Harissa soep

Ronnie de Winter • 22 mei 2022

met rijst en linzen!

Harissa kruiden worden in de keuken van veel Afrikaanse landen gebruikt. Hierdoor kent dit kruidenmengsel regionale verschillen.

Echter chilipeper, koriander, komijn, knoflook en zout zul je altijd terug vinden in dit mengsel. Harissa kruiden worden met name gebruikt in soepen, sausen, salades, pasta's en pittige vleesgerechten. Maar dit kruidenmengsel smaakt ook heerlijk bij linzen- en rijstgerechten.

Dit soepje voor 1 persoon  is snel, gemakkelijk en voedzaam. Door de ingrediënten met een factor naar keuze te vermeerderen, maak je van dit recept als snel een een hele pan vol!


Harissa soep

(1 pers)

Ingrediënten:
  • 40 gr linzen
  • 30 gr basmati zilvervlies rijst
  • 1 kleine ui
  • 1/2 rode paprika
  • 1 kleine zoete bataat
  • 1 laurierblaadje
  • 1/2  groente bouillon blokje
  • 1/2 tl harissa kruiden
  • 1/2 tl komijzaad
  • 1/4 tl venkelzaad
  • 1/2 tl kokosolie
  • 1 el tomatenpuree
  • water
  • beetje yoghurt
Bereidingswijze:

  • Week de rijst samen met de linzen 4 uur in water.
  • Giet de rijst en de linzen in een zeef en spoel ze nog een paar keer met schoon water. Laat ze uitlekken in de zeef.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Was de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in kleine stukjes.
  • Schil de bataat en snijd hem in kleine blokjes.
  • Verwarm de kokosolie in een pan. Voeg de komijn- en venkel zaad toe en rooster het een minuutje.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze een minuut.
  • Voeg de linzen en de rijst toe met 300 ml water.
  • Breng de soep aan de kook.
  • Voeg het laurierblaadje, de harissa kruiden en het groentebouillonblokjes toe en laat de soep op een klein vuurtje ca 10 minuten pruttelen.
  • Voeg als de linzen gaar zijn, de tomatenpuree toe en roer de soep goed door.
  • Zet het vuur uit.
  • Doe de soep in een bord of kom, schenk er een beetje yoghurt over en dien hem op.
Wil je de soep garneren? Dan is een blaadje verse munt of verse koriander hier heel geschikt voor.

Over harissa kruiden


Om de spijsvertering optimaal te laten verlopen is het belangrijk om verwarmende en verkoelende voedingsmiddelen in balans zijn te brengen.

Specerijen en kruiden zijn hier bij uitstek geschikt voor.

Harissa is een mengsel van verschillende kruiden en specerijen waaronder met als basis: chilipeper, komijn, koriander, knoflook, zout.

In dit kruidenmengsel zijn de chilipeper, komijn en knoflook verwarmende specerijen. Koriander en zout zijn verkoelend. Munt wordt ook nog wel eens toegevoegd aan dit kruidenmengsel en heeft voor de spijsvertering een verfrissende werking. Met elkaar gecombineerd zullen de spijsvertering verwarmen zodat het verteringsvuur aangewakkerd worden, maar tegelijkertijd zullen de verkoelende specerijen ervoor zorgen dat het systeem niet oververhit raakt.

Niet alleen de thermische werking maar ook de hoeveelheid van de verschillende ingrediënten maken uit of voedingsmiddelen wel of niet goed verteren.  Hoe meer chilipepers in dit kruiden mengsel verwerkt worden, hoe verhittender het kruidenmengsel wordt. Door de hitte zullen bacteriën minder kans van groeien hebben maar de slijmvliezen van het hele spijsverteringskanaal het maagslijmvlies krijgen het zwaar te verduren en kunnen zelfs beschadigen. 

Probeer je voeding zo samen te stellen dat je zowel verkoelende als verwarmende voedingsmiddelen nuttigt. Gebruik hiervoor je intuïtie en je smaak.

Vind je de harissa kruiden te scherp in een gerecht dan kun je ze verwerken in een tomatensaus en deze apart bij de maaltijd serveren. Ieder kan dan naar eigen smaak en werking van de spijsvertering hier iets van toevoegen.

 

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More