Koriander

Ronnie de Winter • 9 mei 2021

ontgift ons lichaam!

Koriander wordt in de Indonesische keuken ketoembar genoemd en is het kruid bij uitstek voor het verwijderen van zware metalen uit ons lichaam. Het wordt dan ook in ontgiftingskuren gebruikt. De zware metalen zoals kwik uit vis bijvoorbeeld worden opgeslagen in ons lichaam. Koriander is in staat, door de stoffen die het bevat, om deze opgestapelde giftige stoffen in ons lichaam te binden en af te voeren.

Koriander geeft een gerecht een heel eigen smaak en geur. Het zaad of eigenlijk de vruchtjes van de koriander zijn fijngemalen als poeder in combinatie met gember en zwarte peper en mooie basis voor een smaakvol gerecht.

Het wordt vaak samen met een schijfje citroen bij visgerechten geserveerd en in onderstaand recept is het een onderdeel van een tomatensaus. 

De smaak en geur van koriander wordt veroorzaakt door  verschillende polyfenolen en terpenen waarvan linalool de belangrijkste is.

Let wel op, niet iedereen houdt van deze typische smaak van koriander. Ongeveer 10 % van de wereldbevolking kan de smaak van koriander niet waarderen en vindt dat het kruid zeepachtig smaak. Dit komt doordat deze mensen een bepaald gen bezitten wat er voor zorgt dat deze mensen de aldehyde verbindingen kunnen ruiken die zowel in koriander als in zeep voorkomen. Hierdoor heeft koriander voor hen een zeepachtige nasmaak.


Tomatensaus met koriander

vegetarische variant

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 kleine ui
  • 5 pruimtomaatjes
  • 1 teentje knoflook
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 3 tl koriander poeder
  • 1/2 tl komijnzaad
  • wat amandelmelk


Bereidingswijze:
  • Pel de knoflook en de ui en snijd ze heel fijn.
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in hele kleine stukjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pannetje.
  • Fruit het komijnzaad, de ui en en knoflook hier 1 minuutje in.
  • Zet het vuur laag en voeg de stukjes tomaat toe.
  • Roer even goed door.
  • Voeg het koriander poeder toe en roer goed om.
  •  Voeg de tomatenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
  • Breng het zachtjes tegen de kook aan.
  • Voeg wat amandelmelk toe zodat er een mooie dikke saus ontstaat.
  • Serveer direct.
Opmerking

Deze saus smaakt erg lekker bij  zalm met taugé, groene asperges en snijbonen.
Serveer er een salade bij van romaanse sla, komkommer, radijs, sesamzaad, citroensap en lijnzaadolie.

Over koriander

Koriander is als blad  en als zaad/poeder te verkrijgen.  Als blad is het een kruid en als zaadjes ( eigenlijk zijn het de vruchtjes) een specerij. Kruiden zijn de groene planten of blaadjes met een kruidige niet scherpe smaak. Specerijen komen van verschillende andere delen van planten of bomen. Het kunnen de zaden zijn, het schors, de vruchten, bloemknoppen of wortels. Specerijen zijn bijna altijd gedroogd en vaak ook vermalen tot poeder. Ze hebben vaak een krachtigere en scherpere smaak dan de kruiden.

Het kruid koriander kun je goed in eigen tuin kweken.  In de tuin trekt het  insecten aan die voor de komkommer, kool en wortels schadelijk zijn. Hierdoor zijn deze gewassen gevrijwaard van deze beestjes. Kruiden in een groentetuin versterken het aroma van hun buurgewas.  Dat komt omdat kruiden vol etherische oliën zitten. Hun sterke geur  bevordert de groei van andere gewassen en houdt schadelijke insecten op afstand. In de keuken gebruiken we de specifieke geur en smaak van koriander vaak in curry's. Vooral in de Indische keuken wordt veel koriander gebruikt


De etherische oliën van koriander komen ook de werking van onze ingewanden ten goede. Ze wekken onder meer de eetlust op. Koriander helpt afvalstoffen te verbranden en voedingstoffen beter op te nemen.

De blaadjes en de zaadjes van koriander versterken de urinewegen en gaan blaasontsteking, nierklachten en nierstenen tegen. Koriander is vochtafdrijvend.

Koriander heeft een zuiverende werking en werkt ook goed bij huidaandoeningen en jeuk.

Korianderzaadjes zijn o.a. een ingrediënt in curry's en koriander poeder is onderdeel van vele kruidenmengsels. Koriander werkt tegen voedselvergiftiging. Ze zorgt ervoor de de salmonella bacterie geen kans krijgt salmonellose te veroorzaken, welke met koorts, heftige diarree en buikkrampen gepaard gaat.

Koriander stimuleert de maagzuurproductie en geeft energie. Het is een natuurlijke smaakversterker en brengt harmonie in de spijsvertering. Koriander werkt door het salicylzuur, dat ze bevat, ontstekingsremmend.

Wanneer je koriander toevoegt aan een peulvruchtengerecht voorkomt het krampen en winderigheid.

Gemalen koriander kan als een goed bindmiddel werken in een saus. Maar kook het niet mee. Voeg het op het laatst pas toe om niet te veel van het aroma aan te tasten. Bij verhitting verliest het snel zijn specifieke geur.

De blaadjes koriander zijn lekker in salades, gehakt en couscous en worden op het laatst over het gerecht gestrooid. Ze geven een heel eigen smaak aan het gerecht.

Meer info


Belangrijke voedingstoffen in

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K
    Describe the item or answer the question so that site visitors who are interested get more information. You can emphasize this text with bullets, italics or bold, and add links.
  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More