









Rijst rekenen we tot de granen, maar is een grassoort. Rijst kunnen we in verschillende vormen kopen. Lange, half lange of korte korrels en dan zijn er nog de vele soorten: jasmijnrijst, basmati rijst, sushirijst, wilde rijst, zilvervlies rijst b.v. maar ook witte, bruine, zwarte of rode rijst.
Een voordeel van rijst boven andere granen is dat rijst geen gluten bevat. Hierdoor is rijst vriendelijk voor onze darmen en blijft bij het eten van rijst het darmslijmvlies intact.
Over rijst
Rijst bevat veel koolhydraten, mineralen en vitaminen. En is daarmee een goed basisvoedsel en energiebron. Zilvervlies rijst en bruine rijst bevatten veel vezels waardoor zij ervoor zorgen dat de koolhydraten langzaam opgenomen worden door ons lichaam en onze bloedsuikerspiegel in balans blijft. Doordat bij de witte rijst de vezels zijn verwijderd kan witte rijst ondanks zijn lange complexe koolhydraat ketens een hoge glycemische waarde hebben, waardoor hij een negatief effect heeft op onze suikerspiegel.
Wat hierbij nog mee speelt is of de rijst plakkerig is of niet na het koken. Plakt de rijst dan heeft deze een hogere glycemische index dan wanneer hij niet plakt. Rijst kan dus afhankelijk van de soort een hoge of een lage glycemische index hebben.
Voor onze gezondheid is het dus aan te raden om rijst te kiezen waarbij de vezels intact zijn gelaten zoals bij zilvervliesrijst, wilde rijst of bruine rijst en een rijstsoort te kiezen die na het koken niet plakt.
Vezelrijke rijst heeft echter ook een nadeel. Het bevat net als granen en noten veel fytinezuur, waardoor de opname van voedingsstoffen m.n. de mineralen wordt belemmerd. Een beetje fytinezuur in onze voeding is geen probleem. Maar in ons westerse eetpatroon zitten erg veel producten die veel fytinezuur bevatten (granen, noten, peulvruchten) en daarom is het goed om rijst voor gebruik 4 uur te weken in water.
Voordeel is dat de geweekte rijst veel minder fytinezuur bevat en veel sneller gaart.
Wil je toch graag eens rijst met hoge glycemische waarde eten, dan kun je de glycemische waarde beïnvloeden door het toevoegen van specerijen zoals kaneel, cayennepeper, oregano, laurier, kurkuma en kruidnagel.
Bij de paprikasaus smaakt rijst met een klein beetje kaneelpoeder, oregano en laurier ook goed. Kook daartoe de kruiden met de rijst mee.
Wil je een oosters tintje aan je maaltijd geven kook dan kurkuma, kruidnagel, een paar zwarte peperkorrels en een klein beetje cayennepeper mee.
Over paprika
Paprika is een vruchtgroente en behoort tot de nachtschadefamilie. Nachtschades maken gifstofjes aan om zich te beschermen tegen de vraat van dieren. Hierdoor krijgen wij als we deze producten eten ook deze gifstofjes binnen en kunnen hierop reageren met darmklachten of winderigheid. Of als je reuma- achtige klachten hebt kunnen deze verergeren.
Echter als je de paprika's verhit worden de effecten van de gifstofjes van de nachtschade voor een deel teniet gedaan. En hoewel de paprika rauw de meeste vitaminen bevat, is het vanwege de gifstofjes van de nachtschade toch beter om hem eventjes te verwarmen, voordat je de paprika eet.
Een beetje gifstofjes van de nachtschade kan geen kwaad, integendeel. Het kan zelfs een positief effect hebben en herstel bevorderen. Het fenomeen dat een stof die in hoge dosis giftig is voor de mens, maar in een lage dosis juist gezondheidsvoordelen geeft, noemen we hormesis.
Variatie en afwisseling is dus het meest aan te raden voor ons eten. En vooral niet te veel van één voedingsmiddel in één maaltijd.
Meer info over paprika in een eerder verschenen blogartikel:
- is goed voor de ogen
- kan staar voorkomen op latere leeftijd
- heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem
- is goed voor de huid
- is betrokken bij de ijzeropname
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- beschermt de zenuwcellen
- is nodig bij de productie van rode bloedcellen
- draagt bij aan een goed afweersysteem
- is nodig voor een goede darmflora
- is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten
- voorkoomt botontkalking
- zorgt voor een positieve stemming
- remt ontstekingen
- heeft een positieve invloed op het immuunsysteem
- zorgt voor de opname van calcium en magnesium
- bij kinderen zorgt het voor de opbouw van tanden en beenderen
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica