









Aubergine heeft een wat flauwe smaak. Om deze smaak wat te versterken kun je de blokjes of plakjes aubergine met zout bestrooien en een uurtje laten staan. Hierdoor trekt er veel water uit de groente waardoor de smaak wat beter tot zijn recht komt. De blokjes aubergine worden zo ook wat zachter en dat is handig als je aubergine rauw in een salade verwerkt. Spoel dan de blokjes wel eerst goed af zodat het meeste zout verwijderd is en dep ze daarna droog met wat keukenpapier.
Door aubergineblokjes of plakjes een uurtje weg te zetten in een kom water met zout, worden de bitterstoffen eruit getrokken. Dat is alleen aan te raden bij aubergines die niet in een kas gekweekt zijn. Aubergines die vanaf het voorjaar in Nederland gekweekt worden komen uit de kas. In de winter worden de aubergines vanuit de zuidelijke landen aangevoerd.
vegetarische variant
Over dit gerecht
Harissa is een kruidenmengsel dat in de Marokkaanse en Tunesische keuken gebruikt wordt. Het mengsel bestaat uit: cayennepeper, spaanse peper, paprikapoeder, koriander, karwij, munt, komijn en tomaat.
Het smaakt heerlijk bij aubergine en tomaat. Je hebt er maar een beetje van nodig in een gerecht. Door de pepers wordt het anders gauw te scherp.
In dit gerecht wordt de aubergine gekookt. Het grote voordeel hiervan is dat de bereidingstijd maar kort is en er veel minder olie gebruikt kan worden in de saus. Hierdoor is de saus licht verteerbaar. De munt in de harissa geeft een bijzonder tintje aan de saus. Je kan ook heel goed verse munt gebruiken. Voeg deze dan pas op het laatst toe. Zodat er niet te veel smaak verloren gaat.
Deze saus smaakt goed op kamertemperatuur en wordt ook vaak bij brood gegeten. Ook kan je hem gebruiken als basis saus voor een pizza. Lekker is dan de combinatie met plakjes courgette en kaas.
Aubergine is een vruchtgroente en komt oorspronkelijk uit India. hij behoort tot de nachtschade familie. De aubergine wordt veel gegeten in landen rond de Middellandse zee, in het Midden oosten en in Azië. In deze landen is de aubergine bekend om haar geneeskracht. Aubergine bevat de paarse/blauwe kleurstof anthocyaan. Deze kleurstof is in wateroplosbaar en valt onder de flavonoïden. Anthocyaan is een antioxidant, heeft een ontstekingsremmend effect, gaat kanker tegen, heeft een positieve invloed op obesitas en op het hart en de bloedvaten. Er zitten 13 blangrijke polyfenolen in de aubergine die ook allemaal net als anthocyaan een stereke antioxidantwerking hebben en waarmee aubergines ons immuunsysteem versterken. De aubergine bevat behoorlijk wat vezels, vitamine B6, B11, C, K en de mineralen mangaan en kalium. Verder bevat ze nog wat vitamine B3 magnesium en koper.
De lekkerste aubergines zijn jong en stevig, met een glanzende schil en een verse groene steel.
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- zorgt voor de aanmaak van botten en kraakbeen
- is nodig voor een goede regulatie van de bloedsuikerspiegel
- is nodig voor de synthese van vetzuren en cholesterol
- is nodig bij de enzymfunctie
- is nodig voor de aanmaak van het schildklierhormoon
- is nodig om dopamine aan te maken.
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica
- antiviraal
- antioxidant
- beiden bescherming tegenlicht en straling
- leverbeschermend
- anti kanker
- antischimmel
- antibacterieel
- ontstekingswerend
- antiallergisch
- recyclen vitamine C
- zorgen voor de kleurrijke delen van de plant