









Gierst heeft een wat zoete smaak. Ook mozzarella, ricotta en cashewnoten smaken zacht zoet. Gecombineerd zijn ze dan ook goed te gebruiken voor een glutenvrij gebak. De cashew nootjes geven behalve hun smaak ook extra vezels aan het gebak, waardoor onze bloedsuikerspiegel in balans blijft.
De ahornsiroop en blauwe bessen geven net een beetje extra en wat feestelijks.
Over ricotta en mozzarella
Zowel ricotta als mozzarella zijn van oorsprong Italiaanse kazen. Ricotta is eigenlijk geen echte kaas. Het wordt gemaakt door de wei die overblijft bij het kaasmaken nog eens te verhitten. De wrongel die dan ontstaat is de ricotta.
Ricotta kan gemaakt zijn van buffel, koeien, geiten of schapen melk. Mozzarella wordt alleen gemaakt van buffel of koeienmelk. Mozzarella bevat meer eiwitten en vetten dan ricotta (ongeveer 2 keer zoveel). Mozzarella gemaakt van koeienmelk is wat geler dan de mozarrella die gemaakt wordt van buffel melk. Dit komt doordat de lever van koeien het caroteen uit het voer niet zo goed kan afbreken als de lever van buffels. Het caroteen kleurt de melk gelig. Mozzarella zijn rijk aan probiotica door de melkzuurbacteriën die goed zijn voor onze darmflora, onze immuniteit en die ontstekingen remmen.
Ricotta heeft een zacht zoete smaak en is iets minder stevig dan mozzarella. Beiden "kazen" zijn rijk aan de mineralen calcium, kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze de vitaminen A en B12.
Zowel ricotta als ook mozzarella zijn rijke bronnen van aminozuren ( eiwitten) maar bevatten toch nog aardig wat verzadigd vet. Dit is op zichzelf geen probleem maar ons lichaam heeft er niet zoveel van nodig. Het verzadigd vet wat we overtollig eten wordt door ons lichaam opgeslagen en is hiermee dus een dikmaker.
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- beschermt de zenuwcellen
- is nodig bij de productie van rode bloedcellen
- draagt bij aan een goed afweersysteem
- is nodig voor een goede darmflora
- is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd