Kuzu is een bindmiddel met geneeskrachtige eigenschappen voor ons spijsverteringsstelsel. Om een warme saus, soep of gerecht te binden roer je wat stukjes kuzu met een beetje koud water tot het oplost en er een glad papje ontstaat. Voeg het dan toe aan het warme gerecht dat je wil binden. Ter ondersteuning van je spijsverteringskanaal kun je kuzu ook toevoegen aan een smoothie of aan een warme drank zoals in het tweede recept hieronder.
Ingrediënten:
Bereidingswijze:
Deze saus smaakt heerlijk bij gekookte aardappeltjes en bij een stukje kip of kalkoen. Mocht je kip en kalkoen in de maaltijd verwerken kun je deze ook mee laten stoven en laten garen in het ui sinaasappel mengsel. Wanneer het vlees gaar is, haal je het uit de pan en maak je de saus met de kuzu af.
Over kuzu
Kuzu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken. Het is een bindmiddel dat uit zetmeel bestaat. Het is in grijze of witte stukjes of als poeder te verkrijgen. De grijze kuzu bevat wat meer mineralen en sporenelementen dan de witte. Kuzu wordt gewonnen uit de wortels van de kuzuplant. Door de wortels te pletten, te spoelen, de onverteerbare vezels te verwijderen en het daarna te drogen ontstaat er een krijtachtig poeder. Dit poeder heeft een gunstig effect op onze spijsvertering en het heeft vooral een geneeskrachtige werking op je darmen.
De darmen zijn heel belangrijk in onze spijsvertering omdat hier de opname van de voedingstoffen plaatsvindt. Tevens zorgen de darmen voor ons immuunsysteem. Als het slijmvlies, dat de binnenkant van de darmen bekleedt, gezond is, beschermt het de darmwand en zorgt het ervoor dat ongewenste indringers en moeilijk verteerbare voedingstoffen zoals b.v. gluten (een eiwit) of te grote eiwitfragmenten niet via de darmwand in de bloedbaan terecht kunnen komen en intoleranties en allergische reacties kunnen veroorzaken.
Het darmslijmvlies en ook de slijmvliezen van de rest van ons spijsverteringskanaal raakt o.a. beschadigd door stress, een suikerrijk voedingspatroon, door alcohol, door een vezel arm voedingspatroon, door schimmels en gisten (in de darm), nicotine, medicijnen en meer. Het slijmvlies is in staat zichzelf te repareren, maar heeft daar bepaalde stoffen voor nodig zoals het aminozuur glutamine, omega 3 en omega 6 vetzuren, zink, vezels, vitaminen, mineralen en fytonutriënten.
Goede voeding, die rijk is aan deze stoffen, helpt het (darm) slijmvlies intact te houden.
Bij bijna alle ziektebeelden is de weerstand laag en dat geeft aan dat het slijmvlies is aangetast. Het is dus van belang om het slijmvlies van het hele spijsverteringskanaal te ondersteunen.
Kuzu werkt heel verzachtend op de slijmvliezen van ons spijsverteringskanaal. Geïrriteerde slijmvliezen hebben baat bij deze werking van kuzu en herstellen beter. Verder heeft kuzu een antibacteriële en ontkrampende werking werking op het spijsverteringskanaal, waardoor de spijsvertering beter verloopt.