









Rode kool is een groente die goed samen gaat met aardappels. In dit recept is gekozen voor een combinatie van aardappel met pastinaak.
Hierdoor zal de aardappel de bloedsuiker nauwelijks laten stijgen en kan je de aardappels direct mee stoven in dit gerecht. Pastinaak heeft een wat zoetere smaak wat in combinatie met de appel een mooie tegenhanger vormt met de yoghurt. Het venkelzaad zorgt voor een betere vertering van de kool evenals het citroensap. Let wel op dat je niet te veel venkelzaad gebruikt, zodat deze smaak niet kan overheersen.
Over aardappels
Oorspronkelijk komt de aardappel uit Peru. De Inca's verbouwden deze knolletjes al voor Christus, maar het duurde nog wel even voor de aardappel in Europa zijn intocht deed. In 1600 namen de Spanjaarden de aardappel mee naar Europa en pas in 1700 begon men hem in Nederland als voedsel te gebruiken en verdrong hij de pastinaak en andere wortels. Nu worden aardappelen over de hele wereld gegeten.
We kennen verschillende aardappelrassen. Het ene ras smaakt iets anders dan het andere en ook qua structuur zijn er verschillen. Zo zijn er vastkokende en kruiming aardappels. Kruimige aardappels bevatten meer zetmeel waardoor ze bij verhitting gemakkelijk uit elkaar vallen. Deze aardappels zijn heel geschikt om puree van te maken. Vastkokende aardappels zijn veel steviger en meer geschikt om b.v. te bakken.
Aardappels bevatten veel vezels, waardoor aardappels ons lang een verzadigd gevoel geven. Daarnaast bevatten aardappels aminozuren en vetzuren, die ons zenuwstelsel beschermen, de vitamine B6 en C en de mineralen kalium, ijzer en magnesium.
Aardappels zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties en hebben een basische invloed op ons lichaam.
Hoewel aardappels op de juiste wijze bereid goed voor ons zijn, geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel en zijn ze als hoofdvoedsel hierdoor minder geschikt.
In combinatie met b.v. pastinaak en in niet te grote hoeveelheden kunnen we de aardappel prima gebruiken in tal van gerechten. Afgekoeld ontstaat er resistent zetmeel in de aardappel en heeft hij nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel .
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica