vegan omega 3 mayonaise

Ronnie de Winter • 25 juli 2021

Eenvoudig te maken en deze mayonaise levert je gezonde vetten!

Er is verschillende vegan mayonaise te koop. Maar heel vaak wordt er voor de mayonaise zonnebloemolie gebruikt. Zonnebloemolie is een olie die rijk is aan omega 6. Op zich een heel goede keus. Maar helaas krijgen we via onze voeding al veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 6 en omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten mits, we ze in een goede verhouding nuttigen.

De natuurvoedingsleer geeft aan, als beste verhouding voor onze gezondheid, evenveel omega 3 als omega 6 vetzuren te eten.

Wanneer je je eigen mayonaise maakt, kun je zelf kiezen welke olie je hiervoor gebruikt. En dat heeft voordelen. Want zo kun je op een heel gemakkelijke en smaakvolle manier snel wat omega 3 vetzuur aan je gerecht toevoegen.

Vegan omega 3 mayonaise

(2 pers)

Ingrediënten:
  • sap van 1 schijfje citroen
  • 1/4 tl mosterd
  • zout en peper
  • 2 dessertlepels lijnzaadolie
  • 1 dessertlepel extra vierge olijfolie
  • 4 dessertlepels amandelyoghurt
  • 1 th geraspte kokos
Bereidingswijze:
  • Knijp het sap uit het schijfje citroen boven een klein schaaltje.
  • Roer mosterd, peper en zout erdoor.
  • Voeg de lijnzaadolie en de extra vierge olijfolie toe en roer goed door totdat het mengsel lobbig wordt.
  • Roer de amandelyoghurt en de geraspte kokos er door heen tot een mooie saus ontstaat.

Aardappelsalade met bieslook en vegan omega 3 mayonaise

(2 pers)


Ingrediënten:

  • 4-6 gekookte/gestoomde afgekoelde aardappels
  • 10 - 20 bieslook sprietjes.
  • vegan omega 3 mayonaise

Bereidingswijze:


  • Snijd de gekookte aardappels in kleine stukken en doe ze in een schaal.
  • Was de bieslook en snipper ze fijn.
  • Strooi ze over de aardappels en houd een klein beetje achter.
  • Roer de vegan omega 3 mayonaise door de aardappels.
  • Garneer met de achtergehouden bieslook.



Over vegan omega 3 mayonaise


De basis van deze mayonaise ligt in de soort olie en de amandelyoghurt. Voor de smaak van de mayonaise is het belangrijk dat alle smaken ( zoet, zuur, bitter, scherp en zout) zijn vertegenwoordigd. Lijnzaadolie heeft een karakteristieke licht bittere smaak en wordt verzacht door de toevoeging van de neutralere olijfolie. De amandelyoghurt zorgt voor het mayonaise achtige uiterlijk en smaakt wat bitter en zoet. Het versterkt de zoete smaak van het kokosrasp.  De yoghurtculturen geven samen met het citroensap iets zuurs aan deze mayonaise en de scherpe smaak wordt vertegenwoordigd door de mosterd en de zwarte peper. Door een klein beetje zout toe te voegen is de mayonaise af.


Je kunt naar believen de mayonaise zoeter, scherper of zuurder maken door wat meer van de kokos (zoet), mosterd( scherp) of citroensap (zuur) toe te voegen.

Vind je de mayonaise wat te flauw voeg dan iets meer zout toe.


Deze mayonaise bevat veel omega 3 olie in verhouding tot omega 6.  Omega 3 vetzuren oxideren snel aan de lucht.  Om dit te voorkomen voegen we de extra vierge olijfolie toe. Deze bevat vitamine E, een vitamine die de oxidatie van de omega 3 en omega 6 vetzuren tegengaat.  Hierdoor kan je deze mayonaise prima een paar dagen in de koelkast bewaren.


Over omega 3, 6 en 9 olie:


Extra vierge olijfolie bevat vooral omega 9 vetzuren en wat omega 6 vetzuren. Omega 9 vetzuren zijn veel stabieler dan omega 3 en 6 waardoor extra vierge olijfolie warm te gebruiken is. Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn veel minder stabiel en kunnen we beter koud verwerken en niet verhitten om oxidatie te voorkomen. Je doet er ook goed aan om een omega 3 olie in de koelkast te bewaren en binnen 6 weken op te maken. Geoxideerde olie is voor ons lichaam niet gezond en leidt tot allerlei ontstekingen.



Belangrijke voedingstoffen in Vegan omega 3 mayonaise

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More