Blog Post

Oost Indische kers

Ronnie de Winter • 4 augustus 2019

Eetbare bloemen, bladeren en zaden

Over Oost Indische kers

De bloemen, het blad en de zaden van de Oost-Indische kers worden alleen vers en rauw gegeten. Oost-Indische Kers stimuleert de spijsvertering en verbetert met namen het verteren van vetten.
Door de antioxidanten die het bevat is het ontstekingsremmend en werkt het als een natuurlijk antibioticum.
Oost-Indische Kers bevat heel veel vitamine B, C en E en onder andere de mineralen zwavel, jodium, ijzer, fosfor en kalium.

De zwavel die de bloemen en bladeren van de Oost Indische kers bevatten, zorgt voor een scherpe smaak.  Zwavel is een belangrijk mineraal voor onze gezondheid, maar een teveel leidt nog al eens tot gisting in de darmen. Dit heeft indigestie en gasvorming tot gevolg.
Om dit te voorkomen en deze voedingsmiddelen beter opneembaar te maken, waarbij je ook de scherpe smaak verzacht eet je zwavelhoudende voedingsmiddelen het beste in combinatie met: een voedingsmiddel dat rijk is aan kalium en natrium en een vettig voedingsmiddel.
    Oost Indische kers is gemakkelijk te zaaien en doet het ook goed in bloembakken. Ze maken je tuin of balkon, maar ook je salade fleurig!

    RECEPT: salade met Oost Indische kers

    Ingrediënten voor 2 personen:

    • 200 gram gemengde sla : snijbiet, krulsla, bindsla , veldsla of andere slasoorten (rijk aan natrium en kalium)
    • 20 amandelen (vet voedingsmiddel)
    • 4 paranoten (vet voedingsmiddel)
    • 8 cashewnoten (vet voedingsmiddel)
    • 1 eetlepel hennepzaad (vet voedingsmiddel)
    • 1 eetlepel zeewier vlokken (rijk aan natrium en kalium)
    • 4 blaadjes Oost Indische kers
    • 4 bloemetjesOost Indische kers

    Voor de dressing:
    • 1 el  extra vierge olijfolie, (vet voedingsmiddel)
    • 1 el hennepzaadolie (vet voedingsmiddel)
    • 1 theelepel amandelpasta (vet voedingsmiddel)
    • peper
    • zout

    Bereiding:

      • Was de sla en de blaadjes van de Oost Indische kers goed en droog ze in een sladroger.
      • Was voorzichtig de bloemetjes indien dat nodig is.
      • Hak de noten klein
      • Meng in een kom de olijfolie, lijnzaadolie, hennepzaadolie of koolzaadolie met de amandelpasta.
      • Voeg zout en peper naar smaak toe.
      • Snijd of scheur( als je de sla nog even moet bewaren, om bruine randjes te voorkomen) de slaen bladeren van de Oost-Indische kersin reepjes en verdeel het op een bord
      • Schenk de dressing erover
      • Strooi de gehakte noten, het hennepzaad en de zeewier vlokken erover en leg de bloemen erop.
      Meer info over Oost Indische kers

      door Ronnie de Winter 17 november 2024
      Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
      door Ronnie de Winter 10 november 2024
      Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
      door Ronnie de Winter 3 november 2024
      Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
      door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
      Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
      door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
      Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
      door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
      Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
      door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
      Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
      door Ronnie de Winter 29 september 2024
      Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
      door Ronnie de Winter 22 september 2024
      Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
      door Ronnie de Winter 15 september 2024
      Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
      Show More
      Share by: