Blog Post

Gember

Ronnie de Winter • 18 juli 2021

zorgt voor een betere vertering van o.a. koolsoorten.

In ayurvedische gerechten wordt vaak gember gebruikt. Verse gember stimuleert onze verbranding van voedsel waardoor het ons energie geeft.  Het voedsel wordt zo beter verteert en komt ons meer ten goede. Ook zorgt gember ervoor dat er minder afvalstoffen in ons spijsverteringskanaal achter blijven. Goed dus om gember regelmatig in gerechten te verwerken.

Kool is voor veel mensen moeilijk en zwaar te verteren. Gember in combinatie met wat citroen en een korte stooftijd maakt kool veel lichter verteerbaar.

Gemengde kool met gember

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 6 bladeren rode kool
  • 4 bladeren spitskool of witte kool
  • 2 schijfjes citroen
  • 1 sjalotje
  • stukje gember van 2 cm
  • 2 gedroogde vijgen
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1/2 tl venkel zaad
  • 1/4 tl kruidnagelpoeder

Bereidingswijze:
  • Pel het sjalotje en snijd hem fijn.
  • Snijd de vijgen in stukjes en laat de stukjes 10 minuten weken in wat water.
  • schil de gember en snijd hem heel fijn.
  • Was de kool bladeren, verwijder de dikke nerf en snijd ze in hele dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit het sjalotje met de gember, het venkel zaad en het kruidnagelpoeder tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de rode kool bladeren toe.
  • Knijp de twee schijfjes citroen hierboven uit en roer de kool goed om.
  • Voeg de geweekte vijgen met het weekwater toe en eventueel nog een heel klein beetje water en laat de kool 5 minuten stoven met de deksel op de pan.
  • Voeg dan de spitskool reepjes toe en roer alles nog even goed door.
  • Laat deze een paar minuutjes meestoven.

Lekker met mungdahl en rijst.

Over gember


Gember kun je in heel veel groentegerechten gebruiken. Ook kun je er thee van trekken of het in desserts verwerken. Gember is familie van kurkuma, laos en kardamon. Het zijn alledrie wortelstokken, echter van verschillende plantensoorten. Gember is de wortelstok van Zingiber officinale en ligt als zodanig in de winkel te koop . Maar gember is ook als poeder te verkrijgen en heeft dan vaak de Indische naam, djahé.

Gember vind je wereldwijd als zoete en pittige smaakmaker in gerechten. In de ayurveda wordt hij gebruikt vanwege zijn verwarmende eigenschappen en zijn gunstige effect op het verbranden van afvalstoffen en de doorbloeding in ons lichaam. Hierdoor heeft gember een gunstig effect op reumatische klachten en gaat het winderigheid en buikkramp tegen.


Gember is een goed middel tegen de misselijkheid ten gevolge van wagenziekte of zwangerschap. Het helpt de maag het voedsel beter te verteren, doordat het aanzet tot het produceren van meer maagzuur. Daarnaast beschermt gember het maag/darmslijmvlies.

Door de antivirale en antibacteriële eigenschappen werkt het als een natuurlijk antibioticum tegen de salmonella bacterie en de stafylokokken en samen met zijn krachtige antioxidanten gaat het ontstekingen tegen van het spijsverteringskanaal.



Ook is gember goed voor de luchtwegen. Hier gaat gember infecties tegen, ook door de grote hoeveelheid antioxidanten, zorgt voor een gezond longslijmvlies en voert het overtollig slijm af. 


Gember is goed voor de lever en de gal. Gember zorgt voor meer galafscheiding en beschermt de lever tegen toxische stoffen. Eet je echter te veel aan gember dan kan de lever geïrriteerd raken.

Gember verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed, verwijdt de bloedvaten, heeft een gunstige invloed op de hartspier en verdunt het bloed.


Gember zorgt voor behoud van kraakbeen en gaat hiermee artrose tegen.

Gember geeft ons energie. Doordat gember de klontering van bloedplaatjes remt, ontstaat er een betere zuurstofopname en is er meer energie beschikbaar voor het lichaam.


Gember zorgt ervoor dat ons lichaam meer endorfine aanmaakt. Deze stof is een neurotransmitter die pijn onderdrukt en een geluksgevoel geeft.


Verder is gember is zetmeel rijk en verse gember bevat een eiwitsplitsend enzym.

Belangrijke voedingstoffen in gember

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

  • Bioflavonoïden

    - antiviraal

    - antioxidant

    - beiden bescherming tegenlicht en straling

    - leverbeschermend

    - anti kanker

    - antischimmel

    - antibacterieel

    - ontstekingswerend

    - antiallergisch

    - recyclen vitamine C

    - zorgen voor de kleurrijke delen van de plant



Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: