Citroentijm met witlof

Ronnie de Winter • 24 december 2023

in een ovenschotel

Citroentijm smaakt heerlijk bij witlof.  Het is een kruid met antibacteriële eigenschappen. En ideaal om in een gerecht te verwerken die je wat langer van te voren al klaarmaakt of voorbereid. Tijm gaat luchtweginfecties tegen en heeft een ontstekingsremmende werking. In combinatie met appel en witlof vormt tijm een prachtige aanvulling.


 Biologisch dynamische witlof heeft nog zijn bittere smaak. Biologisch (dynamisch) geteelde voedingsmiddelen hebben hogere concentraties fytonutrïenten (de hoofdgroepen zijn: polyfenolen, terpenen, zwavelverbindingen en saponinen) dan niet biologische geteelde producten. Vooral groenten met bittere en scherpe smaken bevatten veel fytonutrïenten. Deze fytonutrïenten beschermen ons tegen ziekten zoals dementie, kanker en hart en vaatziekten. Ze werken als antioxidanten maar hebben ook eigenschappen die de groenten hun specifiek smaak en kleur geven. Bittere groenten stimuleren o.a. door hun fytonutrïenten de lever om gifstoffen uit te scheiden.


Om de bittere smaak wat te verzachten en toch profijt te hebben van de fytonutrïenten die juist deze bittere smaak veroorzaken, kun je witlof goed combineren met iets zoets zoals appel. Ook een gebakken ui smaakt zoet en vormt met witlof een goed combi.

Witlofschotel met appel en tijm

(2 pers)

Ingrediënten:
  • 4 stronkjes witlof
  • 1 grote appel
  • 1 á 2 tl gedroogde tijm of een paar takjes verse citroentijm
  • wat zachte geitenkaas of rauwmelkse boerenkaas
  • citroensap
  • zwarte peper

Bereidingswijze:
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Maak de witlof schoon en snijd hem in stukjes of gebruik hem in zijn geheel als stronkje.
  • Besprenkel de appelstukjes en de witlof met citroensap.
  • Doe de witlof en de appelstukjes in een ovenschaal.
  • Voeg de tijm toe en een klein beetje water.
  • Voeg een klein beetje zwarte peper toe.
  • Verkruimel wat zachte geitenkaas of leg er een paar plakken boerenkaas over de witlofstronkjes.
  • Zet het in de oven en laat het in 20 minuten op 150 graden gaar worden.

Let erop dat de kaas slechts smelt en niet een korstje gaat vormen. Dit komt je gezondheid ten goede en maakt het gerecht veel beter verteerbaar.

Over tijm en witlof


Tijm is een keuken kruid met medicinale eigenschappen. Tijm laat onze spijsvertering beter werken en wekt de eetlust op. Tijm gaat gisting in de darmen tegen en de terpenen in tijm gaan woekering van kankercellen tegen en zorgen ervoor dat kankercellen afsterven. Tijm bevat salicylzuur en thymol. Beiden stoffen zijn antioxidanten en remmen ontstekingen. De stof thymol geeft de tijm zijn specifieke geur en behoort tot de fenolen. Hij heeft ook een antibacteriële werking en is goed voor de luchtwegen. Tijm houdt de luchtwegen open bij verkoudheden. 

Tijm in een dressing is een natuurlijk conserveermiddel en houdt salades vrij van bacteriën. En wanneer we tijm in water van ca 80 graden tien minuten laten trekken en af laten koelen, hebben we een goed aftreksel om onze mond mee te spoelen en vrij van bacteriën te houden.


Tijm bevat veel vitamine K en de mineralen ijzer, calcium en mangaan. Hij bevat het aminozuur tryptofaan ( goed voor onze serotonineproductie ) en veel vezels. Hoewel we van tijm als kruid altijd maar een paar takjes gebruiken, geeft het desondanks toch een goede aanvulling op de voedingstoffen die we nodig hebben.


Tijm combineert goed met eieren. Ook wordt tijm vaak gebruikt bij vlees gerechten of bij kip en kalkoen.

Maar tijm smaakt ook goed bij groenten zoals, tomaat, paprika, courgette, witlof, aubergine, spinazie en komkommer.

En gekookte aardappels worden extra lekker wanneer je ze besprenkeld met wat extra vierge olijfolie en wat verse tijm.


Witlof, een licht bittere groente, wordt in het donker gekweekt. Hij is familie van de andijvie en de cichorei. Witlof bevat bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal stimuleren en de lever ondersteunen bij de ontgifting. Dit is zeer gunstig voor de spijsvertering.
Witlof is rijk aan inuline, een vezel die als probiotica werkt. Goed voedsel dus voor je goede darmbacteriën. Witlof vermindert ook parasieten in het spijsverteringskanaal. Het stronkje bevat de meeste bitterstoffen en is dan ook heel gezond. Vaak snijden we dit weg en daarmee het beste van de witlof.
Verse witlof is wit en stevig. Je kunt hem in de groentela van de koelkast een dag of 7 bewaren. Wat citroensap toevoegen aan een witlofgerecht zorgt ervoor dat de witlof mooi wit blijft.
Witlof bevat vitamine C, B1, B2 en foliumzuur en de mineralen kalium, calcium en ijzer. Ze is caloriearm en bevat vrij veel vezels.


Belangrijke voedingstoffen in witlof

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Calcium

    - nodig voor de botopbouw

    - speelt een rol bij de informatie overdracht in de cellen

    - is van belang voor de spier en zenuwfunctie

    - is belangrijk voor het reguleren van de bloeddruk


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More