Chinese kool
Gemakkelijk te bereiden en deze kool heeft uitzonderlijke geneeskrachtige eigenschappen
Zoals de andere kruisbloemigen heeft ook Chinese kool veel gezonde eigenschappen. Ze biedt net als de andere kolen een krachtige bescherming tegen kanker wat komt door de vele antioxidanten en beschermende stoffen die ook deze kool bevat.
Chinese kool is een gemakkelijk te bereiden en een goed te verteren koolsoort. De bladeren hoeven maar heel kort, een paar minuten, geroerbakt te worden en zijn ook rauw goed te gebruiken. Chinese kool smaakt goed bij rijst en ei.
Chinese kool schotel
- 1/2 Chinese kool
- 1 rode puntpaprika
- 1/2 ui
- 2 cm gember
- 1/2 rode peper
- 1 schijfje citroen
- 1 schijfje gedroogde mango
- 1/2 tl venkelzaad
- 1 el extra vierge olijfolie
- Week het mangoschijfje in een beetje water. Snijd hem als hij zacht is in stukjes.
- Maak de Chinese kool schoon en snijd het witte en groene gedeelte apart in reepjes.
- Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
- Schil de gember en snijd hem heel fijn.
- Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine blokjes.
- Pel de ui en snipper hem.
- Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjespan of wok.
- Bak de ui, het venkelzaad en en gember lichtjes tot de ui glazig ziet.
- Voeg dan de stukjes rode peper en de witte reepjes van de kool toe en roer een paar keer goed om.
- Voeg de puntpaprika en de groene reepjes van de kool toe, bak een minuut en voeg dan de mango stukjes en het week water toe.
- Roer nog een keer door en dien het op.
Over Chinese kool
Chinese kool bevat veel vitamine C, een krachtige antioxidant. De vitamine C zit vooral in de buitenste bladeren van de kool. Gebruik de mooie delen van deze bladeren dan ook in je gerecht. De buitenste bladeren zijn ook het meest groen en bevatten de meeste fytonutriënten, waaronder bétacaroteen (pro vitamine A)en verschillende anthocyaninen.
Chinese kool bevat vitamine B2, B6, B11, E en K en is rijk aan de mineralen calcium, mangaan en ijzer. Het calcium in de Chinese kool is net zoals het calcium in andere groenten veel beter opneembaar dan calcium in melkproducten. Calcium is belangrijk om onze botten gezond te houden, maar ook samen met andere basische mineralen voor de zuurbase balans in het lichaam.
Net als alle kruisbloemigen bevat Chinese kool tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die deze kool rijk is, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen. Chinese kool bevat veel vezels, wat goed is voor onze darmflora en helpt daarmee de spijsvertering. En de verschillende zwavelverbindingen doden ziekmakende bacteriën en schimmels in het maag-darmkanaal.
Voor een groente bevat Chinese kool veel aminozuren (eiwitten).
Chinese kool is van alle koolsoorten het lichtst verteerbaar. Een schijfje citroen meekoken, smoren of roerbakken of wat citroensap toevoegen aan een salade met Chinese kool maakt deze kool nog beter verteerbaar. Het gaat winderigheid en een opgezette buik tegen.
Komijn- of anijszaadjes hebben hetzelfde effect.
Deze kool laat zich het beste rauw eten of heel kort geroerbakt. Zo blijven de meeste voedingstoffen behouden. En blijft de kool knapperig.
De kool smaakt fris en heeft een geringe koolsmaak.
Tahin saus
(2 pers)
Ingrediënten:
- 3 dessert lepels tahin
- 1 dessert lepel ketjap mais of ketjap kokosbloem
- 1 tl sambal oelek
- een paar druppels citroensap
- afgekoeld gekookt water
- 1 dessertlepel lijnzaadolie
Bereidingswijze:
- Doe de lepels tahin in een schaaltje.
- Voeg de ketjap en de sambal toe.
- Roer het goed door elkaar.
- Voeg dan een klein beetje afgekoeld gekookt water toe en roer goed tot een glad papjes ontstaat.
- Voeg zoveel water toe zodat er een dikke maar toch vloeibare saus is.
- Voeg de lijnzaadolie toe en roer nog eens door.
- Breng op smaak met wat druppels citroensap.
Belangrijke voedingstoffen in Chinese kool
Gerelateerde posts:






