Blog Post

Gierst

Ronnie de Winter • 1 augustus 2021

in zoete of hartige gerechten!

Gierst heeft een tamelijk hoge glycemische waarde. Dat wil zeggen dat de bloedsuikerspiegel meer stijgt dan we graag zouden willen na het eten van gierst, waardoor het voor een schommelende bloedsuikerspiegel kan zorgen.  Het is daarom belangrijk als je gierst in je maaltijd of gerecht gebruikt, het samen te gebruiken met ingrediënten met een lage glycemische waarde. Daarom is in dit gebak niet gekozen voor dadels maar voor gedroogde vijgen en abrikozen in combinatie met citroenrasp en kokosrasp. Vijgen en abrikozen hebben een veel lagere glycemische waarde dan dadels en het citroenrasp (pectine) en kokosrasp geven extra vezels, waardoor de glycemische waarde van het gerecht daalt.

Ook de noten en pitten geven het gerecht vezels. De saffraan geeft naast een lekkere smaak ook de spijsvertering een boost.

Wil je het gebak wat zoeter, voeg dan een tl ahornsiroop aan het gierstmengsel toe of serveer het er los bij, dan kan ieder naar believen zijn gebakje wel of niet zoeter maken.

Citroen-gierst gebakjes

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
Bodem:
  • 4 vijgen en 2 gedroogde abrikozen (incabessen zijn ook lekker)
  • 30 gram amandelen 
  • 20 gr cashewnoten
  • 30 gram pompoenpitten
  • Rasp van een halve citroen
  • 1 el citroensap
  • Wat kokosrasp
Taart:
  • 150 gram gierst
  • 300 ml kokosmelk
  • Een paar draadjes saffraan
  • Geraspte kokos
  • Kokosvlokken
  • Ahornsiroop
  • 12 gepelde pistache nootjes ter garnering)
Bereidingswijze:

  • Snijd de dadels of de vijgen, of een mengsel van deze, klein en doe ze samen met de andere ingrediënten voor de bodem in de blender.
  • Blend ze tot een gladde kleverig massa, die je kan kneden. Voeg eventueel wat extra dadels of vijgen toe of ander gedroogd fruit als het "deeg" nog niet goed kneedbaar is.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier.  Verdeel het "deeg" over de bodem en druk het goed aan.
  • Week de saffraan draadjes 10 minuten in een el lepel warm water.
  • Was de gierst. Kook de gierst in de kokosmelk met de saffraan en het weekwater gaar zoals op de verpakking aangegeven. Begin met 300 ml kokosmelk toe te voegen en indien nodig kun je tijdens het kookproces nog wat extra kokosmelk toevoegen. De gierst moet alle vloeistof goed opgenomen hebben, dus goed drooggekookt zijn als hij gaar is.
  • Mix met een staafmixer de helft van de gierst tot een gladde massa. Voeg hieraan toe de ander helft, wat geraspte kokos en het citroensap.
  • Spatel het gierstmengsel bovenop de dadel/vijgen bodem in de bakvorm.
  • Maak het aan de bovenkant mooi glad en strooi er de kokosvlokken overheen.
  • Laat het geheel 1 uur afkoelen en opstijven in de koelkast.
  • De volgende dag is de taart nog beter van smaak, doordat alle smaken goed op elkaar hebben kunnen inwerken.
Serveer bij de taart wat ahornsiroop en eventueel een blaadje munt.

Over gierst


Gierst valt onder de graansoorten, maar behoort botanisch gezien tot de grassen. Gierst is glutenvrij bevat voor een graan veel eiwitten al moet je voor een compleet aminozuurprofiel gierst aanvullen met andere eiwitbronnen. 


Gekookte gierst korrels kun je zowel voor hartige als voor zoete gerechten gebruiken. Je kunt de korrels koken in water maar ook in een groentebouillon bij een hartig recept of in kokos/rijstmelk voor een zoet gerecht. Gierst is zowel warm als koud lekker.  Gierst smaakt iets zoeter dan rijst en kan in recepten rijst vervangen. Gierst is ook heerlijk in een maaltijdsalade.  Om de gele kleur van gierst wat te versterken kun je saffraan of kurkuma toevoegen aan het kookwater.


Gierst bevat vergeleken met andere graan- en pseudo graansoorten de meeste mineralen en sporenelementen en is met name rijk aan ijzer magnesium en silicium.

Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam waaronder en goede werking van de spieren en het zenuwstelsel.

Silicium is een sporenelement en is nodig voor onze nagels, haren, huid, bindweefsel, botten en bloedvaten. Dit sporenelement houdt deze onderdelen van ons lichaam stevig, sterk en veerkrachtig. Door silicium kunnen de mineralen die nodig zijn voor gezonde botstructuren in onze de beenderen worden opgenomen. 

Gierst bevat verschillende B- vitamines zoals thiamine, riboflavine, biotine en foliumzuur ( B11) en het bevat veel vitamine E, een belangrijke anti-oxidant, die ontstekingen remt in  ons lichaam.

De B vitamines gaan samen met magnesium vermoeidheid en vergeetachtigheid tegen.

Het béta-glucan, wat relatief veel aanwezig is in gierst, ondersteunt ons immuunsysteem.

Gierst vermindert de bloedvetten in het bloedplasma waarmee het risico op hart en vaatziekten wordt verkleind.


Om alle tannines te verwijderen, die de gierst nog kan bevatten, is het verstandig om gierst goed te wassen in een zeef onder koud stromend water.  Laat, voor een betere vertering, de gierst een poos weken in koud water.  Na het koken moet de gierst nog zwellen.


Gierst combineert goed met ahornsiroop, banaan, cashewnoten, bessen, citroen en zaden.

In het gebak hebben we kokossnippers als topping genomen. Maar ter variatie kun je ook een laagje amandel pasta of pindakaas boven op de gierst aanbrengen en hierover wat chiazaad of kokos rasp strooien.

Belangrijke voedingstoffen in gierst

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine B-complex

    - verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen

    bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon


  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: