









Zoals de andere kruisbloemigen heeft ook Chinese kool veel gezonde eigenschappen. Ze biedt net als de andere kolen een krachtige bescherming tegen kanker wat komt door de vele antioxidanten en beschermende stoffen die ook deze kool bevat.
Chinese kool is een gemakkelijk te bereiden en een goed te verteren koolsoort. De bladeren hoeven maar heel kort, een paar minuten, geroerbakt te worden en zijn ook rauw goed te gebruiken. Chinese kool smaakt goed bij rijst en ei.
Over Chinese kool
Chinese kool bevat veel vitamine C, een krachtige antioxidant. De vitamine C zit vooral in de buitenste bladeren van de kool. Gebruik de mooie delen van deze bladeren dan ook in je gerecht. De buitenste bladeren zijn ook het meest groen en bevatten de meeste fytonutriënten, waaronder bétacaroteen (pro vitamine A)en verschillende anthocyaninen.
Chinese kool bevat vitamine B2, B6, B11, E en K en is rijk aan de mineralen calcium, mangaan en ijzer. Het calcium in de Chinese kool is net zoals het calcium in andere groenten veel beter opneembaar dan calcium in melkproducten. Calcium is belangrijk om onze botten gezond te houden, maar ook samen met andere basische mineralen voor de zuurbase balans in het lichaam.
Net als alle kruisbloemigen bevat Chinese kool tal van zwavelverbindingen, de glucosinolaten. Deze in combinatie met de antioxidanten, die deze kool rijk is, verminderen het risico op kanker en remmen ontstekingen. Chinese kool bevat veel vezels, wat goed is voor onze darmflora en helpt daarmee de spijsvertering. En de verschillende zwavelverbindingen doden ziekmakende bacteriën en schimmels in het maag-darmkanaal.
Voor een groente bevat Chinese kool veel aminozuren (eiwitten).
Chinese kool is van alle koolsoorten het lichtst verteerbaar. Een schijfje citroen meekoken, smoren of roerbakken of wat citroensap toevoegen aan een salade met Chinese kool maakt deze kool nog beter verteerbaar. Het gaat winderigheid en een opgezette buik tegen.
Komijn- of anijszaadjes hebben hetzelfde effect.
Deze kool laat zich het beste rauw eten of heel kort geroerbakt. Zo blijven de meeste voedingstoffen behouden. En blijft de kool knapperig.
De kool smaakt fris en heeft een geringe koolsmaak.
(2 pers)
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica