Intuïtie:

Ronnie de Winter • 30 mei 2025

Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging

aquarel van een vliedende mus

– Aquarel van mijn hand – een beeld voor mij van intuïtie –

We kennen het allemaal: dat stille stemmetje van binnen. Een gevoel dat je iets wéét, zonder dat je kunt uitleggen waarom. Soms fluistert het zacht, soms klopt het luid aan. En toch zijn we vaak geneigd eroverheen te stappen. Want wat je niet kunt verklaren, lijkt minder waardevol in een wereld die gericht is op logica en bewijs.


Toch is intuïtie iets wat ik in mijn werk dagelijks tegenkom—bij mezelf én bij de mensen die ik begeleid. Vaak komt iemand binnen met een vraag, en ergens in het verhaal voel ik: je weet het eigenlijk al. Niet met je hoofd, maar van binnenuit. Alleen is het soms spannend om daarop te vertrouwen. Omdat je niet zeker weet of het ‘klopt’. Omdat het tegen de verwachtingen van anderen ingaat. Of omdat het vraagt om verandering, en dat is niet altijd makkelijk.


Intuïtie is voor mij een innerlijk weten dat verder gaat dan denken. Het is de taal van je gevoel, je lichaam, je energie. Soms uit het zich als een knoop in je maag, soms als een tinteling bij een idee dat ineens wél goed voelt. Intuïtie gaat niet over haastige beslissingen, maar over voelen wat klopt—voor jóu.


Ik heb geleerd om dat gevoel serieus te nemen. Niet als iets vaags of zweverigs, maar juist als een waardevolle gids. In sessies gebeurt het vaak dat ik iets aanvoel bij iemand wat op dat moment nog niet gezegd is. Ik benoem het, soms in een beeld, soms in woorden, en dan zie ik hoe het resoneert. Iemand herkent het—en precies dat moment opent de deur naar beweging.


Wat ik mensen vaak meegeef, is: je intuïtie is niet iets dat je moet vinden, het is iets wat je weer mag gaan vertrouwen. Het was er altijd al. Alleen is het soms bedekt geraakt door ruis, twijfel, of het idee dat je eerst álles moet begrijpen voor je mag voelen.


Wil je meer rust, richting en helderheid in je leven? Begin dan niet met harder nadenken, maar met zachter luisteren. Naar jezelf. Naar je lijf. Naar dat wat van binnenuit beweegt. Intuïtie is geen eindpunt, maar een kompas. En je hoeft niet altijd precies te weten waar het je brengt—als je maar durft te volgen.


Voel je dat je dichter bij je intuïtie wilt komen, of dat je jezelf weer wilt leren vertrouwen? Ik help je graag om die stem van binnen weer helder te horen. Zacht, helder, krachtig. Precies zoals jij bent.


Ronnie


Meer reflecties

Coaching | Counseling | Hooggevoeligheid


Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
Show More