Blog Post

Andijvie stamppot anders

Ronnie de Winter • 14 maart 2021

met biologisch rundvlees of haloumi.

De meeste mensen kennen de rauwe andijvie stamppot met aardappels. Maar soms wil je gewoon eens iets anders. De combinatie van andijvie met pompoen, rundvlees en pruimtomaatjes is gezond en lekker. De bittere smaak van andijvie wordt verzacht door de zoete smaak van de pompoen. Het paprikapoeder versterkt de zoete smaak nog wat meer en brengt een beetje scherpte en pit aan. Het rundvlees wordt door de toevoeging van de pruimtomaatjes malser en beter verteerbaar. De koolhydraten in dit gerecht zijn alleen afkomstig van groenten. Door de vele vezels van de groenten zal de bloedsuikerspiegel daar niet door uit balans raken.  De eiwitten komen voornamelijk van het rundvlees. In deze combinatie kunnen zowel de koolhydraten als de eiwitten goed verteerd worden, wat je veel energie oplevert. Door een juiste vertering is er een grotere opname mogelijk van de vitale stoffen, die dit gerecht rijk is.



Andijvie stamppot anders

Voor een vegetarische variant kun je het vlees vervangen door haloumi. Voeg dan de pruimtomaatjes en iets meer paprika poeder toe aan de pompoen.

(2 pers)

Ingrediënten:
  • een kleine oranje pompoen
  • 1/2 krop andijvie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 el olijfolie extra vierge
  • 1 tl paprikapoeder
  • zwarte peper en zout
  • 150 gram magere runderlappen
  • 1 ui
  •  1 teen knoflook
  •  2 pruimtomaatjes
  • 1/2 el extra vierge olijf olie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 2 kruidnagels
  • zout
  • 250 ml water

Bereidingswijze:

Begin de bereiding van het vlees.
  • Was de runderlappen in water tot het water schoon is. Spoel goed af en dep het droog met keukenpapier.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook
  • Was de pruimtomaatjes en snijd ze in kleine stukjes.
  • Verwarm de olijfolie in een koekenpan of hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en fruit deze glazig.
  • Temper het vuur en voeg de stukjes tomaat toe, de kruidnagels en de knoflook.
  • Wrijf het vlees in met wat paprika poeder en leg het  bij het uimengsel in de pan.
  • Keer het vlees na een minuutje om.
  • Strooi wat zout op het vlees.
  • Voeg 250 ml water toe en breng het tegen de kook aan.
  • Zet dan het vuur laag en laat het rundvlees op een heel zacht pitje 3 - 4 uur stoven tot het zo gaar is dat het uit elkaar valt.
Als het vlees gaar is, maak je de stamppot.
  • Was en borstel de pompoen schoon. Verwijder de zaden en snijd de pompoen met schil in kleine stukken.
  • Pel de ui en de knoflook en snijd ze fijn.
  • Was de andijvie en snijd ze in dunne reepjes.
  • Verwarm de extra vierge olijfolie in een hapjes pan.
  • Voeg de ui toe en bak deze in een minuutje glazig.
  • Voeg de stukjes pompoen toe en bak ze even mee.
  • Voeg de paprikapoeder toe en een beetje water.
  • Stoof de pompoen in 10 minuten gaar.
  • Snijd ondertussen het rundvlees in stukjes.
  • Voeg dit samen met  het stoofnat toe aan de gare pompoen.
  • Roer even goed door.
  • Voeg als laatste de reepjes andijvie en de fijngesneden  knoflook toe.
  • Roer het door en maak het op smaak met zwarte peper en zout.

Over pruimtomaatjes


Pruimtomaatjes zijn heerlijk zoet van smaak. Het zijn de pareltjes onder de tomaten.

Gekookt als saus, rauw uit het vuistje of op het laatst toegevoegd aan een gerecht vormen ze een mooie aanvulling op onze groente inname.

Groenten zijn belangrijk. En het is aan te bevelen om op meerdere tijdstippen van de dag groenten te eten. Geen ander voedingsmiddel levert zoveel voedingstoffen. Ze bevatten een overvloed aan vitaminen, mineralen, sporenelementen en vezels, maar ook een geringe mate van eiwitten, koolhydraten en vetten. Ze zijn caloriearm en de fyto-nutriënten in groenten leveren ons belangrijke antioxidanten, enzymen en hormonen.

Groenten hebben maar één nadeel: rijpe groenten hebben een maximum aan voedingstoffen, maar door licht, lucht, vocht en warmte is binnen 24 uur daar nog maar drie vierde van over. En na drie dagen de helft.

Het is daarom belangrijk verse groenten zo vers mogelijk te eten.


Pruimtomaatjes behouden hun voedingstoffen en de voedingsstoffen nemen zelfs toe als ze heel kort verwarmd worden. Het lycopeen, een belangrijke antioxidant die helpt om kanker te voorkomen of te remmen en cholesterol afzettingen in de bloedvaten voorkomt, wordt door ons lichaam beter opgenomen in combinatie met wat extra vierge olijfolie. Bovendien wordt de werking van lycopeen versterkt door de andere antioxidanten die de tomaatjes rijk zijn.

Het bètacaroteen in de tomaatjes is een krachtige ontstekingsremmer. Evenals de vitamine C.

Meer belangrijke voedingsstoffen van pruimtomaatjes en waar ze goed voor zijn, vind je in de tabel onder aan deze post.


Ik combineer graag verschillende groenten met elkaar om zo de werking van de verschillende voedingstoffen te versterken. Pruimtomaatjes heb ik dan ook altijd in huis. Ze zijn heel gemakkelijk te combineren, geven kleur aan een gerecht en met hun zoete smaak kan je makkelijk de bittere smaak van verschillende andere groenten wat verzachten.


Het zuur van pruimtomaatjes maken, toegevoegd aan vlees, het vlees malser. En zorgen voor een betere vertering van de vetten. Maar ook in een salade helpt het zuur van de tomaatjes het vet in de dressing beter te verteren en het zorgt ervoor dat de rauwe bladeren gemakkelijker zacht en slap worden als we ze kauwen. Ik snijd daarom de tomaatjes vaak in kleine blokjes of dunne plakjes. Het komt de vertering van rauwkost ten goede en zorgt voor een minder opgeblazen gevoel.


Belangrijke voedingstoffen in pruimtomaatjes

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • Borium

    -  helpt na de menopauze om de calcium afname te beperken

    - ondersteunt het geheugen en de cognitieve functies

    -zorgt voor goede botten

    - helpt bij de bloedstolling

    - een tekort geeft schimmel- en bacterële infecties

  • Fosfor

    - is belangrijk voor de opbouw van botten en tanden

    - is betrokken bij het overbrengen van signalen van de zenuwen

    - is een grondstof voor energie in de spieren

    - is belangrijk voor een juiste nierwerking


  • IJzer

    - speelt een rol in de vorming van rode bloedcellen

    - ondersteunt de celfunctie

    - vermindert vermoeidheid

    - zorgt voor aanmaak van maagzuur

    - is een onderdeel van de spieren

  • Kalium

    - reguleert de bloeddruk

    - goed voor een normaal hartritme

    - reguleert de vochthuishouding samen met Natrium

    - heeft een rol bij spiersamentrekkingen

    - kan een hoog bloedsuikerniveau verlagen

    - regeleert de zuur- base balans

    - helpt bij de energieproductie


  • Magnesium

    - betrokken bij heel veel processen in ons lichaam

    - gaat vermoeidheid tegen

    - vermindert spierkrampen

    - magnesium en calcium werken met elkaar samen en moeten in balans zijn

    - speelt een rol in verlaging van de bloeddruk

    - het zorgt voor een betere opname van andere vitaminen en mineralen

    - voorkomt galstenen


  • Zink

    - speelt een rol bij de vorming van rode bloedcellen

    - gaat vermoeidheid tegen

    - ondersteunt de celfunctie

    - helpt ons afweersysteem

    - ondersteunt de koolhydratenstofwisseling

    - is belangrijk voor een juiste zuurgraad in de darmen

    - is nodig voor de opname van B vitaminen

    - incombinatie met vitamine C werkt het ontstekingsremmend

    - het voorkomt diabetes

    - gaat veroudering tegen

  • Lycopeen

    - kankerwerend

    - verlaagt het risico op hart- en vaatziekten

    - voorkomt schade aan het DNA

  • Bètacaroteen

    - geeft de tomaat de rode kleur

    - onstekingsremmend

    - kankerwerend

    - beschermt tegen hart- en vaatziekten

    - werkt afweer verhogend

    - wordt ook wel pro vitamine A genoemd


  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend



Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 30 maart 2025
Aubergines worden meestal gebakken of geroosterd in de oven. Ze zuigen dan enorm veel olie op waardoor ze zwaarder te verteren worden. Door aubergines te koken of te stomen worden ze heerlijk zacht en mals en zijn ze veel lichter verteerbaar. Aubergines hebben een neutrale smaak en zijn dan ook heel goed te combineren met veel verschillende kruiden en groenten. Het sponsachtige vruchtvlees neemt gemakkelijk de smaken op en door zijn textuur geeft het een vlees-achtige structuur aan een gerecht. De aubergine bevat naast vezels en wat koolhydraten vooral water en is hiermee een calorie arme groente. Je zult echter nog wel andere ingrediënten moeten toevoegen aan je maaltijd aangezien de aubergine verder weinig voedingswaarde heeft. De aubergine bevat wel veel soorten vitaminen en mineralen, maar slechts in kleine hoeveelheden. Alleen het mineraal mangaan is wat beter vertegenwoordigd. Het witte vruchtvlees verkleurt snel aan de lucht. Door er wat citroensap over te sprenkelen voorkom je deze bruine verkleu
door Ronnie de Winter 23 maart 2025
Veldsla is een bron van mineralen en vezels en onmisbaar voor onze gezondheid. Veldsla en andere slasoorten kun je met allerlei groenten combineren en aan iedere maaltijd toe te voegen. Slasoorten eet je bij voorkeur voor de maaltijd of als voorgerecht om zo de spijsvertering in gang te zetten. Slasoorten werken namelijk eetlust opwekkend. Wanneer Veldsla en andere slasoorten al lang van te voren gewassen en gesneden wordt, verliest het een deel van zijn antioxidanten en vitaminen.
door Ronnie de Winter 16 maart 2025
Zalm is een vette vissoort die vooral aangeraden wordt om 2 keer per week te eten i.v.m. het voorkomen van hart- en vaat ziekten. Dat heeft te maken met de ontstekingsremmende omega 3 ( EPA + DPA + DHA) vetzuren, die zalm rijk is. Maar zalm heeft naast deze belangrijke vetzuren nog meer goede voedingstoffen voor ons lichaam. Zo bevat het selenium, B- vitamines waaronder B 12, vitamine A, D en alle essentiële aminozuren in gemakkelijk verteerbare eiwitten. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze goede voedingstoffen is de bereidingswijze van zalm een belangrijk punt. Want bij te hoge temperaturen gaan de goede vetzuren verloren. Evenals de B vitamines en de eiwitten worden veel minder goed verteerbaar.
door Ronnie de Winter 9 maart 2025
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral aan het eind van de winter is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel met een wat zoetige smaak. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
door Ronnie de Winter 2 maart 2025
Aardappelen en andere knolgewassen zoals zoete bataat (zoete aardappel), wortels, bieten, pastinaak zijn prima voedingsmiddelen. Ze bevatten veel koolhydraten, waardoor ze als energiebron worden gezien. Er is echter wel een maar. Met name de aardappel heeft een hoog glycemische waarde, waardoor hij de bloedsuikerspiegel snel laat stijgen en vervolgens weer laat dalen. Toch is de aardappel een goed voedingsmiddel als je maar weet, hoe je deze het beste kan gebruiken. De aardappel bevat veel kalium en andere mineralen, waardoor hij erg goed is voor de zuur-base balans in je lichaam. Daarnaast heeft de aardappel een neutrale smaak, waardoor hij met allerlei groenten en andere voedingsmiddelen te combineren valt.
door Ronnie de Winter 23 februari 2025
Natto bestaat uit gefermenteerde sojabonen en komt oorspronkelijk uit Japan. Daar wordt het veel gegeten. Het heeft de typische unami smaak en geur. De kleine boontjes krijgen door het fermentatieproces een slijmerige, kleverige en draderige textuur. Natto is heel erg voedzaam en bevat heel veel vitamine K2. Deze vitamine vinden we alleen in dierlijke producten en dan in geringe mate. Vitamine k2 kunnen we zelf in onze darmen maken uit vitamine k1. Vitamine K2 is samen met vitamine D3, nodig is ons lichaam om het calcium uit onze voeding goed in onze botten te kunnen opnemen. Maar vitamine K2 zorgt er ook voor dat het calcium dus niet in de spieren of de pezen wordt opgeslagen. En kan daarmee dus calcium ophopingen in het lichaam opheffen en er voor zorgen dat het calcium niet neerslaat in de bloedvaten. De aders worden minder soepel wanneer het calcium zich afzet aan de aderwand, evenals dat spieren en pezen strammer worden wanneer er calcium zich afzet in de pees of spier. Een verhoogde bloeddruk kan het
door Ronnie de Winter 16 februari 2025
Sinaasappels zijn heerlijk om zo uit de hand te eten, vooral in het winterseizoen als ze net geoogst zijn. Maar ook zijn ze goed te verwerken in salades of in warme gerechten. Ze geven smaak en voegen extra stoffen toe die je gezondheid ten goede komen. Als je sinaasappel in een warm gerecht gebruikt, voeg ze dan pas op het laatst toe, zodat de goede stoffen zo goed mogelijk bewaard blijven. De sinaasappel smaakt licht zuur en de schil smaakt licht bitter. In elk gerecht waarin citroen gebruikt wordt als smaakmaker of voor een betere vertering kun je ook sinaasappel gebruiken. Sinaasappel smaakt minder zuur dan citroen en afhankelijk van het ras kan het ook zelfs wat zoet toe voegen. Bovendien geeft sinaasappel kleur en textuur aan een gerecht.
door Ronnie de Winter 9 februari 2025
Hoewel boekweit een grassoort is valt hij onder de granen in de voedingsleer. Boekweit bevat redelijk wat eiwit en complexe koolhydraten. Boekweitmeel wordt vaak gebruikt in pannenkoeken, vanwege zijn bindingskracht. Ook in sauzen kun je prima boekweitmeel gebruiken om te binden. Van boekweitmeel wordt ook pasta gemaakt. Deze pasta is wat stevig van structuur en smaakt een beetje nootachtig. De kooktijd bedraagt slechts 8 minuten. De kleur van de pasta is een beetje paarsachtig net als gekookte kasha (geroosterde boekweit). Het smaakt heerlijk in combinatie met tomaten en bietjes. Een groot voordeel van Boekweit is dat het nauwelijks verzurend is voor het lichaam terwijl andere granen dat wel zijn.
door Ronnie de Winter 2 februari 2025
Gebruik in dit recept de zuurkool rauw. Zuurkool zit bomvol goede voedingstoffen en door de zuurkool rauw te eten profiteer je nog meer van de goede bacteriën die zuurkool bevat. De zoete aardappel en de appel verzachten de zure smaak van de zuurkool. Gebruik dus ook het vocht van de zuurkool die nog vol goede bacteriën zitten, want dat komt je darmflora ten goede. Dit recept is heel gemakkelijk en snel klaar. Zo heb je op drukke dagen snel een warme, gezonde en lekkere maaltijd.
door Ronnie de Winter 26 januari 2025
Hoewel paksoi een oosterse groente is die vooral in China gekweekt wordt, doet hij het ook goed op onze Nederlandse bodem. In de zomer wordt hij in de volle grond gekweekt, in de winter in de kas. Paksoi is een bladgroente. En hoewel de paksoi in zijn geheel eetbaar is, zowel rauw als gekookt of gebakken, bevat het blad met name veel gezonde stoffen. Paksoi is een ideale wokgroente. En is dan ook heerlijk in oosterse gerechten. Lekker in combinatie met een beetje knoflook, sojasaus, gember en rode peper. Tempé of tofu gaan goed samen met deze groente. Wil je paksoi met andere groenten combineren, dan zijn ui, paprika en wortel heel geschikt.
Show More
Share by: