Rijst met paprikasaus

Ronnie de Winter • 29 augustus 2021

Glutenvrij!

Rijst rekenen we tot de granen, maar is een grassoort. Rijst kunnen we in verschillende vormen kopen. Lange, half lange of korte korrels en dan zijn er nog de vele soorten: jasmijnrijst, basmati rijst, sushirijst, wilde rijst, zilvervlies rijst b.v. maar ook witte, bruine, zwarte of rode rijst.

Een voordeel van rijst boven andere granen is dat rijst geen gluten bevat. Hierdoor is rijst vriendelijk voor onze darmen en blijft bij het eten van rijst het darmslijmvlies intact.

Basis recept voor rijst

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 100 gram witte of bruine basmatirijst
  • 200 gram water
  • 1/2 el. extra vierge olijfolie
  • 1/4 th komijnzaad
  • 1/4 tl kardamom
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • 1 kruidnagel
  • 2 zwarte peperkorrels
  • zout
Bereidingswijze:
  • Week de rijst 3 - 4 uur in water.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Voeg de specerijen toe en verwarm ze lichtjes zodat ze hun geur gaan afgeven.
  • Doe dan het water, de rijst en een klein beetje zout erbij.
  • Breng het aan de kook.
  •  Zet het vuur laag en laat de rijst zonder deksel op de pan zachtjes garen tot hij droog gekookt is ( ca 35 - 45 minuten).
  • Voeg eventueel nog wat water toe, wanneer de rijst al droog kookt terwijl hij nog niet gaar is.
  • Roer de rijst niet want dan bakt hij aan.
Heb je weinig tijd dan kun je ook alle ingrediënten in één keer in de pan( of stomer) doen en gaar laten koken. De medicinale werking van de kruiden en specerijen is dan minder.

Lekker met de paprikasaus, sperzieboontjes, rijst, een gekookt ei en sla.

Paprikasaus

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 1 grote rode paprika
  • 1 klein uitje
  • 1 el. extra vierge olijfolie
  • zout en peper
Bereidingswijze:
  • Was de paprika en verwijder de zaadlijsten.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Maak het uitje schoon en snipper hem fijn.
  • Verwarm de helft van de extra vierge olijfolie in een pan.
  • Fruit de ui hier een minuutje in.
  • Voeg een klein beetje water toe en stoof hierin de de paprikastukjes 5 minuten.
  • Zet het vuur uit.
  • pureer de groenten met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Maak op smaak met peper en zout en de resterende extra vierge olijfolie.
  • Voeg eventueel room toe om de saus een romig uiterlijk te geven.

Over rijst


Rijst bevat veel koolhydraten, mineralen en vitaminen. En is daarmee een goed basisvoedsel en energiebron. Zilvervlies rijst en bruine rijst bevatten veel vezels waardoor zij ervoor zorgen dat de koolhydraten langzaam opgenomen worden door ons lichaam en onze bloedsuikerspiegel in balans blijft. Doordat bij de witte rijst de vezels zijn verwijderd kan witte rijst ondanks zijn lange complexe koolhydraat ketens een hoge glycemische waarde hebben, waardoor hij een negatief effect heeft op onze suikerspiegel.

Wat hierbij nog mee speelt is of de rijst plakkerig is of niet na het koken. Plakt de rijst dan heeft deze een hogere glycemische index dan wanneer hij niet plakt. Rijst kan dus afhankelijk van de soort een hoge of een lage glycemische index hebben.

Voor onze gezondheid is het dus aan te raden om rijst te kiezen waarbij de vezels intact zijn gelaten zoals bij zilvervliesrijst, wilde rijst of bruine rijst en een rijstsoort te kiezen die na het koken niet plakt.

Vezelrijke rijst heeft echter ook een nadeel. Het bevat net als granen en noten veel fytinezuur, waardoor de opname van voedingsstoffen m.n. de mineralen wordt belemmerd. Een beetje fytinezuur in onze voeding is geen probleem. Maar in ons westerse eetpatroon zitten erg veel producten die veel fytinezuur bevatten (granen, noten, peulvruchten) en daarom is het goed om rijst voor gebruik 4 uur te weken in water.

Voordeel is dat de geweekte rijst veel minder fytinezuur bevat en veel sneller gaart.

Wil je toch graag eens rijst met hoge glycemische waarde eten, dan kun je de glycemische waarde beïnvloeden door het toevoegen van specerijen zoals kaneel, cayennepeper, oregano, laurier, kurkuma en kruidnagel.


Bij de paprikasaus smaakt rijst met een klein beetje kaneelpoeder, oregano en laurier ook goed. Kook daartoe de kruiden met de rijst mee.

Wil je een oosters tintje aan je maaltijd geven kook dan kurkuma, kruidnagel, een paar zwarte peperkorrels en een klein beetje cayennepeper mee.


Over paprika

Paprika is een vruchtgroente en behoort tot de nachtschadefamilie. Nachtschades maken gifstofjes aan om zich te beschermen tegen de vraat van dieren. Hierdoor krijgen wij als we deze producten eten ook deze gifstofjes binnen en kunnen hierop reageren met darmklachten of winderigheid. Of als je reuma- achtige klachten hebt kunnen deze verergeren.

Echter als je de paprika's verhit worden de effecten van de gifstofjes van de nachtschade voor een deel teniet gedaan. En hoewel de paprika rauw de meeste vitaminen bevat, is het vanwege de gifstofjes van de nachtschade toch beter om hem eventjes te verwarmen, voordat je de paprika eet.

Een beetje gifstofjes van de nachtschade kan geen kwaad, integendeel. Het kan zelfs een positief effect hebben en herstel bevorderen. Het fenomeen dat een stof die in hoge dosis giftig is voor de mens, maar in een lage dosis juist gezondheidsvoordelen geeft, noemen we hormesis.

Variatie en afwisseling is dus het meest aan te raden voor ons eten. En vooral niet te veel van één voedingsmiddel in één maaltijd.

Meer info over paprika in een eerder verschenen blogartikel:

Paprika met prei en spitskool

Paprika

Belangrijke voedingstoffen in rijst

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - beschermt de zenuwcellen

    - is nodig bij de productie van rode bloedcellen

    - draagt bij aan een goed afweersysteem

    - is nodig voor een goede darmflora

    - is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten



  • Vitamine D

    - voorkoomt botontkalking

    - zorgt voor een positieve stemming

    - remt ontstekingen

    - heeft een positieve invloed op het immuunsysteem

    - zorgt voor de opname van calcium en magnesium

    - bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen

  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Selenium

    - gaat veroudering tegen

    - werkt ontstekingsremmend

    - verwijdert giftige metalen

    - werkt preventie tegen kanker

    - helpt het schildklierhormoon


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More