Rode radijsjes lenen zich goed in een salade of op de boterham. Rammenas of rettich is minder bekend bij ons maar zie je tegenwoordig steeds vaker in de winkel liggen. Ze zijn verwant aan de radijs en komen oorspronkelijk uit het oostelijk Middellandse Zee gebied.
Rammenas is zwart van kleur en rettich wit. Ze hebben een scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich smaakt het mildst.
Over rettich
Rettich of te wel witte zomer rammenas bezit aardig wat vitamine C, B6, foliumzuur, het mineraal kalium en verschillende bioflavonoïden. De verschillende fytronutriënten in rettich versterken elkaar waardoor ze een gunstige invloed hebben op onze gezondheid.
Rettich stimuleert de spijsvertering doordat ze zorgt dat er meer gal geproduceerd wordt. Ook stimuleert ze de opname van voedingstoffen uit andere voedingsmiddelen.
Rettich bevat fytonutriënten, met name de allylisothiocyanaten, die kanker voorkomen. Deze stoffen zijn tevens antibacteriëel en helpen bij urineweginfecties.
Rettich heeft een pittige smaak. Het wordt meestal rauw gegeten. Vind je de smaak wat te pittig, is deze te verzachten door rettich met wat olie of vet te eten.
Ze smaakt dan ook heerlijk met een zachte geitenkaas of een notenpasta op brood of in een salade.
De kruiden bieslook, munt, onsterfelijkheidskruid en tijm smaken goed met rettich.
Combineer rettich ook eens met komkommer, courgette en wortel.
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica