









Alle groenten geven ons oplosbare en onoplosbare vezels. Deze vezels zorgen voor een goede spijsvertering, doordat ze het transport van de voedselbrij door ons verteringsstelsel bevorderen, maar ook doordat ze afvalstoffen (zoals zware metalen) binden en verwijderen. Daarnaast zorgen de vezels voor een betere opname van allerlei voedingsstoffen in ons voedsel. Ze zijn onmisbaar voor ons systeem.
Groenten bevatten naast vezels ook veel mineralen, vitaminen en fytonutriënten.
Het meeste werk om groenten te bereiden zit hem in het schoonmaken en snijden. De meeste groenten hebben om te garen maar heel weinig bereidingstijd nodig. Gelukkig maar want zo blijven veel voedingstoffen behouden.
Groenten zijn veelzijdig en allemaal met elkaar te combineren zodat er steeds weer verrassende smaken ontstaan.
In het gerecht van deze week geeft het schijfje limoen een heerlijke smaak aan dit groente gerecht. Het is de finishing touch!
De currypasta die de groenten wat meer pit geeft, frist erdoor op!
Over currypasta
De basis van een currypasta vormen de verschillende specerijen vermengd met een olie.
Kokosolie is hier heel geschikt voor. Kokosolie bestaat uit verzadigd vet. Je lichaam heeft hier maar weinig van nodig. En ook om een gerecht lekker te maken kun je beter te weinig dan te veel kokosolie gebruiken.
Voor deze currypasta in dit gerecht voor twee personen wordt maar een theelepel kokosolie gebruikt.
Door de specerijen in vet te verwarmen op laag vuur geven ze hun geneeskrachtige werking en hun geur en smaak af. Kurkuma lost op in vet, niet in water. Dat kun je heel goed zien als je kurkuma gebruikt in een thee. Schenk maar eens kokend water op een beetje kurkuma poeder. De kurkuma blijft korrelig. Voeg een klein beetje vet toe en de kurkuma lost op.
De basis specerijen voor een curry pasta bestaan uit: kurkuma, koriander, komijnzaad, zwart mosterdzaad en zwarte peper.
Een klein beetje venkelzaad toevoegen aan dit mengsel geeft een wat frissere smaak en zorgt voor een betere vertering van kool of peulvruchten.
Gedroogde munt kan je ook toevoegen voor een meer Marokkaanse smaak, of een beetje harissa kruiden voor een wat meer Afrikaanse smaak.
De specerijen hebben allemaal hun specifieke werking voor het lichaam en de spijsvertering en ook al gebruik je er maar weinig van, ze geven net dat beetje wat je lichaam nodig heeft.
Meer info over de verschillende specerijen:
https://ronniedewinter.nl/kruiden-en-specerijen