Blog Post

Mediterrane linzen soep

Ronnie de Winter • 6 februari 2022

met oregano, basilicum en tijm!

Een maaltijdsoep is een gemakkelijke manier om veel groenten en kruiden in te verwerken. Deze mediterrane linzen soep waarvan de basisingrediënten  gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie vormen is heerlijk als lunch gerecht of als avondmaal.

De linzen, de extra vierge olijfolie en het geroosterd brood met een beetje zachte geitenkaas leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de  kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten.

Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt.

Mediterrane linzen soep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 peterseliewortel
  • 2 kleine prei
  • 1 broccoli stengel
  • 3 cherry tomaten
  • 1 groentebouillonblokje tijm/basilicum
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • beetje extra vierge olijfolie voor de smaak
  • Zwarte peper
  • water
Bereidingswijze:
  • Week de gele linzen 4 uur in water.
  • Schrap de winterwortel en de wortelpeterselie en snijd ze in kleine blokjes.
  • Schil de broccoli stengel en snijd van de onderkant een dun plakje af en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Giet de  linzen af in een zeef en spoel ze af met schoon water. Zet ze met ca 600 ml water op het vuur en breng ze aan de kook.
  •  Voeg de in stukjes gesneden groenten toe op de tomaten na.
  • Voeg het bouillonblokje toe en breng het opnieuw aan de kook. laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de kruiden, de tomaten puree, de in stukjes gesneden tomaat en een beetje extra vierge olijfolie toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Maak op smaak met zwarte peper.

Serveer de soep met geroosterd brood met een zachte geitenkaas en zwart komijnzaad.

Over de mediterrane kruiden basilicum, oregano en tijm


Zowel basilicum, oregano en tijm zijn werkzaam tegen kanker. Ze gaan de woekering van kankercellen tegen of veroorzaken de celdood.


Ze zijn alle drie ontekeingremmende kruiden en hebben ze een sterke antioxidant werking.  Basilicum en tijm bevatten het ontstekingsremmende salicylzuur, tijm  bevat  daarnaast ook de stof ontstekingsremmende stof thymol en oregano is een natuurlijk antibioticum en beschermt door zijn specifieke antioxidanten onze hersencellen.


Ook zijn alle drie de kruiden antimicrobieel ( tegen bacteriën, virussen en schimmels ) en gaan gasvorming  en gisting in de darmen tegen.


De fenol thymol in tijm werk ook tegen bacteriën, helpt tegen verkoudheid om de bovenste luchtwegen open te houden waardoor we de we toxische gassen goed kunnen uitademen.

Oregano werkt ook tegen parasieten, zorgt voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt afvalstoffen waarmee deze het lichaam kunnen verlaten. De specifieke geur van oregano wordt veroorzaakt door het fenol carvacrol.

Basilicum beschermt de lever, ondersteunt de hartwerking en bevordert de slaap. Het is een kalmerend kruid en werkt tegen maagpijn en misselijkheid. Het is een kruid dat de warmte productie bevorderd waardoor voedingsstoffen beter verteerd worden. Ook helpt het kruid tegen spijsverteringsallergiën en voedselintolleranties.


Deze drie kruiden vormen qua smaak ook een prima combinatie. Met een klein beetje extra vierge olijfolie komen hun smaken  nog beter tot hun recht.

Deze drie kruiden gaan zowle met elkaar als ieder apart goed samen met tomaten of tomatenpuree. Wil je ook optimaal gebruik maken van de goede stoffen uit de tomaten verwarm de tomaten dan slechts kort. Het lycopeen  wordt door het lichaam beter opgenomen.

Ook het  lycopeen is kankerremmend, voorkomt oxidatie van het DNA en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: