Er is verschillende vegan mayonaise te koop. Maar heel vaak wordt er voor de mayonaise zonnebloemolie gebruikt. Zonnebloemolie is een olie die rijk is aan omega 6. Op zich een heel goede keus. Maar helaas krijgen we via onze voeding al veel omega 6 vetzuren binnen. Omega 6 en omega 3 vetzuren zijn gezonde vetten mits, we ze in een goede verhouding nuttigen.
De natuurvoedingsleer geeft aan, als beste verhouding voor onze gezondheid, evenveel omega 3 als omega 6 vetzuren te eten.
Wanneer je je eigen mayonaise maakt, kun je zelf kiezen welke olie je hiervoor gebruikt. En dat heeft voordelen. Want zo kun je op een heel gemakkelijke en smaakvolle manier snel wat omega 3 vetzuur aan je gerecht toevoegen.
(2 pers)
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Over vegan omega 3 mayonaise
De basis van deze mayonaise ligt in de soort olie en de amandelyoghurt. Voor de smaak van de mayonaise is het belangrijk dat alle smaken ( zoet, zuur, bitter, scherp en zout) zijn vertegenwoordigd. Lijnzaadolie heeft een karakteristieke licht bittere smaak en wordt verzacht door de toevoeging van de neutralere olijfolie. De amandelyoghurt zorgt voor het mayonaise achtige uiterlijk en smaakt wat bitter en zoet. Het versterkt de zoete smaak van het kokosrasp. De yoghurtculturen geven samen met het citroensap iets zuurs aan deze mayonaise en de scherpe smaak wordt vertegenwoordigd door de mosterd en de zwarte peper. Door een klein beetje zout toe te voegen is de mayonaise af.
Je kunt naar believen de mayonaise zoeter, scherper of zuurder maken door wat meer van de kokos (zoet), mosterd( scherp) of citroensap (zuur) toe te voegen.
Vind je de mayonaise wat te flauw voeg dan iets meer zout toe.
Deze mayonaise bevat veel omega 3 olie in verhouding tot omega 6. Omega 3 vetzuren oxideren snel aan de lucht. Om dit te voorkomen voegen we de extra vierge olijfolie toe. Deze bevat vitamine E, een vitamine die de oxidatie van de omega 3 en omega 6 vetzuren tegengaat. Hierdoor kan je deze mayonaise prima een paar dagen in de koelkast bewaren.
Over omega 3, 6 en 9 olie:
Extra vierge olijfolie bevat vooral omega 9 vetzuren en wat omega 6 vetzuren. Omega 9 vetzuren zijn veel stabieler dan omega 3 en 6 waardoor extra vierge olijfolie warm te gebruiken is. Omega 3 en omega 6 vetzuren zijn veel minder stabiel en kunnen we beter koud verwerken en niet verhitten om oxidatie te voorkomen. Je doet er ook goed aan om een omega 3 olie in de koelkast te bewaren en binnen 6 weken op te maken. Geoxideerde olie is voor ons lichaam niet gezond en leidt tot allerlei ontstekingen.
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- levert energie
- wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken
- grondstof voor hormonen
- essentieel voor de hersenen
- voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking