Blog Post

Hummus

Ronnie de Winter • 14 augustus 2022

Lekker op een toastje of op brood

Hummus is een veganistisch kikkererwten puree die je goed kunt gebruiken als borrelhapje op een toastje of als beleg op de boterham. Deze puree combineert goed met tomaat, avocado, komkommer, courgette, augurk. Als je humus zelf maakt, kun je er een eigen draai aangeven door b.v. fijngemalen geroosterde puntpaprika's, wat blaadjes citroenverbena of wat geraspte citroenschil toe te voegen.  Een deel van de kikkererwten kun je vervangen door gekookte groene doperwtjes of door gekookte dubbel gedopte tuinboontjes. Eigen gemaakte hummus is ongeveer 2 tot 3 dagen houdbaar in de koelkast.

Hummus

(basis recept)

Ingrediënten:
  • 240 gr gekookte kikkererwten
  • 160 gr Tahin
  • 2 kleine teentjes knoflook
  • sap van één citroen
  • 2 el water
  • 1 el
  • extra vierge olijfolie
  • 1 tl fijngemalen komijnzaad
  • 1/4 - 1/2 tl fijngemalen chilivlokken of 1/2 tl paprikapoeder
  • zout
Bereidingswijze:
  • Spoel de kikkererwten af en doe ze in een kom.
  • Pel de knoflook en snijd ze fijn.
  • Voeg ze samen met de andere ingrediënten bij de kikkererwten.
  • Pureer het mengsel met een staafmixer.
  • Voeg eventueel nog wat water toe om het mengsel wat smeuïger te maken.
  • Proef even en voeg naar smaak nog wat zout, chilipeper (poeder) of komijn toe.

Lekker op stokbrood met wat verse koriander of munt.

Over gedroogde peulvruchten en kikkererwten in het bijzonder


Gedroogde peulvruchten moeten gewassen en geweekt worden voordat je ze kunt koken.  Was de peulvruchten een aantal keer in schoon water tot alle vliesjes en vuil verwijderd zijn. Week dan de peulvruchten ca 8 uur in koud water.

Door het weken kunnen de peulvruchten zich weer volzuigen met water waardoor de kooktijd wordt verkort. Ook wordt de smaak van de peulvruchten door het weken beter en krijgt de peulvrucht een zachtere textuur.

Giet na het weken de peulvruchten af en spoel ze nog een keer met schoon water.  In het weekwater zijn namelijk een deel van de moeilijk te verteren stoffen terechtgekomen en die kun je beter wegspoelen om je darmen te ontlasten. Kook de peulvruchten in ruim schoon water ongeveer in anderhalf uur gaar.


Je kunt de weektijd verkorten door de peulvruchten te weken in gekookt water. Doe dan wel de deksel op de pan zodat het water langer warm blijft. De weektijd bedraagt dan maximaal 3 uur. Ook de kooktijd wordt hierdoor verminderd tot ongeveer de helft van de kooktijd van wanneer de peulvruchten in koud water geweekt zijn.


Als de peulvruchten koken, ontstaat er schuim. Dit schuim bestaat uit eiwitten. Schep dit schuim eraf. Check tijdens het koken regelmatig de gaarheid. (Kikkererwten zijn gaar als ze nog en stevige bite hebben. )


De kikkererwt is een ronde, stevige, goudgele peulvrucht, met een nootachtige smaak. Ze komen uit het gebied rond de Middellandse Zee. Vooral in het Midden Oosten worden ze veel gegeten. Maar ook in India zijn ze populair en worden ze veel in curry's verwerkt. De kikkererwt vormt de basis van falafel en hummus. En smaakt heerlijk met couscous.


Kikkererwten bevatten vooral B vitaminen en de mineralen molybdeen, mangaan, koper, ijzer, calcium, kalium en fosfor. Molybdeen ontgift en bindt vooral het zware metaal kwik.  Verder bevat de kikkererwt  polyfenolen en anthocyanidinen. Deze antioxidanten gaan samen met de vele vezels, die kikkererwten rijk zijn, vooral darmkanker tegen. Ook helpen ze voortijdige veroudering voorkomen.

De kikkererwt levert ons ook tryptofaan. Uit deze stof maakt ons lichaam serotonine, ons gelukshormoon.


Kikkererwten houden onze bloedsuikerspiegel stabiel. Doordat kikkererwten veel vezels bevatten worden de koolhydraten langzaam omgezet in suikers en zijn er minder pieken en dalen in de  bloedsuikerwaarden. De polyfenolen in de kikkererwt verhogen het effect van insuline waardoor de alvleesklier minder insuline hoeft te produceren en de bloedsuikerspiegel ook hierdoor stabieler blijft. 


De eiwitten in kikkererwten kunnen in combinatie met de eiwitten van granen de eiwitten van vlees vervangen.


Kikkererwten zijn zwaar te verteren en zijn erg verzurend voor het lichaam door hun hoge gehalte aan fytinezuur. Door citroensap toe te voegen aan het weekwater wordt er meer fytinezuur afgebroken. Ook door de kikkererwten te combineren met iets zuurs, zoals tomaat, citroensap, snijbiet, spinazie of zeewier wordt de spijsvertering bevorderd.


De kikkererwt kan ook helpen bij overgangsklachten. Ze bevat nl. fyto-oestrogeen. Deze stof is identiek aan ons eigen oestrogeen, maar is plantaardig en werkt iets minder sterk. In en na de overgang maken vrouwen minder oestrogeen aan en fyto-oestrogenen kunnen helpen om overgangsklachten te verminderen, de botten gezond te houden en borstkanker te voorkomen.


Belangrijke voedingstoffen in kikkererwten

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: