De dadel is een heerlijk (steen)vrucht van een reusachtige palm, de dadelboom. Ze groeien in grote trossen aan de (vrouwelijke) boom. Deze zoete vrucht geeft een salade met avocado een lekkere smaak, maar ze is ook goed toe te passen in combinatie met ander fruit. De dadel is ook te vullen met kaas of noten. Dadels behoorden tot het basisvoedsel in veel zuidelijke landen en landen in het midden en verre oosten en ze vormen een onmisbaar bestanddeel in het voedingspatroon van nomaden. Door het drogen zijn dadels namelijk gemakkelijke voeding om voorraden van aan te leggen of mee te nemen op lange trektochten. Dadels vind je dan ook vaak als ingrediënt in veel gerechten uit deze streken.
Als tussendoortje bij een speciale gelegenheid
(2 pers)
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Over dadels
Dadels smaken zoet en ze bevatten helaas veel snelle suikers. Ze bevatten veel sucrose, fructose en glucose. Deze suikers reageren in ons lichaam net als de gewone witte suiker en zorgt voor pieken in de bloedsuiker spiegel. Dat vormt voor mensen die veel bewegen en sporten geen probleem, maar wel voor mensen die weinig bewegen. Want door deze snelle suikers zijn dadels voor hen een dikmaker. 1 gedroogde dadel bevat ongeveer 6 gram aan suikers. Toch kunnen we ervoor zorgen dat de suikers uit de dadels, als we ze goed combineren met andere ingrediënten, minder snel door ons lichaam worden opgenomen. En dan kunnen we genieten van de voordelen van de dadels. Dadels zijn gezond als we ze met mate eten. Ze bevatten gezonde mineralen en met name veel kalium, magnesium, foliumzuur en silicium.
Silicium is nodig voor onze botten en gewrichten en geeft ons mooie nagels en haren. Daarnaast is silicium ook heel belangrijk voor onze hersenen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor heel veel processen in ons lichaam en vaak hebben we een tekort aan dit mineraal vooral wanneer we ouder worden.
Door het drogen van fruit
Vers fruit bestaat voor ongeveer 80 - 100 % uit water. Door het drogen wordt de hoeveelheid water verlaagt tot ca 25%. Hierdoor worden de aanwezige koolhydraten in verhouding tot het gewicht 4 tot 6 keer geconcentreerd, terwijl de calorische waarde niet of nauwelijks stijgt. Eiwitten, vetten en ballaststoffen nemen door het droogproces toe. En ook de concentratie van met name kalium, fosfor, calcium en ijzer nemen toe. Tijdens het drogen gaat de vitamine C verloren maar er is een toename van de vitamine B1, B2, B6 en niacine en vitamine E. Gedroogd fruit is met name een energieleverancier en ze kunnen als je ze niet te lang kookt, een verrijkking geven van vitale stoffen aan tal van gerechten.
Citroenrasp
Citroenrasp zorgt ervoor dat testosteron niet wordt omgezet in oestrogeen. Bij een groot deel van hormonale klachten, kanker en andere ziekten heeft een overmaat aan oestrogeen t.o.v. de andere hormonen in ons lijf hier mee te maken. Stoffen die testosteron omzetten in oestrogeen heten aromataseremmers. Deze stoffen zijn heel belangrijk als we ouder worden. Door veroudering wordt in ons lichaam de omzetting van testosteron in oestrogeen verhoogd. Dit gebeurt ook bij overgewicht, buikvet, bij stille ontstekingen in het lichaam, in de menopauze, maar ook bij een grote consumptie van rood vlees, alcohol en melk.
Aromatase remmers, zoals citreonrasp, verlagen deze omzetting.
Over de dadel kokosballetjes
Kies voor een biologische citroen als je de citroen raspt. Dan ben je er zeker van dan je geen schimmels of bestrijdingsmiddelen op de schil zitten. Je kunt trouwens ook het witte gedeelte raspen en wat van toevoegen in een gerecht. De schil en het witte deel van de citroen bevat veel pectine, vezels en ook vitamine C. De bloedsuikerspiegel daalt na het eten van citroenrasp en hierdoor is het met name geschikt om de suikerpieken, die een dadel veroorzaakt, te verlagen. Bovendien geeft citroenrasp een lekkere, frisse smaak aan deze balletjes ( ook aan andere gerechten waar dadels in zijn verwerkt) . Het vet en de vezels van het kososrasp, zorgen er ook voor dat de dadels de bloedsuikerspiegel minder laten stijgen. Zo vormen deze dadel kokos balletjes een heel gezond tussendoortje voor een speciale gelegenheid.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica