









Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.
Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.
Over gele bieten
Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie. Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk. Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.
Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.
De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.
De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen.
De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- ondersteunt het immuunsysteem
- is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid
- werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen
- biedt bescherming tegen kanker
- het beschermt ons tegen infecties en virussen
- verbetert onze stessbestendigheid
- verhoogt onze vitaliteit
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica