Blog Post

De aardappel en andere knollen

Ronnie de Winter • 20 juli 2019

Eenvoudig, lekker en gezond

Over aardappelen en andere knollen

Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen.
Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.

Bataat, wortels, bieten en pastinaak houden de bloedsuikerspiegel wel stabiel.

Hoe nu de aardappel te gebruiken, zodat hij weinig invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en je toch je voordeel kan doen aan de grote hoeveelheid mineralen die de aardappel bezit.

Door de aardappel in de schil te stomen, behoudt de aardappel voor een groot deel zijn mineralen. Stoom de aardappels tot ze net gaar zijn. Vaak al na een 15 minuten. Doe dan het vuur uit. Laat de aardappels nog wat na garen en wat afkoelen. De schil levert de nodige vezels, waardoor de glycemische waarde voor een deel daalt. Door het afkoelen worden de koolhydraten voor een deel omgezet in resistent zetmeel, wat erg goed is voor je darmflora en wat de glycemische waarde verder doet dalen. Als de aardappels lauw zijn, serveer je ze met een theelepel ghee ( geklaarde boter), kokosolie, of koolzaadolie. Door het vet toe te voegen daalt de glycemische waarde van de aardappel nog verder. Ghee en kokosolie zijn goede vetten. Ze leveren direct energie en worden door het lichaam niet opgeslagen als vet. Koolzaadolie is een goede omega 3 olie. Alle drie de vetten en oliën hebben hun eigen karakteristieke smaak, waardoor je de aardappel een steeds andere smaak kunt geven, afhankelijk van het groente gerecht, wat je erbij serveert. Door de toevoeging van het vet, als energie leverancier, kun je minder aardappels eten voor dezelfde hoeveelheid energie. Hierdoor is je maag minder vol en verteert het voedsel beter.
Voor een goede vertering is het uitermate goed, als je met nog een beetje hongerig gevoel van tafel gaat. Als de maag voor⅓ gevuld is met vaste stof,gevuld met vloeistof en nog ⅓ leeg is, kan het voedsel optimaal verteerd worden. De gassen die bij de vertering dan ontstaan, hebben dan ruimte, zodat je geen opgeblazen gevoel krijgt.
Door de lauwe/koude aardappelen met warme groente te serveren, verwarmen de afgekoelde aardappelen weer wat en dat komt de smaak ten goede. De koolhydraten, die omgezet zijn in resistent zetmeel, blijven behouden, als de aardappelen weer wat opgewarmd zijn.

Je kunt de aardappel ook combineren met anderen knolgewassen zoals de biet, wortel pastinaak en bataat. Zo verlaag je de glycemische waarde van de aardappel ook en heb je een kleurige combinatie op je bord.

Eet je graag gebakken aardappelen, dan doe je er goed aan je te bedenken dat het vet wat je dan toevoegt verhit wordt en daarmee verzurend werkt voor je lichaam. Bovendien is verhit vet, ook de goede verhitte vetten zoals ghee en kokosolie door je lichaam moeilijker af te breken.
Een alternatief is om de in de schil voorgestoomde en afgekoelde aardappelen te grillen zonder vet toe te voegen. Doe de afgekoelde aardappelen in stukjes op bakpapier op een bakplaat in de oven en zet de gril op de laagste stand. Na een minuut of tien beginnen de aardappelen al te kleuren. Doe dan de gril uit. Serveer de aardappeltjes daarna met wat ghee of kokosolie en een beetje zout.
Op deze manier behoud je meer gezonde voedingstoffen en is de bereiding voor je lichaam veel beter.


door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: