Blog Post

Rabarber

Ronnie de Winter • 23 mei 2021

heeft ons meer te bieden dan je in eerste instantie zou denken.

Inleiding

Rabarber compôte met rozenblaadjes

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 stengels rabarber
  • 3 dadels
  • citroenrasp  van 1 citroen
  • 6 - 10 rozenblaadjes
Bereidingswijze:
  • Was de rabarber.
  • Snijd van de boven- en onderkant van de stelen een klein stukje af.
  • Snijd de rabarber in stukjes.
  • Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg ze aan de rabarber toe.
  • Doe de stukjes rabarber en de stukjes dadel met een heel klein beetje water in een pan en breng ze aan de kook.
  • Roer en de citroenrasp door.
  • Zet het vuur laag en laat de rabarber ongeveer 5 to 10 minuten pruttelen tot de stukjes zacht zijn.
  • Zet dan het vuur uit.
  • Voeg de helft van de rozen blaadjes toe.
  • Laat de rabarbersaus afkoelen.
  • Gebruik de andere rozenblaadjes om de saus te garneren.

Deze compôte smaakt lekker bij sperziebonen en andere (verse)  peulvruchten. Het zuur van de rabarber zorgt voor een betere vertering van de peulvruchten.

Een andere lekkere combinatie voor een compôte of confituur met deze groente is: rabarber, banaan, gedroogde abrikozen en wat honing.
De honing pas toevoegen als de compôte afgekoeld is.

Rabarber kun je ook als een smoothie verwerken met aardbeien, mango, amandelroom of zure room, geraspte kokos en een heel klein beetje djahé en cardamon.
Eet de compôte of smoothie niet ijskoud. Op kamertemperatuur is de compôte of smoothie veel beter voor onze spijsvertering.
Mensen met een zwakke spijsvertering, maar ook mensen met uitgeputte bijnieren en /of een burn-out, kunnen wat verwarmende kruiden toevoegen voor een betere vertering, zoals gemberpoeder (djahé), anijs, kaneel, cardamon.

Deze compôtes zijn ook lekker als ontbijt en goed te combineren met havermout, noten en zaden.

Over rabarber


De rabarber die we in de winkels tegenkomen is de champagne rabarber. De schil van deze rabarbersoort is heel zacht en schillen is dan ook niet nodig. Dit in tegenstelling met de harde, vezelige en erg zure rabarber die we nog van vroeger kennen. De rode schil van de stengels zorgt voor een mooie roze kleur van de compôte. Omdat rabarber zuur smaakt, werd er vroeger veel suiker in de compôte gedaan. Dat is bij de huidige rabarber, die veel minder zuur is, niet nodig. Om de compôte iets te zoeten volstaan een paar abrikozen, vijgen of dadels.


Rabarber behoort tot de duizendknoopfamilie en is een groente.  De rabarberplant heeft hele grote, driehoekige bladeren en felgekleurde roze/rode stengels. Hij vermeerdert zich via korte, dikke  wortelstokken. De stengels en de bloemen kunnen we eten van de plant. De rest van de plant is giftig voor ons.


Rabarber heeft door de vele vezels een laxerende werking en is goed voor de darmen. Het heeft nog meer voordelen voor onze spijsvertering omdat het de maag versterkt en de lever reinigt. Rabarber is eetlust opwekkend, gaat bloedarmoede tegen en stimuleert de galproductie.


Rabarber is rijk aan de vitaminen B1, B2, B6, C en K en de mineralen ijzer, calcium, kalium, magnesium en mangaan.  Het bezit de krachtige oxidant quercetine, die de rabarber zijn specifieke kleur geeft. Deze antioxidant die onder de flavonolen valt, versterkt ons immuunsysteem en gaat ontstekingen in het lichaam tegen en vertraagt het verouderingsproces. Het is een natuurlijke antihistamine, voorkomt trombose en heeft een positieve invloed op het hart. Quercitine verlaagt het cortisolniveau in ons lichaam. (Cortisol is een stresshormoon wat bij een te veel zorgt voor negatieve emoties, slecht slapen, hoge bloeddruk en spijsverteringsstoornissen.)


