Sardientjes
met paksoi en rijst
Vis, vooral vette vissoorten, zijn een goede bron van omega 3 visolie, die ontstekingsremmend werkt en goed is voor hart en bloedvaten.
Vis bevat helaas ook zware metalen, wat ons lichaam belast als we dit vaak in de week eten. Daarom is het belangrijk vis af te wisselen met andere eiwitbronnen. Afwisseling in onze voeding is van groot belang ook voor de andere voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, granen, peulvruchten. Door veel variatie aan te brengen in ons voedsel is ons lichaam in staat van de goede stoffen te profiteren en de minder goede stoffen goed te elimineren, zodat ze geen schade aan kunnen richten in ons lichaam.
Om ons lichaam te helpen de zware metalen uit te kunnen scheiden kun je in een gerecht met vis koriander of groene bladgroenten met veel chlorofyl (hoe groener de kleur hoe meer chlorofyl) toevoegen. Chlorofyl is in staat de zware metalen te binden en uit te scheiden.
Sardientjes met paksoi en rijst
- 1 kleine paksoi
- 1 ui
- 1 rode wortel
- 1 rode peper
- 1 courgette
- 1 teentje knoflook
- 1 portobello
- klein beetje extra vierge olijfolie
- schijfje citroen
- peper en zout
- blikje sardientjes
- 100 gram witte rijst
- Verwijder de ruggengraat uit de sardientjes.
- Was de paksoi en snijd ze in dunne reepjes.
- Schrap de wortel en snijd hem in kleine blokjes.
- Maak de rode peper schoon, verwijder de zaadlijsten en snijd hem fijn.
- Pel de ui en de knoflook en snipper ze.
- Was de courgette en snijd hem in kleine blokjes.
- Borstel de portobello schoon en snijd hem in kleine blokjes.
- Verwarm een beetje extra vierge olijfolie in de pan.
- Fruit de ui, de rode peper en de knoflook hierin.
- Voeg de groenten toe ( behalve het groen van de paksoi) en stoof ze in weinig minuten gaar.
- Maak op smaak met peper en zout.
- Zet het vuur uit en voeg het groen van de paksoi en het schijfje citroen toe.
- Dien de groenten op met de rijst en de sardientjes.
- Geef er eventueel wat sambal bij.
Over sardientjes
Sardientjes zijn zoutwatervissen en hebben een hoog eiwitgehalte vergeleken met andere vissoorten. Ook zijn sardientjes een vette vissoort. Ze bevatten veel van de essentiële vetzuren EPA en DHA. Ook bevatten ze een weinig van het onverzadigde alfa-linoleenzuur. Alle drie de vetzuren zijn omega 3 vetzuren en ontstekingsremmend en goed voor hart en bloedvaten. Naast deze gezonde vetzuren bevatten sardientjes helaas ook veel arachidonzuur. En onverzadigde vetzuur die ontstekingsbevorderend werkt.
Sardienen bevatten vitamine B12 en D en de mineralen calcium en selenium. Ook het aminozuur tryptofaan is in grote hoeveelheid aanwezig.
Sardientjes zijn één van de weinige bronnen die veel van het co enzym Q10 bevatten. Dit co enzym geeft energie.
Wordt de vis verwarmt dan worden de eiwit-verterende enzymen die in de vis aanwezig zijn meer geactiveerd.
Voor mensen met jicht zijn sardientjes door hun hoge gehalte aan purine minder geschikt.
Belangrijke voedingstoffen in sardienen
Gerelateerde posts:









