Blog Post

Wietskes burgers

Ronnie de Winter • 7 augustus 2022

Lekker met een pittige tomatensaus!

De kunst om een burger met gezonde ingrediënten gezond te houden zit hem in de bereiding. De burger dient tijdens de bereiding slechts lichtjes verwarmd te worden. Het ei hoeft alleen maar te stollen en niet te bakken. Goudbruin van kleur behoudt hij zijn gezonde stoffen en zijn er geen giftige stoffen ontstaan tijdens het bakken. Dit bereik je door eerst het vet in de pan lichtjes te verwarmen op een laag pitje. Voeg dan de burgers toe en doe direct de deksel op de pan. Kijk na 5 minuten hoe stijf de burger is. Is hij keerbaar keer hem dan om en verwarm hem nog eens 5 minuten. Voeg eventueel een halve el water toe om de temperatuur van de olie laag te houden.

Lekkerst is natuurlijk om het direct te serveren maar moet je de burgers nog even warm houden, zet dan het vuur uit wanneer de burger aan beide kanten goudbruin van kleur is. De pan blijft warm zodat de burgers niet snel afkoelen. Doe eventueel de deksel op de pan.

Wietskes burgers met tomatensaus

(2 pers)

Ingrediënten voor de burgers:
  • Gekookte bonen of kikkererwten
  • Gekookte doperwtjes
  • Havermout
  • 1/2 Rode paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 tomaat
  • 1 ei
  • extra vierge olijfolie
  • zwarte peper
  • lavas
  • zwarte komijn

Bereidingswijze:
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de tomaat en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm de olijfolie en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg na een paar minuten de paprika en tomaat toe en roer goed door.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en maal het fijn met een staafmixer of maal het mengsel in de blender fijn. Is het "deeg" te nat voeg dan nog wat havermout toe. Is het te droog dan kan een extra ei uitkomst bieden.
  • Maak van het mengsel burgers en laat deze wat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm op een laag pitje een beetje extra vierge olijfolie of kokos olie in een koeken pan. Doe de burgers in de pan en laat ze op een laag pitje met de deksel op de pan in tien minuten gaar worden. Keer ze halverwege.

Serveer met de pittige tomaten saus.

Ingrediënten voor de pittige tomatensaus:

  •     6 cherrytomaatjes en 1 trostomaat
  •     1/2 Spaanse peper
  •     1 teen knoflook
  •     2 takjes vers bonenkruid
  •     zwarte peper
  •      zout
  •     1 el tomatenpuree
  •     extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:

  •     Was de tomaten en snijd ze fijn.
  •     Was de Spaanse peper en snijd ze heel klein. Verwijder voor een wat minder scherpe saus de pitjes en zaadlijsten.
  •     Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  •     Spoel het bonenkruid af. en rits de blaadjes en bloemetjes eraf.
  •     Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  •     Fruit hierin de knoflook en de Spaanse peper.
  •     Voeg de tomatenstukjes toe en roer goed door.
  •     Voeg de kruiden toe en de tomatenpuree en verwarm het.

Lekker met gekookte sperziebonen en een groen salade.

Over tomaten


Deze warme en zonnige zomer is gunstig om ook in Nederland heerlijke tomaten te telen. in eigen tuin.  De tomaat is een zeer veelzijdige vruchtgroente. En er zijn tegenwoordig heel wat variëteiten. Zongerijpte tomaten zijn heerlijk zoet en vol van smaak. Hoe dieper de kleur hoe lekkerder de smaak en hoe meer gezonde stoffen de tomaat bevat. De plant maakt ethyleen aan zodra de groene vruchten volgroeid zijn en dan gaan de vruchten rood kleuren. Zijn de tomaten nog wat bleek, leg ze dan op een zonnige vensterbank.  Dan rijpen ze verder en kleuren ze naar verloop van tijd nog roder.  Wil je dit proces versnellen. Leg ze dan naast een banaan of appel. Door het ethyleen van vers fruit kleuren de tomaten rood.

Groene tomaten zijn voor de mens niet eetbaar. Ze bevatten net het  groen van  aardappels te veel solanine. Een voor de mens giftige stof.

Tomaten behoren tot de familie van de nachtschade.


Tomaten bevatten veel lycopeen, een carotenoïde, die de tomaten rood doet kleuren. Het is één van de beste antioxidanten om de huid te beschermen tegen de schadelijke uv straling. Door tomaten lichtjes te verwarmen en te eten in combinatie met een vet/olie wordt de lycopeen veel beter door het lichaam opgenomen. Er gaat door het koken van tomaten wel vitamine C verloren. Om zoveel moglijke gezonde stoffen uit de tomaten te kunnen halen is het het beste om de tomaten slechts kort en lichtjes te verwarmen en met eenklein beetje extra vierge olijfolie te eten. Voeg tomaten dan ook altijd pas op het laatst toe aan een gerecht.

Tomaten zijn het lekkerst als je ze op kamer temperatuur bewaard. In de koelkast verliezen ze hun smaak en textuur.


De tomaat is een vrucht groente die ons lichaam beschermd tegen kanker. Een combinatie van verschillende stoffen in de tomaat is daarvoor verantwoordelijk. Het betreft  o.a. de stoffen lycopeen, betacaroteen, foliumzuur, vitamine C, vitamine E . Deze zijn allen sterke antioxidanten.

De tomaat bevat verder vitamine B9, de mineralen calcium, magnesium, fosfor, kalium en natrium en vezels.

Belangrijke voedingstoffen in tomaten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: