Gierst heeft een tamelijk hoge glycemische waarde. Dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel meer stijgt dan we graag zouden willen na het eten van gierst, waardoor het voor een schommelende bloedsuikerspiegel kan zorgen. Het is daarom belangrijk als je gierst in je maaltijd of gerecht gebruikt, het samen te gebruiken met ingrediënten met een lage glycemische waarde. Daarom is in dit gebak niet gekozen voor dadels maar voor gedroogde vijgen en abrikozen in combinatie met citroenrasp en kokosrasp. Vijgen en abrikozen hebben een veel lagere glycemische waarde dan dadels en het citroenrasp (pectine) en kokosrasp geven extra vezels, waardoor de glycemische waarde van het gerecht daalt.
Ook de noten en pitten geven het gerecht vezels. De saffraan geeft naast een lekkere smaak ook de spijsvertering een boost.
Wil je het gebak wat zoeter, voeg dan een tl ahornsiroop aan het gierstmengsel toe of serveer het er los bij, dan kan ieder naar believen zijn gebakje wel of niet zoeter maken.
vegetarische variant
Over gierst
Gierst valt onder de graansoorten, maar behoort botanisch gezien tot de grassen. Gierst is glutenvrij bevat voor een graan veel eiwitten al moet je voor een compleet aminozuurprofiel gierst aanvullen met andere eiwitbronnen.
Gekookte gierst korrels kun je zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruiken. Je kunt de korrels koken in water maar ook in een groentebouillon bij een hartig recept of in kokos/rijstmelk voor een zoet gerecht. Gierst is zowel warm als koud lekker. Gierst smaakt iets zoeter dan rijst en kan in recepten rijst vervangen. Gierst is ook heerlijk in een maaltijdsalade. Om de gele kleur van gierst wat te versterken kun je saffraan of kurkuma toevoegen aan het kookwater.
Gierst bevat vergeleken met andere graan- en pseudo graansoorten de meeste mineralen en sporenelementen en is met name rijk aan ijzer magnesium en silicium.
Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam waaronder en goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.
Silicium is een sporenelement en is nodig voor onze nagels, haren, huid, bindweefsel, botten en bloedvaten. Dit sporenelement houdt deze onderdelen van ons lichaam stevig, sterk en veerkrachtig. Door silicium kunnen de mineralen die nodig zijn voor gezonde botstructuren in onze de beenderen worden opgenomen.
Gierst bevat verschillende B- vitamines zoals thiamine, riboflavine, biotine en foliumzuur ( B11) en het bevat veel vitamine E, een belangrijke anti-oxidant, die ontstekingen remt in ons lichaam.
De B vitamines gaan samen met magnesium vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen.
Het béta-glucan, wat relatief veel aanwezig is in gierst, ondersteunt ons immuunsysteem.
Gierst vermindert de bloedvetten in het bloedplasma waarmee het risico op hart en vaatziekten wordt verkleind.
Om alle tannines te verwijderen, die de gierst nog kan bevatten, is het verstandig om gierst goed te wassen in een zeef onder koud stromend water. Laat, voor een betere vertering, de gierst een poos weken in koud water. Na het koken moet de gierst nog zwellen.
Gierst combineert goed met ahornsiroop, banaan, cashewnoten, bessen, citroen en zaden.
In het gebak hebben we kokossnippers als topping genomen. Maar ter variatie kun je ook een laagje amandel pasta of pindakaas boven op de gierst aanbrengen en hierover wat chiazaad of kokos rasp strooien.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- versterkt het geheugen en de concentratie
- is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten
- zorgt voor voldoende energie voor de hersenen
- verbetert huid, haar en nagels
- verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen
bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica