









Kruiden als tijm voegen we meestal toe aan een gerecht voor de smaak. Maar wanneer je je realiseert dat deze kruiden ook allemaal bijzondere geneeskrachtige eigenschappen voor ons lichaam hebben, besef je dat je deze kruiden ook kunt toepassen voor je gezondheid. Om ziekten te bestrijden of om ziekten te voorkomen. En wat is nu gemakkelijker dan gezonde kruiden direct verwerken in voeding die je toch al neemt. Met een beetje kennis en wat uitproberen, kom je al gauw tot lekkere en gezonde gerechten.
Het recept van de aardappel taart hieronder is verrijkt met tijm. Maar je kunt i.p.v. tijm ook heel goed basilicum of/en oregano of rozemarijn toevoegen. Zo gaat zo'n zelfde gerecht er anders uitzien, anders smaken en heeft het ook andere voedingstoffen die elkaar versterken en aanvullen.
Over tijm
Tijm is een keuken kruid met medicinale eigenschappen. Tijm laat onze spijsvertering beter werken en wekt de eetlust op. Tijm gaat gisting in de darmen tegen en de terpenen in tijm gaan woekering van kankercellen tegen en zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Tijm bevat salicylzuur en thymol. Beiden stoffen zijn antioxidanten en remmen ontstekingen. De stof thymol geeft de tijm zijn specifieke geur en behoort tot de fenolen. Hij heeft ook een antibacteriële werking en is goed voor de luchtwegen. Tijm houdt de luchtwegen open bij verkoudheden.
Tijm in een dressing is een natuurlijk conserveermiddel en houdt salades vrij van bacteriën. En wanneer we tijm in water van ca 80 graden tien minuten laten trekken en af laten koelen, hebben we een goed aftreksel om onze mond mee te spoelen en vrij van bacteriën te houden.
Tijm bevat veel vitamine K en de mineralen ijzer, calcium en mangaan. Hij bevat het aminozuur tryptofaan ( goed voor onze serotonineproductie ) en veel vezels. Hoewel we van tijm als kruid altijd maar een paar takjes gebruiken, geeft het desondanks toch een goede aanvulling op de voedingstoffen die we nodig hebben.
Tijm combineert goed met eieren. Ook wordt tijm vaak gebruikt bij vlees gerechten of bij kip en kalkoen.
Maar tijm smaakt ook goed bij groenten zoals, tomaat, paprika, courgette, witlof, aubergine, spinazie en komkommer.
En gekookte aardappels worden extra lekker wanneer je ze besprenkled met wat extra vierge olijfolie en wat verse tijm.
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- ontstekingsremmer
-helaas remt salicylzuur het herstel van de slijmvliezen, beperk hierdoor voeding met veel salicylzuur als je het darmslijmvlies ( of andere slijmvliezen in je spijsveteringskanaal) wilt opbouwen en herstellen.
- het aminozuur waaruit serotonine ( is nodig voor vitalitiet en je goed te voelen) ontstaat.
- het is een aminozuur dat het minst van alle aminozuren voorkomt in voedingsmiddelen
- tryptofaan kan in de hersenen ter plaatse serotonine aanmaken. En kan dit het beste bij een sabiele bloedsuiker
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica