Eieren

Ronnie de Winter • 2 mei 2021

van chicks on the move!

Eieren  van loslopende kippen, die hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en daarbij verschillende (on)kruiden, zaden en pitten eten, bevatten het gezonde vetzuur omega 3 en werken daarmee zelfs cholesterol verlagend.

Ze zijn duur, zeker, maar ze komen je gezondheid ten goede en geven je de mogelijkheid met een gerust "hart" van een eitje te kunnen genieten.

Wanneer het eigeel nog zacht is en het eiwit net gestold, is een gekookt eitje op zijn best. Ze bevatten dan de meeste voedingstoffen en zijn licht verteerbaar. Gepocheerde eieren en ook eieren die voorzichtig losgeklopt zijn met een vork en langzaam op een laag vuurtje stollen, zoals in onderstaand recept,  bevatten nog veel gezonde voedingstoffen.

Courgette aardappel taart

 Recept (2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 courgette
  • 1 ui
  • 1 paprika
  • 5 pruimtomaatjes
  • 3 eieren
  • aardappel, pastinaak, zoete bataat
  • tijm
  • sambal
  • sesamzaad
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 tl ghee of roomboter
  • peper en zout
  • groene sla
Bereidingswijze:
  • Schil de aardappelen, de pastinaak en de zoete bataat en snijd ze in blokjes.
  • Kook ze in weinig water in  10 - 15 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en laat ze afkoelen.
  • Was de sla en slinger ze droog.
  • Maak de courgette schoon en schaaf ze in plakjes.
  • Pel de ui en snipper ze fijn.
  • Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine blokjes of dunne schijfjes.
  • Klop de eieren voorzichtig los met een vork en een heel klein beetje water.
  • Verwarm de olijfolie en de ghee in een koekenpan.
  • Fruit de ui hier heel even in op een zacht vuurtje.
  • Voeg de stukjes tomaat toe en roer even goed door.
  • Verdeel de aardappel blokjes, de blokje bataat, de pastinaakblokjes, de schijfjes courgette en paprika toe over het ui/tomaat mengsel.
  • Strooi er wat tijm, peper en zout voer.
  • Schenk dan de losgemaakte eieren erover uit.
  • Doe een deksel op de koekenpan.
  • Laat het op een heel zacht pitje in ca 20 minuten gaar worden en het ei stollen.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Laat het nog 5 minuten staan.
  • Snijd ondertussen de groene sla in dunne reepjes.
  • Strooi na 5 minuten het sesamzaad over de "taart", de reepjes sla en wat toefjes sambal oelek. Of geef de sambal er los bij.

Over eieren


Eieren bevatten vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, B12, K en D en de mineralen ijzer, fosfor, zink, selenium en calcium. Het vetgehalte van een ei is zeer hoog.  Het bevat onverzadigde vetzuren, lecithine en cholesterol.

Het ei-geel bevat de meeste voedingstoffen en zelfs de meeste eiwitten. Het ei-wit bestaat voor het grootste gedeelte uit water.

Eieren kunnen met alle voedingsmiddelen gecombineerd worden. De mengverhouding van de aminozuren (eiwitten) in het ei is vrijwel dezelfde als die van de mens.  Het ei is hierdoor mede door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen een hoogwaardig voedingsmiddel.

Cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Het is nodig als bouwstof voor vele hormonen en neurotransmitters. De lever breekt het cholesterol dat uit de voeding wordt opgenomen af en alleen als hiermee problemen zijn (door erfelijke stofwisselingsproblemen of door bepaalde spijsverteringsstoornissen) leidt dit tot een verhoging van de cholesterolspiegel in het bloed. Het cholesterol in het ei of andere voedingsmiddelen is dus niet zelf de oorzaak van een verhoogd cholesterol of de ziekten die daarvan het gevolg zijn. 

Het lecithine in het ei houdt de cholesterol in oplossing zodat het zich niet kan hechten aan de vaatwanden. Ook helpt het bij de afbraak van vetten. Juist eieren van kippen die buiten hebben gelopen en hun eigen kostje op scharrelen bevatten meer lecithine.

Zelfs als je dagelijks een eitje eet van deze kippen heeft dit geen negatieve invloed op je cholesterol.


Bij een goed gebakken ei is de dooier nog vloeibaar en heeft het eiwit geen bruin randje. Heeft het eiwit wel een bruin randje gekregen snijd dit dan weg. Het ligt te zwaar op de maag en is niet gezond. Ook hard gekookte eieren liggen veel zwaarder op de maag en eieren  die zolang zijn gekookt dat de dooier groenig is geworden, zijn niet goed verteerbaar.


Een zacht gekookt ei is voor de gezondheid veel beter doordat het choline in het ei dan niet verloren gaat. Choline is een belangrijke stof voor onze hersenen voor de concentratie, het leervermogen, het denken, de focus  en voor de darmperistaltiek. Choline heeft ook een positieve invloed op de verlaging van bloedvetten. Het bloed is dan minder stroperig.

Kluts een eitje voorzichtig los met een vork. Zo rem je het oxideren van het cholesterol.


Het voedsel en de levensomstandigheden van de kip heeft een grote invloed op de kwaliteit van het ei. Maar ook de versheid is belangrijk voor de kwaliteit.

Als je het ei breekt, moet de dooier een bolletje vormen, vast zijn en omgeven zijn door een lobbige ring eiwit. Dan is het ei vers. Bij een oud ei  is de dooier plat, barst het dooiervlies sneller en is het eiwit dunner en verspreidt zich gemakkelijker.

Een vers ei bevat veel hoogwaardige voedingstoffen en werkt verzurend op ons lichaam ,  een ei dat een paar dagen ligt, bevat een beetje minder hoogwaardige voedingstoffen  en werkt meer basisch. 


Het eigeel bevat luteïne, een antioxidant die vooral voor onze ogen goed is, en de antioxidant zeaxanthine.  Het geel van de eidooier komt van de pigmenten uit bijv. alfalfa en maïs. Hoe geler de eidooier, hoe beter. Kippen die vrij hun kostje kunnen scharrelen en veel buiten zijn, eten veel gevarieerder en dat zie je terug in hun gelere dooiers.


Uit cholesterol en eiwit worden alle belangrijke hormonen en en neurotransmitters samengesteld. Een ei van loslopende kippen bevatten deze hoogwaardige voedingsstoffen.  Zo'n ei is dan ook het beste symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven. 

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten


  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Lithium

    - werkt antidepressief en stabiliseert serotonine

    - goed voor het zenuwstelsel

    - heeft een positieve invloed op de omzetting van vetten

    - is goed voor de celmembramen. 

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 3 vetzuur alfalinoleenzuur

    - levert energie

    - wordt door lichaam omgezet in DHA en EPA die ontstekingsremmend werken

    - grondstof voor hormonen

    - essentieel voor de hersenen

    - voor een goede werking is een juiste balans van de hoeveelheid omega 3 en omega 6 noodzakelijk.


  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
Show More