Yoghurt heeft verschillende mogelijkheden in de keuken. Je kunt het verwerken in een dressing voor een salade, in een oosterse curry, als garnering in soep of in een muesli tussendoortje. Toegevoegd aan een gerecht met peulvruchten zal het bijdragen aan een goede vertering daarvan. Geitenyoghurt is lichter verteerbaar dan yoghurt gemaakt van koemelk. Dagelijks een beetje yoghurt aan je voeding toevoegen is goed voor je spijsvertering, je zenuwstelsel en je spieren.
Over yoghurt
Yoghurt is gefermenteerde melk. Door het toevoegen van melkzuurbacteriën wordt een deel van de lactose (melksuiker) in de melk omgezet in melkzuur. De melk stremt, wordt dik en krijgt zijn typische yoghurtsmaak.
Het melkzuur wat ontstaat, bestaat uit zowel links- als rechtsdraaiend melkzuur.
Rechtsdraaiend melkzuur is lichter verteerbaar dan linksdraaiend melkzuur.
Yoghurt bevat de macronutriënten eiwit en vet, de vitaminen B2 en B12 en de mineralen kalium, magnesium, fosfor en calcium.
Verder is yoghurt rijk aan probiotica.
Probiotica zijn "goede bacteriën" en zijn noodzakelijk in onze darmflora. Ze versterken ons immuunsysteem en verhogen hiermee onze weerstand. Ook herstellen we sneller na een infectie wanneer we regelmatig probiotica consumeren.
Het aantal en de soort bacteriën in de yoghurt kan variëren. Biologische, ambachtelijk gemaakte yoghurt bevat veel meer probiotica dan fabrieksyoghurt. Ook is de smaak rijker en zijn de eiwitten vaak beter verteerbaar.
Yoghurt kun je op het laatst aan warme gerechten toevoegen. Kook het niet, want dan gaat de yoghurt schiften.
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- beschermt de zenuwcellen
- is nodig bij de productie van rode bloedcellen
- draagt bij aan een goed afweersysteem
- is nodig voor een goede darmflora
- is nodig voor de vertering van vetten, koolhydraten en eiwitten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- energiebron
- het lichaam heeft er maar heel weinig van nodig
- hebben een stijvere consitentie bij lichaamstemperatuur met kans op vastzetten op de wanden van de bloedvaten
- oxideren niet
- geschikt voor hogere temperaturen
- een teveel aan suikers wordt door het lichaam omgezet in verzadigd vet.