Gierst

Ronnie de Winter • 1 augustus 2021

in zoete of hartige gerechten!

Gierst heeft een tamelijk hoge glycemische waarde. Dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel meer stijgt dan we graag zouden willen na het eten van gierst, waardoor het voor een schommelende bloedsuikerspiegel kan zorgen.  Het is daarom belangrijk als je gierst in je maaltijd of gerecht gebruikt, het samen te gebruiken met ingrediënten met een lage glycemische waarde. Daarom is in dit gebak niet gekozen voor dadels maar voor gedroogde vijgen en abrikozen in combinatie met citroenrasp en kokosrasp. Vijgen en abrikozen hebben een veel lagere glycemische waarde dan dadels en het citroenrasp (pectine) en kokosrasp geven extra vezels, waardoor de glycemische waarde van het gerecht daalt.

Ook de noten en pitten geven het gerecht vezels. De saffraan geeft naast een lekkere smaak ook de spijsvertering een boost.

Wil je het gebak wat zoeter, voeg dan een tl ahornsiroop aan het gierstmengsel toe of serveer het er los bij, dan kan ieder naar believen zijn gebakje wel of niet zoeter maken.

Citroen-gierst gebakjes

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
Bodem:
  • 4 vijgen en 2 gedroogde abrikozen (incabessen zijn ook lekker)
  • 30 gram amandelen 
  • 20 gr cashewnoten
  • 30 gram pompoenpitten
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 el citroensap
  • Wat kokosrasp
Taart:
  • 150 gram gierst
  • 300 ml kokosmelk
  • Een paar draadjes saffraan
  • Geraspte kokos
  • Kokosvlokken
  • Ahornsiroop
  • 12 gepelde pistache nootjes ter garnering)
Bereidingswijze:

  • Snijd de dadels of de vijgen, of een mengsel van deze, klein en doe ze samen met de andere ingrediënten voor de bodem in de blender.
  • Blend ze tot een gladde kleverig massa, die je kan kneden. Voeg eventueel wat extra dadels of vijgen toe of ander gedroogd fruit als het "deeg" nog niet goed kneedbaar is.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.  Verdeel het "deeg" over de bodem en druk het goed aan.
  • Week de saffraan draadjes 10 minuten in een el lepel warm water.
  • Was de gierst. Kook de gierst in de kokosmelk met de saffraan en het weekwater gaar zoals op de verpakking aangegeven. Begin met 300 ml kokosmelk toe te voegen en indien nodig kun je tijdens het kookproces nog wat extra kokosmelk toevoegen. De gierst moet alle vloeistof goed opgenomen hebben, dus goed drooggekookt zijn als hij gaar is.
  • Mix met een staafmixer de helft van de gierst tot een gladde massa. Voeg hieraan toe de ander helft, wat geraspte kokos en het citroensap.
  • Spatel het gierstmengsel bovenop de dadel/vijgen bodem in de bakvorm.
  • Maak het aan de bovenkant mooi glad en strooi er de kokosvlokken overheen.
  • Laat het geheel 1 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • De volgende dag is de taart nog beter van smaak, doordat alle smaken goed op elkaar hebben kunnen inwerken.
Serveer bij de taart wat ahornsiroop en eventueel een blaadje munt.

Over gierst


Gierst valt onder de graansoorten, maar behoort botanisch gezien tot de grassen. Gierst is glutenvrij bevat voor een graan veel eiwitten al moet je voor een compleet aminozuurprofiel gierst aanvullen met andere eiwitbronnen. 


Gekookte gierst korrels kun je zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruiken. Je kunt de korrels koken in water maar ook in een groentebouillon bij een hartig recept of in kokos/rijstmelk voor een zoet gerecht. Gierst is zowel warm als koud lekker.  Gierst smaakt iets zoeter dan rijst en kan in recepten rijst vervangen. Gierst is ook heerlijk in een maaltijdsalade.  Om de gele kleur van gierst wat te versterken kun je saffraan of kurkuma toevoegen aan het kookwater.


Gierst bevat vergeleken met andere graan- en pseudo graansoorten de meeste mineralen en sporenelementen en is met name rijk aan ijzer magnesium en silicium.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam waaronder en goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.

Silicium is een sporenelement en is nodig voor onze nagels, haren, huid, bindweefsel, botten en bloedvaten. Dit sporenelement houdt deze onderdelen van ons lichaam stevig, sterk en veerkrachtig. Door silicium kunnen de mineralen die nodig zijn voor gezonde botstructuren in onze de beenderen worden opgenomen. 

Gierst bevat verschillende B- vitamines zoals thiamine, riboflavine, biotine en foliumzuur ( B11) en het bevat veel vitamine E, een belangrijke anti-oxidant, die ontstekingen remt in  ons lichaam.

De B vitamines gaan samen met magnesium vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen.

Het béta-glucan, wat relatief veel aanwezig is in gierst, ondersteunt ons immuunsysteem.

Gierst vermindert de bloedvetten in het bloedplasma waarmee het risico op hart en vaatziekten wordt verkleind.


Om alle tannines te verwijderen, die de gierst nog kan bevatten, is het verstandig om gierst goed te wassen in een zeef onder koud stromend water.  Laat, voor een betere vertering, de gierst een poos weken in koud water.  Na het koken moet de gierst nog zwellen.


Gierst combineert goed met ahornsiroop, banaan, cashewnoten, bessen, citroen en zaden.

In het gebak hebben we kokossnippers als topping genomen. Maar ter variatie kun je ook een laagje amandel pasta of pindakaas boven op de gierst aanbrengen en hierover wat chiazaad of kokos rasp strooien.

Belangrijke voedingstoffen in gierst

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine B-complex

    - verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen

    bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon


  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More