Ananas

Ronnie de Winter • 26 februari 2023

Lekker en nuttig!

De belangrijkste stof in ananas die veel voor onze gezondheid kan betekenen, is het enzym bromelaïne. Bromelaïne zit zowel in de vrucht

(vooral in de stevige kern, snijd die dan ook niet weg) alsook in de steel en de bladeren. Dit enzym verbetert de afbraak van eiwitten uit ons voedsel. Als we ananas eten bij een eiwitrijk gerecht zoals b.v. een stukje vlees of gedroogde peulvruchten worden de eiwitten uit deze gerechten beter verteert. Eiwitten en vetten vergen het meest van onze spijsvertering. Het kost veel energie deze te verteren. Koolhydraten verteren veel gemakkelijker en sneller. De vertering van koolhydraten begint al in de mond. Het speeksel zorgt al voor de eerste vertering.

Vaak worden de eiwitten niet zo goed verteert in ons lichaam omdat het lichaam niet te veel eiwitten ineens kan verteren. Het teveel aan eiwitten belast ons spijsverteringsstelsel zonder dat we er iets aan deze stoffen hebben. Hoe beter eiwitten worden verteert, hoe beter ons lichaam kan functioneren. Belangrijk is dan ook om niet te veel eiwitten in één keer te nuttigen. Voeg voeding toe met eiwitsplitsende enzymen zoals de stof bromelaïne, is je spijsvertering je dan ook dankbaar.

salade van ananas en bleekseldrij

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een dikke schijf verse ananas
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1/2 avocado
  • wat citroensap
  • 1 el yoghurt
  • zwarte peper
  • 50 gram raapsteeltjes


Bereidingswijze:
  • Snijd de ananasschijf inclusief de kern in kleine stukjes.
  • Pel de avocado en snijd hem in kleine stukjes.
  • Was de stengel bleekselderij en snijd hem in plakjes.
  • Maak van de yoghurt het citroensap en de zwarte peper een dressing.
  • Doe alle stukjes in een schaal en roer er de dressing doorheen.
  • Was de raapsteeltjes en snijd hem klein.
  • Roer ze voorzichtig door de salade.

Over ananas


Deze exotische vrucht heeft een dikke schil die de vrucht beschermd en er ook voor zorgt dat de vitamine C , die de vrucht rijk is, stabiel blijft. Ook nadat de vrucht geplukt is. De vrucht bevat verder nog de B vitamines en de mineralen ijzer, koper, zink kalium en mangaan. Ananas bevat ook het aminozuur L-tryptofaan. Dit aminozuur wordt in de hersenen omgezet in serotonine, ons gelukshormoon.

Ananas bevat ook antioxidanten. Hoe rijper de vrucht hoe meer antioxidanten hij gaat bevatten. Antioxidanten gaan o.a. ontstekingen tegen.

De vele vezels in de ananas zorgen voor een constante bloedsuikerspiegel en voor een gevoel van verzadiging.

Ananas bevat zuren die een sterk ontgiftende werking hebben. Ze reinigen met name het lymfestelsel. In combinatie met bleekselderij is deze werking nog sterker. Ananas is door zijn reinigende werking goed voor het immuunsysteem.


De belangrijkste stof van de vrucht is echter bromelaïne, een eiwitsplitsend enzym.

Dit enzym helpt de spijsvertering de eiwitten beter te verteren. Hij is echter alleen werkzaam als de ananas niet verhit wordt.

Bromelaïne is daarnaast kankerwerend, ontstekingsremmend en gaat oedeem tegen. Deze stof heeft ook een positieve invloed op hart en bloedvaten en ze kan de pijn bij artrose verzachten.

Bromelaïne gaat wormen en maden tegen in de darmen en het kan de duur van een verkoudheidsinfectie verkorten.

Bromelaïne reguleert de bloedsuikerspiegel doordat het een snelle stijging van insuline in het bloed verhindert.

Bromelaïne heeft een gunstige effect op de vermindering van cellulitis.  De stof kan de eiwitten afbreken in het dichte netwerk van het cellulitisweefsel wat bestaat uit collageen en eiwitten met daar tussen opgestapelde vetten. Door de afbraak van de eiwitten in verschillende aminozuren wordt de structuur van het weefsel  doorbroken en kunnen de opgestapelde vetten, die de sinaasappelhuid veroorzaken, verwijderd worden.


Belangrijke voedingstoffen in ananas

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B2

    - speelt een rol bij de eiwitvertering

    - voorkomt spierkramp

    - zorgt voor de omzettng van tryptofaan naar serotonine

    - voorkomt migraine

    - verbetert de huid

    - repareert spierweefsel

  • Vitamine B3

    - is belangrijk voor de energieproductie

    - cholesterolverlagend

    - goed voor het zenuwstelstel

    - voorkomt migraine

  • Vitmaine B5

    - verhoog te de weerstand tegen stress

    - heeft op positieve invloed op de werking van de hersenen

    - is nodig voor de afbraak van cholesterol en vetten

    - gaat prikkelbaarheid en nerveusiteit tegen

    - is nodig voor de verbranding op celniveau

    - is goed voor de spijsvertering

  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur (B11)

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Koper

    - nodig voor het zenuwstelsel en de hersenen

    - is belangrijk voor de productie van celenergie

    - nodig voor pigment aanmaak

    - bevordert de ijzeropname

    - heel belangrijk voor de opbouw van botten en weefsels

  • Mangaan

    - is belangrijk voor het regelen van de bloedsuikerspiegel

    - het is nodig voor een juiste werking van enzymen

    - het is nodig bij de productie van het schildklierhormoon.

  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    -gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



  • Bètacaroteen

    - geeft de vrucht/groente kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd



  • Vezels

    - zijn belangrijk voor onze darmflora

    - worden gefermenteerd in de dikke darm tot boterzuur. Dit zuur houdt de zuurgraad in de darmen in balans, remt onstekingen en onderhoudt het darmslijmvlies en is een bron van energie voor het lichaam.

    - door de lagere zuurgraad in de darmen is er een betere opnamen van mineralen en een beter aanmaak van vitaminen

    - verhogen de spijsverteringssnelheid

    - vertragen de suikeropname en daardoor blijft de bloedsuiker in balans

    - helpen ontgiften

    - vergroten onze weerstand

    - verminderen het aantal slechte bacteriën in de darmen

    - verlagen het cholesterolniveau.

    - werken als probiotica

Gerelateerde posts:

Een aquarel van een appel met een blauwe achtergrond
door Ronnie de Winter 2 november 2025
Een appel, een keuze, een blauw – het verhaal
bloemkoolsaus met boekweitspirali
door Ronnie de Winter 26 oktober 2025
Bloemkool is een veelzijdige groente. In dit artikel laat ikje zien hoe je van bloemkool een heerlijke saus maakt voor boekweitmacaroni.
bomen in landschap semi abstract
door Ronnie de Winter 19 oktober 2025
Bij jezelf zijn kan heel krachtig voelen. Maar bij jezelf blijven – ook als het schuurt of verwart – dát is waar echte rust ontstaat. Nieuw blog over trouw blijven aan wie je bent, ook in een wereld die soms iets anders van je vraagt:
Linzenspirali ovenschotel met boswortelen en shiitake
door Ronnie de Winter 12 oktober 2025
In de drukte van alledag zoeken we vaak naar gerechten die niet alleen lekker en voedzaam zijn, maar ook eenvoudig te bereiden. Deze linzenspirali ovenschotel is precies dat: rijk aan smaak, boordevol groenten en gemaakt met ingrediënten die een flinke gezondheidsboost geven.
Een aquarel van bloemen en vormen semi-abstract.
door Ronnie de Winter 4 oktober 2025
Vanuit het Midden – een zoektocht in kleur en vorm
B
door Ronnie de Winter 28 september 2025
In tijden waarin ons spijsverteringsstelsel vaak onder druk staat – door stress, weinig beweging of een zwaar dieet – verlangen we naar eten dat niet alleen voedzaam is, maar ook verzachtend werkt. Venkel is zo’n groente die zowel je buik als je smaakpapillen kalmeert. Fris, licht anijsachtig en verrassend veelzijdig.
aquarel van een open deur
door Ronnie de Winter 21 september 2025
Open zijn vraagt moed. Afsluiten soms ook. Beide bewegingen horen bij het leven. De kunst is om te voelen wat jij nodig hebt, zonder oordeel. Nieuw blog over de balans tussen open zijn en jezelf beschermen:
Koude aardappel salade met andijvie, ei en appel
door Ronnie de Winter 14 september 2025
In de zomer is niets zo lekker als een frisse, voedzame salade. En waarom zou je niet kiezen voor een variant met een oer-Hollandse groente die vaak wordt onderschat: andijvie! Deze koude aardappelsalade met andijvie, gekookt ei en appel is niet alleen verrassend lekker, maar ook voedzaam en makkelijk te maken. Ideaal
Een aquarel van rozenknoppen
door Ronnie de Winter 7 september 2025
Het moment voor de bloei – het verhaal achter de aquarel "Ontluiken"
tuinboontjes salade
door Ronnie de Winter 31 augustus 2025
De tuinboon verdient een ereplaats in de moestuin én in onze keuken. Deze vaak vergeten peulvrucht is niet alleen heerlijk mals en friszoet, maar ook nog eens een voedzame krachtpatser. In deze blog vertel ik je waarom tuinbonen zo gezond zijn én hoe je ze verwerkt in een makkelijke, vullende salade met aardappelen. P
Show More