Soep is een gemakkelijke en gezonde manier om snel een groentengerecht op tafel te zetten. Om zo'n soep te binden zijn gele linzen een prachtige basis. In combinatie met rijst voorzien ze ons van volwaardige eiwitten en bezitten ze ook koolhydraten voor energie. Om een Oosters tintje aan de soep te geven heb ik gekozen voor een klein beetje kokosolie in combinatie met kokosrasp. Kokosrasp geeft naast vet ook vezels waardoor de soep vullend wordt.
Alle groenten en de kruiden die in de soep verwerkt worden geven vezels, vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere fytonutriënten.
De soep wordt hiermee een volledige maaltijd.
De stengel van de broccoli is wat vezelig van structuur en heeft wat meer gaartijd nodig. Ook de pastinaak vraagt een wat langer kooktijd dan de andere groenten. Die gaan dan ook als eerste in de soep. De Chinese kool en prei blijven lekker knapperig als je die pas op het laatst toevoegt aan de soep.
Over rode peper
Via de Spanjaarden kwam de rode peper vanuit Zuid- Amerika naar Europa. Deze vrucht/specerij wordt veel gebruikt als smaakmaker in gerechten. Pepers zorgen voor een gevoel van verzadiging en werken verwarmend voor je lichaam. Zeker als het buiten koud is, kunnen we dat goed gebruiken. Het verhoogt de verbrandingscapaciteit van het lichaam waardoor de voedingstoffen beter verteerd worden en je meer energie krijgt.
Gedroogd en gemalen wordt rode peper gebruikt als specerij in de vorm van cayenne peper of chilipoeder. De belangrijkste actieve stof in de rode peper is capsaïcine. Deze stof geeft de scherpe smaak, maar wordt niet door iedereen goed verdragen. Hoewel deze stof de darmwand bescherming biedt en de spijsvertering helpt, kan het ook gevoelige darmen te veel prikkelen. Vaak is er een tolerantiedrempel. een beetje wordt goed verdragen maar zodra er een teveel van wordt gegeten, speelt de spijsvertering op.
Capsaïcine vermindert kiespijn en hoofdpijn van neuralgische aard.
Rode pepers bevatten veel antioxidanten en zijn daarmee kankerremmend.
Zenuwpijnen, gewrichtspijnen en spierpijnen kunnen verzacht worden door rode pepers toe te voegen aan olie en hiermee de pijnlijke plekken te masseren. Het bevordert de bloedcirculatie. Kook hiervoor de pepers in extra vierge kokosolie.
Capsaïcine is oplosbaar in olie en vet. De scherpte van de stof verdwijnt zodra de stof oplost in vet.
Als je rode pepers snijdt en je huid raakt geïrriteerd, wrijf de huid dan in met wat olie. Dan verdwijnt de irritatie.
Ook de caseïne in melk of yoghurt neutraliseert de scherpte van capsaïcine. Is een gerecht te scherp voor je smaak, drink dat wat yoghurt en het geïrriteerde gevoel verdwijnt.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- geeft de vrucht/groente kleur
- onstekingsremmend
- kankerwerend
- beschermt tegen hart- en vaatziekten
- werkt afweer verhogend
- wordt ook wel pro vitamine A genoemd
- is een alkaloïde
- onstekinsremmend
- antibactirieel
- pijnstillend
- verlicht jeuk
- slecht in water oplosbaar
- redelijk in vet oplosbaar
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica