Spelt is een tarwe ras waarvan de gluten minder agressief zijn voor het darmslijmvlies dan de gangbare tarwe rassen. De gekookte korrels zijn zeer voedzaam en in combinatie met groenten heb je al snel een volwaardige maaltijd. Om de voedingstoffen goed op te kunnen nemen is het belangrijk de graankorrels eerst een nacht te weken in water en vervolgens ca 1 uur op een zacht vuurtje te koken.
Je kunt ze daarna af laten koelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Ze zijn zeker twee dagen houdbaar.
Over spelt
Spelt bevat complexe koolhydraten en is hiermee een goede energieleverancier. Doordat complexe koolhydraten langzaam door het lichaam worden verteerd, wordt het lichaam gelijkmatig van energie voorzien en is de kans dat de koolhydraten als vet opgeslagen worden kleiner.
De eiwitten in spelt zorgen voor de opbouw van nieuwe cellen en de essentiële vetzuren beschermen de zenuwen waardoor stress, depressie en emotionele vermoeidheid worden tegengegaan.
Spelt bevat veel B vitaminen, met name vitamine B1, B3, B6 en B11. Ook de mineralen mangaan, fosfor, magnesium, koper, ijzer, zink, seleen en kalium zijn in spelt goed vertegenwoordigd. Spelt bevat veel vezels en hiermee worden cholesterolafzettingen in het lichaam tegen gegaan wat de kans op het krijgen van een hartinfarct of beroerte verkleint. Daarnaast zorgen de vezels voor minder aanmaak van galzuur waarmee het vormen van galstenen tegengegaan wordt en ze zorgen ervoor dat het voedsel zich sneller door de spijsverteringsorganen verplaatst. Voordeel hiervan is dat ook afvalstoffen sneller uit het lichaam verwijderd worden. De vezels hebben ook een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel.
De vele lignanen in spelt zijn antibacterieel en antiviraal.
Spelt bevat fytinezuur. Fytinezuur beschermt de plant tegen vraat, parasieten en bacteriën, maar is licht giftig en niet goed verteerbaar. Fytinezuur bindt in ons lichaam mineralen, waardoor deze niet meer door het lichaam opgenomen kunnen worden en met de ontlasting uit het lichaam verwijderd worden. Een beetje fytinezuur is goed voor ons lichaam. Het zorgt ervoor dat toxische stoffen gebonden worden en zo ons lichaam verlaten en het werkt ook als antioxidant. We eten helaas vaak veel te veel fytinezuur want behalve in graan komt fytinezuur ook voor in chocolade, koffie , noten en zaden. Haver en rogge zijn vrij van fytinezuur. En spelt bevat minder fytinezuur dan tarwe.
Door graan te weken of te laten ontkiemen verminderen we de hoeveelheid fytinezuur. Hoe minder fytinezuur een graan bevat hoe beter het is voor de opnamen van mineralen.
Spelt bevat gluten. Deze gluten zijn anders van samenstelling dan de gluten in tarwe. Ze zijn ook beter in water oplosbaar. Sommige mensen met een overgevoeligheid voor gluten kunnen wel de gluten van spelt verdragen.
Spelt is door zijn goede oplosbaarheid in water goed te verteren.
- ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel
- is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.
- heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie
- speelt een rol bij de eiwitvertering
- voorkomt spierkramp
- zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine
- voorkomt migraine
- verbetert de huid
- repareert spierweefsel
- is belangrijk voor de energieproductie
- cholesterolverlagend
- goed voor het zenuwstelstel
- voorkomt migraine
- verhoog te de weerstand tegen stress
- heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen
- is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten
- gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen
- is nodig voor de verbranding op celniveau
- is goed voor de spijsvertering
- is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel
- geeft energie
- helpt de lever bij de ontgifting
- is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten
- is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus
- verbetert de werking van de hersenen
- ondersteunt de functie van de lever
- is stemmings verbeterend
- ondersteund het ontgiftingsproces
- belangrijke antioxidant
- zorgt ervoor dat de onverzadigde oliën niet zo snel oxideren
- ondersteunt het immuunsysteem
- is belangrijk voor de cholesterol balans
- zorgt voor een juist weefselherstel
- zorgt voor een groter zuurstof transport naar de cellen.
- is belangrijk voor de hormoonhuishouding.
- helpt tegen hart - en vaatziekten
- zorgt voor den goede bloedstolling
- ondersteunt de leverfunctie
- goed voor de botten: het slaat calcium op en houdt het vast
- voorkomt hiermee calciumafzetting in de bloedvaten
- nodig voor de botopbouw
- speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen
- is van belang voor de spier en zenuwfunctie
- is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk
- is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden
- is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen
- is een grondstof voor energie in de spieren
- is belangrijk voor een juiste nierwerking
- speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen
- ondersteunt de celfunctie
- vermindert vermoeidheid
- zorgt voor aanmaak van maagzuur
- is een onderdeel van de spieren
- reguleert de bloeddruk
- goed voor een normaal hartritme
- reguleert de vochthuishouding samen met Natrium
- heeft een rol bij spiersamentrekkingen
- kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen
- regeleert de zuur- base balans
- helpt bij de energieproductie
- nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen
- is belangrijk voor de productie van celenergie
- nodig voor pigment aanmaak
- bevordert de ijzeropname
- heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels
- betrokken bij heel veel processen in ons lichaam
- gaat vermoeidheid tegen
- vermindert spierkrampen
- magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn
- speelt een rol in verlaging van de bloeddruk
- het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen
- voorkomt galstenen
- is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel
- het is nodig voor een juiste werking van enzymen
- het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.
- gaat veroudering tegen
- werkt ontstekingsremmend
- verwijdert giftige metalen
- werkt preventie tegen kanker
- helpt het schildklierhormoon
- speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen
-gaat vermoeidheid tegen
- ondersteunt de celfunctie
- helpt ons afweersysteem
- ondersteunt de koolhydratenstofwisseling
- is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen
- is nodig voor de opname van B vitaminen
- incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend
- het voorkomt diabetes
- gaat veroudering tegen
- energieleverancier
- grondstof voor de hormonen
- verbetert de verbranding van verzadigd vet
- is belangrijk voor het zenuwstelsel
- is belangrijk voor de hersenen
- houdt de celwanden sopel en doorlaatbaar.
- moet in balans zijn met de hoeveelheid omega 3 vetzuur in ons lichaam voor een goede werking
- ontstekingsremmend
- kankerremmend
- gaan ziektes en veroudering tegen
- maken vrije radicalen onschadelijk
- cholesterol verlagend
- zijn belangrijk voor onze darmflora
- worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.
- door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen
- verhogen de spijsverteringssnelheid
- vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans
- helpen ontgiften
- vergroten onze weerstand
- verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen
- verlagen het cholesterolniveau.
- werken als probiotica