Chinese kool

Ronnie de Winter • 11 juli 2021

Gemakkelijk te bereiden en deze kool heeft uitzonderlijke geneeskrachtige eigenschappen

Zoals de andere kruisbloemigen heeft ook Chinese kool veel gezonde eigenschappen. Ze biedt net als de andere kolen een krachtige bescherming tegen kanker wat komt door de vele antioxidanten en beschermende stoffen die ook deze kool bevat.

Chinese kool is een gemakkelijk te bereiden en een goed te verteren koolsoort. De bladeren  hoeven maar heel kort, een paar minuten,  geroerbakt te worden en zijn ook rauw goed te gebruiken. Chinese kool smaakt goed bij rijst en ei.

Chinese kool schotel

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1/2 Chinese kool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1/2 ui
  • 2 cm gember
  • 1/2 rode peper
  • 1 schijfje citroen
  • 1 schijfje gedroogde mango
  • 1/2 tl venkelzaad
  • 1 el extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
  • Week het mangoschijfje in een beetje water. Snijd hem als hij zacht is in stukjes.
  • Maak de Chinese kool schoon en snijd het witte en groene gedeelte apart in reepjes.
  • Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem heel fijn.
  • Schil de gember en snijd hem heel fijn.
  • Maak de puntpaprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snipper hem.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjespan of wok.
  • Bak de ui, het venkelzaad en en gember lichtjes tot de ui glazig ziet.
  • Voeg dan de stukjes rode peper en de witte reepjes van de kool toe en roer een paar keer goed om.
  • Voeg de puntpaprika en de groene reepjes van de kool toe, bak een minuut en voeg dan de mango stukjes en het week water toe.
  • Roer nog een keer door en dien het op.

Lekker met rijst, een gekookt ei en tahinsaus.

Over Chinese kool


Chinese kool bevat veel vitamine C, een krachtige antioxidant. De vitamine C zit vooral in de buitenste bladeren van de kool. Gebruik de mooie delen van deze bladeren dan ook in je gerecht. De buitenste bladeren zijn ook het meest groen en bevatten de meeste fytonutriënten, waaronder bétacaroteen (pro vitamine A)en verschillende anthocyaninen.

Chinese kool bevat vitamine B2, B6, B11, E en K en is rijk aan de mineralen calcium, mangaan en ijzer. Het calcium in de Chinese kool is net zoals het calcium in andere groenten veel beter opneembaar dan calcium in melkproducten. Calcium is belangrijk  om onze botten gezond te houden, maar ook samen met andere basische mineralen voor de zuurbase balans in het lichaam.


Net als alle kruisbloemigen bevat Chinese kool tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die deze kool rijk is, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen.  Chinese kool bevat veel vezels, wat goed is voor onze darmflora  en helpt daarmee de spijsvertering. En de verschillende zwavelverbindingen doden ziekmakende bacteriën en schimmels in het maag-darmkanaal.

Voor een groente bevat Chinese kool veel aminozuren (eiwitten).


Chinese kool is van alle koolsoorten het lichtst verteerbaar. Een schijfje citroen meekoken, smoren of roerbakken of wat citroensap toevoegen aan een salade met Chinese kool maakt deze kool nog beter verteerbaar. Het gaat winderigheid en een opgezette buik tegen.

Komijn- of anijszaadjes hebben hetzelfde effect.

Deze kool laat zich het beste rauw eten of heel kort geroerbakt. Zo blijven de meeste voedingstoffen behouden. En blijft de kool knapperig.

De kool smaakt fris en heeft een geringe koolsmaak.

Tahin saus

(2 pers)


Ingrediënten:

  • 3 dessert lepels tahin
  • 1 dessert lepel ketjap mais of ketjap kokosbloem
  • 1 tl sambal oelek
  • een paar druppels citroensap
  • afgekoeld gekookt water
  • 1 dessertlepel lijnzaadolie



Bereidingswijze:

  • Doe de lepels tahin in een schaaltje.
  • Voeg de ketjap en de sambal toe.
  • Roer het goed door elkaar.
  • Voeg dan een klein beetje afgekoeld gekookt water toe en roer goed tot een glad papjes ontstaat.
  • Voeg zoveel water toe zodat er een dikke maar toch vloeibare saus  is.
  • Voeg de lijnzaadolie toe en roer nog eens door.
  • Breng op smaak met wat druppels citroensap.

Belangrijke voedingstoffen in Chinese kool

  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More