Eieren
van chicks on the move!

Eieren van loslopende kippen, die hun eigen kostje bij elkaar scharrelen en daarbij verschillende (on)kruiden, zaden en pitten eten, bevatten het gezonde vetzuur omega 3 en werken daarmee zelfs cholesterol verlagend.
Ze zijn duur, zeker, maar ze komen je gezondheid ten goede en geven je de mogelijkheid met een gerust "hart" van een eitje te kunnen genieten.
Wanneer het eigeel nog zacht is en het eiwit net gestold, is een gekookt eitje op zijn best. Ze bevatten dan de meeste voedingstoffen en zijn licht verteerbaar. Gepocheerde eieren en ook eieren die voorzichtig losgeklopt zijn met een vork en langzaam op een laag vuurtje stollen, zoals in onderstaand recept, bevatten nog veel gezonde voedingstoffen.
Courgette aardappel taart
- 1 courgette
- 1 ui
- 1 paprika
- 5 pruimtomaatjes
- 3 eieren
- aardappel, pastinaak, zoete bataat
- tijm
- sambal
- sesamzaad
- 1 el extra vierge olijfolie
- 1 tl ghee of roomboter
- peper en zout
- groene sla
- Schil de aardappelen, de pastinaak en de zoete bataat en snijd ze in blokjes.
- Kook ze in weinig water in 10 - 15 minuten gaar. Spoel ze af met koud water en laat ze afkoelen.
- Was de sla en slinger ze droog.
- Maak de courgette schoon en schaaf ze in plakjes.
- Pel de ui en snipper ze fijn.
- Maak de paprika schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in kleine stukjes.
- Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine blokjes of dunne schijfjes.
- Klop de eieren voorzichtig los met een vork en een heel klein beetje water.
- Verwarm de olijfolie en de ghee in een koekenpan.
- Fruit de ui hier heel even in op een zacht vuurtje.
- Voeg de stukjes tomaat toe en roer even goed door.
- Verdeel de aardappel blokjes, de blokje bataat, de pastinaakblokjes, de schijfjes courgette en paprika toe over het ui/tomaat mengsel.
- Strooi er wat tijm, peper en zout voer.
- Schenk dan de losgemaakte eieren erover uit.
- Doe een deksel op de koekenpan.
- Laat het op een heel zacht pitje in ca 20 minuten gaar worden en het ei stollen.
- Zet dan het vuur uit.
- Laat het nog 5 minuten staan.
- Snijd ondertussen de groene sla in dunne reepjes.
- Strooi na 5 minuten het sesamzaad over de "taart", de reepjes sla en wat toefjes sambal oelek. Of geef de sambal er los bij.
Over eieren
Eieren bevatten vitamine A, B1, B2, B3, B6, B11, B12, K en D en de mineralen ijzer, fosfor, zink, selenium en calcium. Het vetgehalte van een ei is zeer hoog. Het bevat onverzadigde vetzuren, lecithine en cholesterol.
Het ei-geel bevat de meeste voedingstoffen en zelfs de meeste eiwitten. Het ei-wit bestaat voor het grootste gedeelte uit water.
Eieren kunnen met alle voedingsmiddelen gecombineerd worden. De mengverhouding van de aminozuren (eiwitten) in het ei is vrijwel dezelfde als die van de mens. Het ei is hierdoor mede door het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen een hoogwaardig voedingsmiddel.
Cholesterol wordt in de lever aangemaakt. Het is nodig als bouwstof voor vele hormonen en neurotransmitters. De lever breekt het cholesterol dat uit de voeding wordt opgenomen af en alleen als hiermee problemen zijn (door erfelijke stofwisselingsproblemen of door bepaalde spijsverteringsstoornissen) leidt dit tot een verhoging van de cholesterolspiegel in het bloed. Het cholesterol in het ei of andere voedingsmiddelen is dus niet zelf de oorzaak van een verhoogd cholesterol of de ziekten die daarvan het gevolg zijn.
Het lecithine in het ei houdt de cholesterol in oplossing zodat het zich niet kan hechten aan de vaatwanden. Ook helpt het bij de afbraak van vetten. Juist eieren van kippen die buiten hebben gelopen en hun eigen kostje op scharrelen bevatten meer lecithine.
Zelfs als je dagelijks een eitje eet van deze kippen heeft dit geen negatieve invloed op je cholesterol.
Bij een goed gebakken ei is de dooier nog vloeibaar en heeft het eiwit geen bruin randje. Heeft het eiwit wel een bruin randje gekregen snijd dit dan weg. Het ligt te zwaar op de maag en is niet gezond. Ook hard gekookte eieren liggen veel zwaarder op de maag en eieren die zolang zijn gekookt dat de dooier groenig is geworden, zijn niet goed verteerbaar.
Een zacht gekookt ei is voor de gezondheid veel beter doordat het choline in het ei dan niet verloren gaat. Choline is een belangrijke stof voor onze hersenen voor de concentratie, het leervermogen, het denken, de focus en voor de darmperistaltiek. Choline heeft ook een positieve invloed op de verlaging van bloedvetten. Het bloed is dan minder stroperig.
Kluts een eitje voorzichtig los met een vork. Zo rem je het oxideren van het cholesterol.
Het voedsel en de levensomstandigheden van de kip heeft een grote invloed op de kwaliteit van het ei. Maar ook de versheid is belangrijk voor de kwaliteit.
Als je het ei breekt, moet de dooier een bolletje vormen, vast zijn en omgeven zijn door een lobbige ring eiwit. Dan is het ei vers. Bij een oud ei is de dooier plat, barst het dooiervlies sneller en is het eiwit dunner en verspreidt zich gemakkelijker.
Een vers ei bevat veel hoogwaardige voedingstoffen en werkt verzurend op ons lichaam , een ei dat een paar dagen ligt, bevat een beetje minder hoogwaardige voedingstoffen en werkt meer basisch.
Het eigeel bevat luteïne, een antioxidant die vooral voor onze ogen goed is, en de antioxidant zeaxanthine. Het geel van de eidooier komt van de pigmenten uit bijv. alfalfa en maïs. Hoe geler de eidooier, hoe beter. Kippen die vrij hun kostje kunnen scharrelen en veel buiten zijn, eten veel gevarieerder en dat zie je terug in hun gelere dooiers.
Uit cholesterol en eiwit worden alle belangrijke hormonen en en neurotransmitters samengesteld. Een ei van loslopende kippen bevatten deze hoogwaardige voedingsstoffen. Zo'n ei is dan ook het beste symbool van vruchtbaarheid en nieuw leven.
Belangrijke voedingstoffen in
Gerelateerde posts:









