Bieslook

Ronnie de Winter • 4 juli 2021

Gezond en makkelijk!

Bieslook is een keukenkruid die gemakkelijk in de tuin groeit. Hoe meer je ervan knipt, hoe meer het plantje zijn best doet nieuwe stengeltjes te maken met elk jaar meer opbrengst. Bieslook is gezond en hoewel we het meestal  als onderdeel van een salade kennen, kan je het aan veel gerechten toevoegen. Bieslook geeft direct smaak aan een gerecht, waardoor zout toevoegen vaak niet meer nodig is.

Alle gerechten waar je een uitje aan toevoegt, zijn ook geschikt om bieslook in te gebruiken. Bieslook voeg je dan wel als laatste toe want het is beter bieslook niet te verhitten.

Bieten salade met home made ketchup

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 2 rode bieten
  • 2 aardappels
  • 1 zoete bataat
  • bosje bieslook
  • venkel groen
  • bosje munt
  • 2 eieren
Bereidingswijze:
  • Schil de bieten, snijd ze in blokjes en kook ze in heel weinig water gaar. Laat ze afkoelen.
  • Schil de aardappels en de bataat en snijd ze in stukken. Stoom ze gaar en laat ze afkoelen.
  • Was de bieslook en snijd ze fijn
  • Was het venkelgroen en snijd de sprietjes klein.
  • Was de munt en snijd de blaadjes klein.
  • Kook de eieren. En snijd ze in vieren
  • Doel alles in een schaal en roer het goed door en garneer het met de partjes ei.

Maak de home made ketchup en serveer deze bij de salade.

Over bieslook


Bieslook is zoals de naam al zegt verwant aan de lookachtigen, zoals, prei, ui en knoflook. Het werkt dan ook licht ontstekingsremmend en kan de gevolgen van reumatische klachten wat verlichten. Verder werkt bieslook weerstandsverhogend en ontsmettend.

Bieslook bevat net als alle andere lookachtigen fytonutriënten met zwavel.  Deze remmen de groei van kankercellen en laat kankercellen vroegtijdig afsterven. De quercitine in bieslook is een krachtige antioxidant die de negatieve werking van de vrije radicalen tegengaat.

De Chinese variant van bieslook heeft een intensief knoflookaroma. Het wordt ook wel knoflookbieslook genoemd.  Knoflook bezit rauw zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Deze verdwijnen zodra de knoflook verhit wordt. Knoflookbieslook kan, omdat je deze rauw eet, daardoor een goede plaatsvervanger zijn.


Bieslook is rijk aan vitamine A, B1, B2, C en het mineraal calcium.  De smaak van bieslook is een goed alternatief voor het gebruik van zout.

Kruiden als bieslook hebben ook een hoog verzadigingswaarde, zodat het de eetlust afremt, en hebben een basische uitwerking op ons lichaam. Gebruik bieslook zo vers mogelijk. Zo komt de geur en de smaak het best tot zijn recht.  Bieslook voeg je op het laatst toe aan een gerecht en kook je niet mee. Bieslook past goed bij aardappelgerechten en gerechten met ei.


De geneeskrachtige werking van kruiden helpen om je gezondheid te onderhouden en ook om je emoties te ondersteunen.  Een reden te meer om deze dan ook in je voedingspatroon op te nemen en je recepten te voorzien van nog meer smaak, geur, en gezondheid!

Belangrijke voedingstoffen in bieslook

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More