Gele biet

Ronnie de Winter • 27 februari 2022

in een schotel met fusili en geitenkaas!

Hoewel de mooie felle kleur en de zoete smaak de gele biet heel geschikt maken voor een salade is de gele biet ook heel geschikt om warm te eten. Als het weer buiten koud en vochtig is, is warme voeding aan te raden. Het lichaam verliest hierdoor minder energie.

Gele biet smaakt goed met boekweit fusili/macaroni en yoghurt.

Gele biet met fusili

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 3 gele middelgrote bieten
  • 1 ui
  • 1 grote portobello
  • 1 teentje knoflook4 cherry of roma tomaatjes (meer mag ook)
  • 2 zongedroogde tomaten
  • 1/4 tl nootmuskaat
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1/2 el extra vierge olijfolie
  • peper en zout
  • yoghurt
  • geitenkaas
  • 100 gram fusili (boekweit)
Bereidingswijze:
  • Kook de fusili gaar en spoel af met koud water.
  • Schil de bieten en snijd ze in kleine stukjes. Kook ze in een klein laagje water gaar. Bewaar het kookvocht.
  • Pel de ui en de knoflook en snipper ze fijn.
  • Borstel de portobello schoon en snijd ze in kleine stukjes.
  • Was de tomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  •  Snijd ook de zongedroogde tomaatjes heel fijn.
  • Verwarm de extra vierge olijf olie in de pan.
  • Fruit de ui en de knoflook hierin.
  • Voeg de in stukjes gesneden portobello toe en bak ze even mee.
  • Voeg de stukjes tomaat en zongedroogde tomaat toe en het kookvocht van de bietjes.
  • Roer goed door en laat alles even wat stoven tot de paddenstoelen gaar zijn.
  • Voeg de gele bietjes, de fusili, de nootmuskaat en de Italiaanse kruiden toe en warm het goed door.
  • Doe het vuur uit. Roer wat yoghurt erdoor en maak op smaak met peper en zout.
  • Verkrummel er wat zachte geitenkaas over.

In dit recept is gekozen voor fusili maar je kunt ook heel goed de fusili vervangen door lasagnebladen. Bereid daartoe de bietjes op bovenstaande manier. Vervang de yoghurt door een kaas saus en voeg tomaten puree toe en stel de lasagne schotel samen door steeds een laag bietjes, lasagnebladen en saus af te wisselen. Eindig met een laag saus en strooi daar nog wat geiten kaas over. Laat de lasagne garen in de oven.

Over gele bieten


Gele bieten zijn van een ouder ras dan rode bieten. Ze behoren net als de andere bieten tot de ganzevoetfamilie.  Ze zijn vanaf half juli tot half april verkrijgbaar. In vergelijking met de rode biet smaakt de gele biet minder zoet en minder sterk.  Ook de aardse smaak die rode bietjes soms zo sterk kunnen hebben, mist de gele biet. Qua voedingstoffen lijkt de gele biet veel op de rode variant. Het is een goede bron van kalium , vitamine C, foliumzuur, ijzer, eiwitten en vezels.

Doordat de gele biet vele antioxidanten bevat, gaat hij de vrije radicalen tegen en werkt hij hiermee ontgiftend op de lever en zuiverend op het bloed. Ook het gele pigment, een betalaïne, de vezels, het ijzer en het foliumzuur versterken de lever en houden hem gezond. De vezel pectine in bieten (deze vezel zit ook in appels) reinigt de lever en verwijdert gifstoffen. Ook hierdoor verbetert de functie van de lever.

De vitamine C ondersteunt ons immuunsysteem en verbetert hiermee onze weerstand.

De grote hoeveelheid kalium helpt een gezonde bloeddruk te behouden, heeft een positieve invloed op de werking van je spieren en zenuwen. 


De frisse, zoete smaak van de gele biet maakt hem heel geschikt om het te gebruiken in salades. In combinatie met walnoten, mandarijn en een dressing op basis van yoghurt, citroensap, peper en zout heb je een fris voorafje of bijgerecht.

