Mediterrane linzen soep

Ronnie de Winter • 6 februari 2022

met oregano, basilicum en tijm!

Een maaltijdsoep is een gemakkelijke manier om veel groenten en kruiden in te verwerken. Deze mediterrane linzen soep waarvan de basisingrediënten  gele linzen en een beetje extra vierge olijfolie vormen is heerlijk als lunch gerecht of als avondmaal.

De linzen, de extra vierge olijfolie en het geroosterd brood met een beetje zachte geitenkaas leveren de macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten. De groenten en de  kruiden vullen dit aan met de micronutriënten: mineralen, vitaminen en fytonutriënten.

Om de basis soep een mediterrane smaak te geven worden de tomaten, tomatenpuree, oregano, basilicum en tijm toegevoegd en wordt olijfolie gebruikt.

Mediterrane linzen soep

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 80 gram gele linzen
  • 1 winterwortel
  • 1 peterseliewortel
  • 2 kleine prei
  • 1 broccoli stengel
  • 3 cherry tomaten
  • 1 groentebouillonblokje tijm/basilicum
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl basilicum
  • 1 tl tijm
  • 1 tl oregano
  • beetje extra vierge olijfolie voor de smaak
  • Zwarte peper
  • water
Bereidingswijze:
  • Week de gele linzen 4 uur in water.
  • Schrap de winterwortel en de wortelpeterselie en snijd ze in kleine blokjes.
  • Schil de broccoli stengel en snijd van de onderkant een dun plakje af en snijd hem in kleine blokjes.
  • Maak de preien schoon en snijd ze in ringetjes.
  • Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
  • Giet de  linzen af in een zeef en spoel ze af met schoon water. Zet ze met ca 600 ml water op het vuur en breng ze aan de kook.
  •  Voeg de in stukjes gesneden groenten toe op de tomaten na.
  • Voeg het bouillonblokje toe en breng het opnieuw aan de kook. laat het 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg dan de kruiden, de tomaten puree, de in stukjes gesneden tomaat en een beetje extra vierge olijfolie toe.
  • Verwarm de soep nog even.
  • Maak op smaak met zwarte peper.

Serveer de soep met geroosterd brood met een zachte geitenkaas en zwart komijnzaad.

Over de mediterrane kruiden basilicum, oregano en tijm


Zowel basilicum, oregano en tijm zijn werkzaam tegen kanker. Ze gaan de woekering van kankercellen tegen of veroorzaken de celdood.


Ze zijn alle drie ontekeingremmende kruiden en hebben ze een sterke antioxidant werking.  Basilicum en tijm bevatten het ontstekingsremmende salicylzuur, tijm  bevat  daarnaast ook de stof ontstekingsremmende stof thymol en oregano is een natuurlijk antibioticum en beschermt door zijn specifieke antioxidanten onze hersencellen.


Ook zijn alle drie de kruiden antimicrobieel ( tegen bacteriën, virussen en schimmels ) en gaan gasvorming  en gisting in de darmen tegen.


De fenol thymol in tijm werk ook tegen bacteriën, helpt tegen verkoudheid om de bovenste luchtwegen open te houden waardoor we de we toxische gassen goed kunnen uitademen.

Oregano werkt ook tegen parasieten, zorgt voor een betere zuurgraad in de darmen en bindt afvalstoffen waarmee deze het lichaam kunnen verlaten. De specifieke geur van oregano wordt veroorzaakt door het fenol carvacrol.

Basilicum beschermt de lever, ondersteunt de hartwerking en bevordert de slaap. Het is een kalmerend kruid en werkt tegen maagpijn en misselijkheid. Het is een kruid dat de warmte productie bevorderd waardoor voedingsstoffen beter verteerd worden. Ook helpt het kruid tegen spijsverteringsallergiën en voedselintolleranties.


Deze drie kruiden vormen qua smaak ook een prima combinatie. Met een klein beetje extra vierge olijfolie komen hun smaken  nog beter tot hun recht.

Deze drie kruiden gaan zowle met elkaar als ieder apart goed samen met tomaten of tomatenpuree. Wil je ook optimaal gebruik maken van de goede stoffen uit de tomaten verwarm de tomaten dan slechts kort. Het lycopeen  wordt door het lichaam beter opgenomen.

Ook het  lycopeen is kankerremmend, voorkomt oxidatie van het DNA en verlaagt het risico op hart- en vaatziekten.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More