In de wintermaanden hebben we veel eerder last van de spieren, pezen en gewrichten. Dit komt doordat kou en vochtigheid invloed hebben op onze spierspanning en op de vloeistof in de gewrichten die onze gewrichten soepel houden. Ook wordt door de kou de bloedcirculatie minder en vernauwen de bloedvaten zich. Het lichaam doet dit om mindere energie te verliezen. Hierdoor blijven afvalstoffen langer in de spieren en gewrichten zitten waardoor de spieren en gewichten stijf en stram gaan aanvoelen.
In de winter hebben we meestal minder lichaamsbeweging dan in de zomer. Het weer nodigt minder uit tot activiteiten. Ook hierdoor ontstaat een minder goede doorbloeding.
Om afvalstoffen voldoende af te kunnen voeren is het goed om voldoende te drinken. Drink bij voorkeur warme of lauwwarme dranken of water. Zo hoeft het lichaam het vocht niet op te warmen en verbruikt het minder energie.
Hennepthee verwarmt het lichaam en dempt door zijn invloed op het zenuwstelsel pijn in spieren en gewrichten. Hierdoor wordt bewegen weer gemakkelijker. Hierdoor en doordat hennepthee vochtafdrijvend is zullen afvalstoffen gemakkelijk afgevoerd kunnen worden.
Hennepthee bestaat uit de bladeren en de bloemen van de cannabisplant. Het wordt al duizenden jaren gedronken vanwege zijn therapeutische werking. Voor hennepthee wordt een cannabissoort sativa gebruikt. Een gewas die met name gekweekt wordt om zijn vezels.
Hennepthee maak je door hennep te laten trekken in gekookt water. De thee heeft een bruingroene kleur en smaak licht bitter. Hennepthee bevat geen theïne en kun je de gehele dag drinken. Ook koud is het een lekkere drank. Zet de thee met water van ca 80 graden voor het beste resultaat. Om de bittere smaak wat te verzachten kun je een schijfje citroen, wat blaadjes munt of wat stukjes gember toevoegen.
Ook de gedroogde schil van een sinaasappel of citroen geeft een lekkere smaak aan hennepthee.
Over hennepthee
Voor de productie van wiet wordt een andere hennepsoort gebruikt dan voor de productie van hennepthee. Voor het telen van wiet wordt een hennepsoort gebruikt die veel THC bevat. THC is de stof waar je high van wordt. De hennep die gebruikt wordt voor thee is de cannabissoort Sativa. Dit gewas bevat bijna geen THC (slechts 0,2 %). In een wietplant zit honderd keer zoveel THC (20%).
Van hennepthee kun je absoluut niet stoned worden, zelfs niet als je deze thee in grote hoeveelheden nuttigt.
Ons lichaam produceert cannabinoïden. Deze stoffen werken ontstekingsremmend en beschermen onze zenuwen. Ook versterken ze je immuunsysteem. Cannabinoïden hebben daarnaast invloed op de afgifte van neurotransmitters in de hersenen. Hennepthee bevat cannabinoïden. Deze fytocannabinoïden beïnvloeden, net als de cannabinoïden die ons lichaam zelf maakt, ook de aanmaak en afgifte van neurotransmitters en leveren zo een bijdrage aan pijnbestrijding.
Door de ontstekingsremmende werking van de antioxidanten in hennepthee zal ook de ontsteking, die een veroorzaker kan zijn van de pijn b.v. zoals bij reuma of jicht, afnemen.
Hennepthee verlicht stress, dempt pijn en verbetert de slaap.