is gunstig om ook in Nederland heerlijke tomaten te telen. in eigen tuin.  De tomaat is een zeer veelzijdige vruchtgroente. En er zijn tegenwoordig heel wat variëteiten. Zongerijpte tomaten zijn heerlijk zoet en vol van smaak. Hoe dieper de kleur hoe lekkerder de smaak en hoe meer gezonde stoffen de tomaat bevat. De plant maakt ethyleen aan zodra de groene vruchten volgroeid zijn en dan gaan de vruchten rood kleuren. Zijn de tomaten nog wat bleek, leg ze dan op een zonnige vensterbank.  Dan rijpen ze verder en kleuren ze naar verloop van tijd nog roder.  Wil je dit proces versnellen. Leg ze dan naast een banaan of appel. Door het ethyleen van vers fruit kleuren de tomaten rood.

Groene tomaten zijn voor de mens niet eetbaar. Ze bevatten net het  groen van  aardappels te veel solanine. Een voor de mens giftige stof.

Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade.


Tomaten bevatten veel lycopeen, een carotenoïde, die de tomaten rood doet kleuren. Het is één van de beste antioxidanten om de huid te beschermen tegen de schadelijke uv straling. Door tomaten lichtjes te verwarmen en te eten in combinatie met een vet/olie wordt de lycopeen veel beter door het lichaam opgenomen. Er gaat door het koken van tomaten wel vitamine C verloren. Om zoveel moglijke gezonde stoffen uit de tomaten te kunnen halen is het het beste om de tomaten slechts kort en lichtjes te verwarmen en met eenklein beetje extra vierge olijfolie te eten. Voeg tomaten dan ook altijd pas op het laatst toe aan een gerecht.

Tomaten zijn het lekkerst als je ze op kamer temperatuur bewaard. In de koelkast verliezen ze hun smaak en textuur.


De tomaat is een vrucht groente die ons lichaam beschermd tegen kanker. Een combinatie van verschillende stoffen in de tomaat is daarvoor verantwoordelijk. Het betreft  o.a. de stoffen lycopeen, betacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E . Deze zijn allen sterke antioxidanten.

De tomaat bevat verder vitamine B9, de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium en vezels.

Belangrijke voedingstoffen in tomaten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More