Rabarber bevat veel vitamine K. Deze vitamine gaat osteoporose ( botontkalking ) tegen. Daarbij bevat rabarber ook calcium wat ook nodig is om botten aan te maken en ze stevig te houden. Hierdoor zou rabarber uitstekend geschikt zijn voor het op orde houden van je skelet. Helaas is rabarber ook rijk aan oxaalzuur. En dit zuur neutraliseert het lichaam met name met calcium. Als hiervan niet genoeg voorradig is in de voeding, haalt het lichaam de benodigde calcium uit de botten.  En dit kan bij consumptie van veel oxaalzuur leiden tot botontkalking. Ook kan het de kans op het ontstaan van nierstenen vergroten.


Andere groenten met veel oxaalzuur zijn spinazie, postelein en snijbiet.  Maar ook cacao bevat veel oxaalzuur.  Als je last hebt van artritis, reuma , jicht of nierstenen doe je er goed aan niet elke dag oxaalzuur rijke groenten te eten. 

Of als je oxaalzuur rijke groente eet, voeg dan ook voeding, zoals paprika, Chinese kool, spruitjes, zaden en noten, vijgen, haver, quinoa, bieslook en tahin ( sesamzaadpasta) aan je maaltijd toe, die juist veel calcium bevatten en weinig tot geen oxaalzuur.

Het calcium uit deze voeding neemt het lichaam het gemakkelijkste op en het kan daarmee het oxaalzuur van de rabarber neutraliseren. Calcium uit zuivelproducten is veel moeilijker opneembaar.

Oxaalzuur heeft ook zeker positieve kanten. Het zorgt voor balans in de zuurgraad en kan zware metalen binden en hiermee verwijderen uit ons lichaam, het is een antioxidant die een positieve invloed heeft op de darmperistaltiek,


De vitaminen, mineralen en polyfenolen in rabarber werken synergetisch, dat wil zeggen dan ze elkaar versterken in hun werking.

En dat is heel fijn want rabarber bevat alle vitaminen en mineralen in kleine hoeveelheden.

Rabarber werkt, doordat het de productie van macrofagen, die belangrijk zijn voor ons immunnsyteem, verhoogt, preventie tegen kanker.


En zo heeft deze groente, die we als een bijgerecht serveren, ons meer te bieden, dan we in eerste instantie zouden denken.

Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Choline

    - is nodig voor een goede vet- en cholesterolsotfwisseling

    - helpt de lever te ontgiften

    - voorkomt leververvetting

    - is een onderdeel van de stof lecithine

    - belangrijk voor het geheugen en de concentratie

    - in nodig voor de zenucellen en vaatwanden

    - helpt de nieren hun werk te kunnen doen

  • Vitamine B-complex

    - verbeteren zenuwverbindingen door ze te beschermen tegen vrije radicalen

    bevorderen de uitscheiding van serotonine, het gelukshormoon


  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Vitamine E

    - belangrijke antioxidant

    - zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is belangrijk voor de cholesterol balans

    - zorgt voor een juist weefselherstel

    - zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.

    - is belangrijk voor de hormoonhuishouding.

    - helpt tegen hart - en vaatziekten

  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Borium

    -  helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken

    - ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies

    -zorgt voor goede botten

    - helpt bij de bloedstolling

    - een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Germanium

    - is een krachtige antioxidant

    - verbetert de zuurstofvoorziening van de cellen

    - helpt het imuumsysteem tegen indringen van virussen

    - verwijdert zware metalen uit ons lichaam

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Lithium

    - werkt antidepressief en stabiliseert serotonine

    - goed voor het zenuwstelsel

    - heeft een positieve invloed op de omzetting van vetten

    - is goed voor de celmembramen. 

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: