Rodekoolschotel met aardappels

Ronnie de Winter • 20 februari 2022

en yoghurt en venkelzaad!

Rode kool is een groente die goed samen gaat met aardappels. In dit recept is gekozen voor een combinatie van aardappel met pastinaak.

Hierdoor zal de aardappel de bloedsuiker nauwelijks laten stijgen en kan je de aardappels direct mee stoven in dit gerecht.  Pastinaak heeft een wat zoetere smaak wat in combinatie met  de appel een mooie tegenhanger vormt met de yoghurt. Het venkelzaad zorgt voor een betere vertering van de kool evenals het citroensap. Let wel op dat je niet te veel venkelzaad gebruikt, zodat deze smaak niet kan overheersen.

Rodekoolschotel met aardappels

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een kleine rode kool
  • 1 grote ui of 2 kleintjes
  • 1 teen knoflook
  • 1 pastinaak
  • 2 middelgrote aardappels
  • 1 appel
  • beetje citroensap.
  • 100- 150 ml yoghurt
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tl dille
  • zout en zwarte peper
  • klein beetje kokosolie
Bereidingswijze:
  • Maak de rode kool schoon en snijd hem eerst in fijne reepjes en vervolgens ik kleine stukjes.
  • Pel de knoflook en de ui en snipper ze .
  • Schil de patinaak en de aardappels en snijd ze in kleine blokjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine stukjes.
  • Doe de kokosolie in de pan en rooster hierin kort de venkelzaadjes.
  • Voeg dan de gesnipperde ui en knoflook toe en fruit ze glazig.
  • Voeg de rode kool toe en roer bak deze.
  • Voeg een heel klein beetje water toe.
  • Roer nogmaals en voeg dan de stukjes aardappel, pastinaak en appel toe.
  • Voeg de dille, het citroensap en een beetje zout en peper toe.
  • Doe de deksel op de pan en laat het geheel ca 10 minuten zachtjes stoven. 
  • Als alles gaar is, zet dan het vuur uit en roer de yoghurt erdoor.

Serveer dit gerecht met een stukje rundvlees, wild of een vleesvervanger.

Over aardappels


Oorspronkelijk komt de aardappel uit Peru. De Inca's verbouwden deze knolletjes al voor Christus, maar het duurde nog wel even voor de aardappel in Europa zijn intocht deed.  In 1600 namen de Spanjaarden de aardappel mee naar Europa en pas in 1700 begon men hem in Nederland als voedsel te gebruiken en verdrong hij de pastinaak en andere wortels. Nu  worden aardappelen over de hele wereld gegeten.


We kennen verschillende aardappelrassen. Het ene ras smaakt iets anders dan het andere en ook qua structuur zijn er verschillen. Zo zijn er vastkokende en kruiming aardappels. Kruimige aardappels bevatten meer zetmeel waardoor ze bij verhitting gemakkelijk uit elkaar vallen. Deze aardappels zijn heel geschikt om puree van te maken. Vastkokende aardappels zijn veel steviger en meer geschikt om b.v. te bakken.


Aardappels bevatten veel vezels, waardoor aardappels ons lang een verzadigd gevoel geven. Daarnaast bevatten aardappels aminozuren en vetzuren, die ons zenuwstelsel beschermen, de vitamine B6 en C en de mineralen kalium, ijzer en magnesium.

Aardappels zijn licht verteerbaar en beschermen het spijsverteringsstelsel tegen ontstekingen en irritaties en hebben een basische invloed op ons lichaam.

Hoewel aardappels op de juiste wijze bereid goed voor ons zijn, geven ze een stijging van de bloedsuikerspiegel en zijn ze als hoofdvoedsel hierdoor minder geschikt.  

In combinatie met b.v. pastinaak en in niet te grote hoeveelheden kunnen we de aardappel prima gebruiken in tal van gerechten. Afgekoeld ontstaat er resistent zetmeel in de aardappel en heeft hij nauwelijks invloed op de bloedsuikerspiegel . 

Belangrijke voedingstoffen in aardappels

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More