Gierst cheese cake

Ronnie de Winter • 22 augustus 2021

Glutenvrij!

Gierst heeft een wat zoete smaak. Ook mozzarella, ricotta en cashewnoten smaken zacht zoet. Gecombineerd zijn ze dan ook goed te gebruiken voor een glutenvrij gebak. De cashew nootjes geven behalve hun smaak ook extra vezels aan het gebak, waardoor onze bloedsuikerspiegel in balans blijft.

De ahornsiroop en blauwe bessen geven net een beetje extra en wat feestelijks.

Gierst cheese cake

 (voor ca. 12 cupcakes)

Ingrediënten:
  • 300 gr gierst
  • 100 gr mozzarella
  • 200 gr ricotta
  • 600 ml kokos/rijst melk
  • 8 draadjes saffraan
  • wat citroenrasp
  • ahornsiroop
  • cashew nootjes
  • blauwe bessen

Bereidingswijze:
  • Week de gierst 2 - 4 uur in water. Giet de gierst af in een zeef en spoel het goed af met schoon water. Laat het even uitlekken.
  • Kook de gierst met de kokosmelk en de saffraan in 20 minuten gaar en droog. laat de gierst afkoelen.
  • Meng de ricotta, de mozzarella en wat citroenrasp met een vork door elkaar.
  • Rooster de cashewnoten op een laag vuurtje 5 - 10 minuten en maal of hak ze grof.
  • Was de blauwe bessen en maak ze droog met wat keukenpapier.
  • Zet een passende uitsteekvorm op een papieren cupcake vormpje.
  • Vul de cupcake vorm met een eerste laag gierst. Druk het goed aan. Doe daarbovenop een laag ricotta/mozzarella en druk met de achterkant van een theelepel het voorzichtig aan. Duw 5 - 6 blauwe bessen in de ricotta/mozzarella laag en sluit de cupcake af met weer een laagje gierst. Druk dit ook weer voorzichtig aan.
  • Schenk een 1/2 th lepel ahornsiroop erover en strooi er de grof gehakte cashew noten op.
  • Verwijder voorzichtig de uitsteekvorm.
  • Geef er in een schaaltje nog wat ahornsiroop apart bij om naar believen wat meer zoet toe te voegen.

Over ricotta en mozzarella


Zowel ricotta als mozzarella zijn van oorsprong Italiaanse kazen. Ricotta is eigenlijk geen echte kaas. Het wordt gemaakt door de wei die overblijft bij het kaasmaken nog eens te verhitten. De wrongel die dan ontstaat is de ricotta.

Ricotta kan gemaakt zijn van buffel, koeien, geiten of schapen melk. Mozzarella wordt alleen gemaakt van buffel of koeienmelk. Mozzarella bevat meer eiwitten en vetten dan ricotta (ongeveer 2 keer zoveel). Mozzarella gemaakt van koeienmelk is wat geler dan de mozarrella die gemaakt wordt van buffel melk. Dit komt doordat de lever van koeien het caroteen uit het voer niet zo goed kan afbreken als de lever van buffels.  Het caroteen kleurt de melk gelig.  Mozzarella zijn rijk aan probiotica door de melkzuurbacteriën die goed zijn voor onze darmflora, onze immuniteit en die ontstekingen remmen.

Ricotta heeft een zacht zoete smaak en is iets minder stevig dan mozzarella. Beiden "kazen" zijn rijk aan de mineralen calcium, kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze de vitaminen A en B12.

Zowel ricotta als ook mozzarella zijn rijke bronnen van aminozuren ( eiwitten) maar bevatten toch nog aardig wat verzadigd vet. Dit is op zichzelf geen probleem maar ons lichaam heeft er niet zoveel van nodig. Het verzadigd vet wat we overtollig eten wordt door ons lichaam opgeslagen en is hiermee dus een dikmaker.

Belangrijke voedingstoffen in ricotta en mozzarella

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Verzadigd vet

    - energiebron

    - het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig

    - hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten 

    - oxideren niet

    - geschikt voor hogere temperaturen

    - een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.

  • Omega 6 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Omega 9 vetzuur

    - energieleverancier

    - grondstof voor de hormonen

    - verbetert de verbranding van verzadigd vet

    - is belangrijk voor het zenuwstelsel

    - is belangrijk voor de hersenen

    - houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.

    - moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking

  • Bétacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More