Belangrijke voedingstoffen in gele bieten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een rood roze tulp en dillekruid
door Ronnie de Winter 1 juni 2025
Achter de fluistering – het verhaal achter mijn aquarel
mus in aquarel
door Ronnie de Winter 30 mei 2025
Weten zonder bewijs, maar met volle overtuiging
Penseel en Pollepel
door Ronnie de Winter 25 mei 2025
Lieve lezers, Misschien is het je al opgevallen: mijn website heeft een frisse, nieuwe uitstraling gekregen! Na een periode van bezinning en creatie heb ik mijn blog én mijn website in een nieuw jasje gestoken – niet alleen qua vormgeving, maar ook in inhoud. Tot nu toe deelde ik hier vooral recepten en artikelen over voeding – iets wat ik met veel plezier blijf doen. Maar naast mijn liefde voor gezond koken zijn er nog twee dingen die een grote rol in mijn leven spelen: aquarelkunst en mijn werk als coach en counselor. Vanaf nu geef ik die ook een plek op mijn blog: Penseel en Pollepel.
door Ronnie de Winter 18 mei 2025
Het is weer tijd voor asperges. Ze zijn volop te verkrijgen in de maanden mei en juni. Asperges zijn heerlijk om als groenten te eten. Meestal worden de asperges dan geschild en worden de harde onderkanten verwijderd. Maar als soep kun je juist deze schillen en harde onderkanten gebruiken om er bouillon van te trekken die de soep een heerlijke smaak geven. Door wat roomboter toe te voegen krijgt de soep een wat vollere smaak dan wanneer je alleen olijfolie gebruikt.
door Ronnie de Winter 4 mei 2025
In de zomermaanden is het lekker om koolrabi rauw in een salade te eten. Dan is hij heerlijk knapperig en fris. In combinatie met wortel en appel maak je in een mum van tijd een heerlijke salade voorbij de lunch of als bijgerecht bij vlees of vis.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Kip wordt malser door hem te laten garen in knoflook, ui en tomaat. Door te kiezen voor mager vlees kun je de ingrediënten waar je de kip in laat garen ook heel goed gebruiken voor een saus. De saus bevat dan niet al te veel vet. Het zuur in de tomaat, vooral citroenzuur en appelzuur, maakt het vlees malser en sappiger. Het zuur versterkt ook de smaak en neutraliseert het vet van het vlees. Hierdoor krijgt een gerecht een frissere smaak. Ook helpt het zuur voor een betere vertering van het vlees. Het zuur van tomaten stimuleert namelijk enzymatische reacties die betrokken zijn bij deze vertering. Rauw bevat de tomaat veel vitamine C. Helaas gaat er bij het verwarmen daarvan het nodige verloren. Het lycopeen waar de tomaten ook rijk aan zijn, komt juist beter beschikbaar voor ons lichaam door het verwarmen van de tomaat. Door de gezonde vetzuren van de kip, wordt het lycopeen nog beter opneembaar.
door Ronnie de Winter 27 april 2025
Prei heeft geneeskrachtige eigenschappen en wordt daardoor al eeuwenlang verbouwd en gegeten. De prei heeft een kleine verdikking aan de onderkant met een witte langere stengel met daaraan de groene bladeren. Hoewel het witte gedeelte van de stengel de lekkerste smaak heeft ( een beetje zoetig) en minder hard is, bevat het blad de meeste voedingstoffen. In de winter en in het voorjaar is prei volop te koop en niet duur.
door Ronnie de Winter 20 april 2025
Spitskool is een licht verteerbare koolsoort die op zijn best is als we hem roerbakken of heel even stoven. Snijd hem daartoe in dunne reepjes en bak het in wat extra vierge olijfolie met een beetje komijn. Zo wordt de spitskool nog beter verteerbaar. In onderstaand recept wordt deze roergebakken spitskool gecombineerd met libanese kip en rijst. Een verrassend lekkere combinatie!
door Ronnie de Winter 13 april 2025
Postelein behoort tot de posteleinfamilie en is het hele jaar door verkrijgbaar. Je hebt zomer- en winterpostelein. Winterpostelein is vanaf de herfst tot maart in bosjes verkrijgbaar en zomerpostelein het gehele jaar door. Verse postelein ziet er frisgroen en stevig uit met vaak de wortels er nog aan zodat het langer goed blijft. In de groentenla van de koelkast blijft postelein ongeveer twee dagen goed. Postelein is goed rauw in een stamppot te verwerken van knollen zoals knolselderij, zoet aardappel, pastinaak, wortels of gewone aardappels. Voeg een paar zongedroogde tomaatjes toe voor een lekkere smaak. Maar postelein is ook lekker in een maaltijdsalade.
door Ronnie de Winter 6 april 2025
Biologisch dynamische witlof heeft een bittere smaak. Dat komt, omdat groenten die op deze wijze is geteeld, hogere concentraties fytonutriënten hebben, dan niet biologisch geteelde groenten. Vooral groenten die bitter of scherp smaken bevatten veel fytonutriënten. De hoofdgroepen van de fytonutriënten zijn polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen. Deze stoffen geven de groenten hun specifieke smaak, geur en kleur en ze werken als antioxidanten. Ze beschermen ons zo tegen ziekten, zoals dementie, kanker, hart- en vaatziekten. Bittere groenten zoals de witlof stimuleren door hun fytonutriënten de lever om gifstoffen uit te scheiden.
Show More