Witlof

Ronnie de Winter • 19 april 2020

Een salade van witlof met bietjes en sinaasappel

Over witlof

Witlof, een licht bittere groente, wordt in het  donker gekweekt. Hij is familie van de andijvie en de chichorei. Witlof bevat bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal stimuleren en de lever ondersteunen bij de ontgifting. Dit is zeer gunstig voor de spijsvertering.
Witlof is rijk aan inuline, een vezel die als probiotica werkt. Goed voedsel dus voor je goede darmbacteriën. Witlof vermindert ook parasieten in het spijsverteringskanaal. Het stronkje bevat de meeste bitterstoffen en is dan ook heel gezond. Vaak snijden we dit weg en daarmee het beste van de witlof. Vind je dit te bitter combineer witlof dan met iets zoets. In combinatie met ui, appel en tijm als stoofschotel met eventueel wat stukjes kaas wordt de bittere smaak geneutraliseerd. Aan een witlof salade kun je sinaasappel, grapefruit, blauwe bessen of gedroogde vijgen toevoegen om de smaak te verzachten.

Verse witlof is wit en stevig. Je kunt hem in de groentela van de koelkast een dag of 7 bewaren.  Wat citroensap toevoegen aan een witlofgerecht zorgt ervoor dat de witlof mooi wit blijft.

Witlof bevat vitamine C, B1, B2 en foliumzuur en de mineralen kalium, calcium en ijzer. Ze is caloriearm en bevat vrij veel vezels.

Witlofsalade met bietjes en sinaasappel

Ingrediënten:
  • 4 struikjes witlof
  • 1 sinaasappel
  • 1 bietje gekookt
  • amandelschaafsel
  • paar takje bieslook
  • 1 el olijfolie
  • wat citroensap
  • 1/2 tl mosterd
  • peper en zout

Bereidingswijze:
  • Maak de witlof schoon en snijd de stronkjes in dunne plakjes.
  • Doe ze in een schaal en besprenkel ze met wat citroensap.
  • Maak de sinaasappel schoon en snijd de partjes in stukjes in stukjes.
  • Snijd het bietje in hele kleine blokjes.
  • Snipper de bieslook.
  • Voeg de sinaasappel, het bietje en de bieslook bij de witlof en roer goed door.
  • Maak een dressing van wat citroensap, mosterd, peper, zout en olijfolie en schenk die over de andere ingrediënten.
  • Roer goed door.
  • Strooi wat amandelschaafsel over de salade.

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More