Gember

Ronnie de Winter • 18 juli 2021

zorgt voor een betere vertering van o.a. koolsoorten.

In ayurvedische gerechten wordt vaak gember gebruikt. Verse gember stimuleert onze verbranding van voedsel waardoor het ons energie geeft.  Het voedsel wordt zo beter verteert en komt ons meer ten goede. Ook zorgt gember ervoor dat er minder afvalstoffen in ons spijsverteringskanaal achter blijven. Goed dus om gember regelmatig in gerechten te verwerken.

Kool is voor veel mensen moeilijk en zwaar te verteren. Gember in combinatie met wat citroen en een korte stooftijd maakt kool veel lichter verteerbaar.

Gemengde kool met gember

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 6 bladeren rode kool
  • 4 bladeren spitskool of witte kool
  • 2 schijfjes citroen
  • 1 sjalotje
  • stukje gember van 2 cm
  • 2 gedroogde vijgen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl venkel zaad
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder

Bereidingswijze:
  • Pel het sjalotje en snijd hem fijn.
  • Snijd de vijgen in stukjes en laat de stukjes 10 minuten weken in wat water.
  • schil de gember en snijd hem heel fijn.
  • Was de kool bladeren, verwijder de dikke nerf en snijd ze in hele dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit het sjalotje met de gember, het venkel zaad en het kruidnagelpoeder tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de rode kool bladeren toe.
  • Knijp de twee schijfjes citroen hierboven uit en roer de kool goed om.
  • Voeg de geweekte vijgen met het weekwater toe en eventueel nog een heel klein beetje water en laat de kool 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Voeg dan de spitskool reepjes toe en roer alles nog even goed door.
  • Laat deze een paar minuutjes meestoven.

Lekker met mungdahl en rijst.

Over gember


Gember kun je in heel veel groentegerechten gebruiken. Ook kun je er thee van trekken of het in desserts verwerken. Gember is familie van kurkuma, laos en kardamon. Het zijn alledrie wortelstokken, echter van verschillende plantensoorten. Gember is de wortelstok van Zingiber officinale en ligt als zodanig in de winkel te koop . Maar gember is ook als poeder te verkrijgen en heeft dan vaak de Indische naam, djahé.

Gember vind je wereldwijd als zoete en pittige smaakmaker in gerechten. In de ayurveda wordt hij gebruikt vanwege zijn verwarmende eigenschappen en zijn gunstige effect op het verbranden van afvalstoffen en de doorbloeding in ons lichaam. Hierdoor heeft gember een gunstig effect op reumatische klachten en gaat het winderigheid en buikkramp tegen.


Gember is een goed middel tegen de misselijkheid ten gevolge van wagenziekte of zwangerschap. Het helpt de maag het voedsel beter te verteren, doordat het aanzet tot het produceren van meer maagzuur. Daarnaast beschermt gember het maag/darmslijmvlies.

Door de antivirale en antibacteriële eigenschappen werkt het als een natuurlijk antibioticum tegen de salmonella bacterie en de stafylokokken en samen met zijn krachtige antioxidanten gaat het ontstekingen tegen van het spijsverteringskanaal.



Ook is gember goed voor de luchtwegen. Hier gaat gember infecties tegen, ook door de grote hoeveelheid antioxidanten, zorgt voor een gezond longslijmvlies en voert het overtollig slijm af. 


Gember is goed voor de lever en de gal. Gember zorgt voor meer galafscheiding en beschermt de lever tegen toxische stoffen. Eet je echter te veel aan gember dan kan de lever geïrriteerd raken.

Gember verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, verwijdt de bloedvaten, heeft een gunstige invloed op de hartspier en verdunt het bloed.


Gember zorgt voor behoud van kraakbeen en gaat hiermee artrose tegen.

Gember geeft ons energie. Doordat gember de klontering van bloedplaatjes remt, ontstaat er een betere zuurstofopname en is er meer energie beschikbaar voor het lichaam.


Gember zorgt ervoor dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof is een neurotransmitter die pijn onderdrukt en een geluksgevoel geeft.


Verder is gember is zetmeel rijk en verse gember bevat een eiwitsplitsend enzym.

Belangrijke voedingstoffen in gember

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More