Blog Post

Oosterse soep

Ronnie de Winter • 30 januari 2022

met gele linzen, groenten en kokos!

Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt.

Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere  fytonutriënten.

De soep wordt hiermee een volledige maaltijd.

De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.

Oosterse soep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 70 gram bruine basmatirijst
  • 1 broccoli stengel
  • 1/2 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine pastinaak
  • 1/2 kleine Chinese kool
  • 1 kleine prei
  • 1 el geraspte kokos
  • 1 tl kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1 tl lavas
  • zout
  • zwarte peper
  • klein beetje kokosolie
Bereidingswijze:
  • Week de  linzen en de rijst 4 uur in water.
  • Schil de onderkant broccoli stengel en snijd het onderste plakje eraf.
  • Snijd de stengel in kleine blokjes.
  • Schil de pastinaak en snijd hem in kleine blokjes.
  • was de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd de helft van de peper in hele kleine stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd hem in hele kleine stukjes.
  • Was de Chinese kool en snijd hem in dunne reepjes.
  • Was de prei en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Giet de linzen af in een zeef. Spoel ze goed met schoon water.
  • Doe ze in een pan met ca 600 ml water.
  • Breng ze aan de kook en laat ze zachtjes pruttelen.
  • Voeg de broccolistukjes, de pastinaak blokjes, de rode peper, de knoflook, de kokosolie en de kruiden en specerijen toe en breng het nog even aan de kook. Zet dan het vuurlaag en laar het geheel ca 5 - 10 minuten pruttelen tot de linzen zacht zijn.
  • Voeg dan de geraspte kokos, de gesneden prei en de gesneden Chinese kool toe. Roer goed door en verwarm deze mee.
  • Voeg eventueel nog wat water toe als de soep te dik is.

Serveer deze soep  met geroosterd brood en wat kiemen.

Over rode peper


Via de Spanjaarden kwam de rode peper vanuit Zuid- Amerika naar Europa. Deze vrucht/specerij wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten. Pepers zorgen voor een gevoel van verzadiging en werken verwarmend voor je lichaam. Zeker als het buiten koud is, kunnen we dat goed gebruiken. Het verhoogt de verbrandingscapaciteit van het lichaam waardoor de voedingstoffen beter verteerd worden en je meer energie krijgt.

Gedroogd en gemalen wordt rode peper gebruikt als specerij in de vorm van cayenne peper of chilipoeder. De belangrijkste actieve stof in de rode peper is capsaïcine. Deze stof geeft de scherpe smaak, maar wordt niet door iedereen goed verdragen. Hoewel deze stof de darmwand bescherming biedt en de spijsvertering helpt, kan het ook gevoelige darmen te veel prikkelen. Vaak is er een tolerantiedrempel. een beetje wordt goed verdragen maar zodra er een teveel van wordt gegeten, speelt de spijsvertering op.

Capsaïcine vermindert kiespijn en hoofdpijn van neuralgische aard.

Rode pepers bevatten veel antioxidanten en zijn daarmee kankerremmend.

Zenuwpijnen, gewrichtspijnen en spierpijnen kunnen verzacht worden door rode pepers toe te voegen aan olie en hiermee de pijnlijke plekken te masseren. Het bevordert de bloedcirculatie. Kook hiervoor de pepers in extra vierge kokosolie.

Capsaïcine is oplosbaar in olie en vet. De scherpte van de stof verdwijnt zodra de stof oplost in vet.

Als je rode pepers snijdt en je huid raakt geïrriteerd, wrijf de huid dan in met wat olie. Dan verdwijnt de irritatie.

Ook de caseïne in melk of yoghurt neutraliseert de scherpte van capsaïcine. Is een gerecht te scherp voor je smaak, drink dat wat yoghurt en het geïrriteerde gevoel verdwijnt.


Belangrijke voedingstoffen in

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Vitamine K

    - zorgt voor den goede bloedstolling

    - ondersteunt de leverfunctie

    - goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast

    - voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten

  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Capsaïcine

    - is een alkaloïde

    - onstekinsremmend

    - antibactirieel

    - pijnstillend

    - verlicht jeuk

    - slecht in water oplosbaar

    - redelijk in vet oplosbaar


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: