Blog Post

Taugé

Ronnie de Winter • 7 maart 2021

Kiemgroente met veel voedingstoffen.

In de winter en in het begin van het voorjaar, wanneer de groenten minder voedingstoffen bevatten, omdat er nog maar weinig groenten beschikbaar zijn van de koude grond van eigen land, vormt Taugé en ook andere kiemen een mooie aanvulling.

Roerbakgroenten met taugé


Ingrediënten:

  • 10 buitenste bladeren van de spitskool
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 peterseliewortel
  • 1 appel
  • 1 ui
  • 1 bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • een stukje gember van 1,5 cm
  • beetje kokosrijstmelk
  • mespunt asafoetida
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1tl kurkuma
  • zwarte peper en zout


Bereidingswijze:

  • Was de bladeren van de spitskool en snijd ze in hele dunnen reepjes.
  • was de perterseliewortel en snijd of schaaf hem in hele dunne plakjes.
  • Was de puntpaprika, verwijder de zaadlijsten en snijd hem in klein blokjes.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd hem in kleine blokjes.
  • Pel de ui en snijd hem fijn.
  • Schil de gember en snijd hem fijn.
  • Giet over de taugé kokend water en laat de taugé uitlekken.
  • Verwarm de olijfolie in een hapjespan.
  • Rooster het komijnzaad met de asafoetida een minuutje.
  • Voed de ui en de gember toe en fruit het een paar minuten tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de peterseliewortel, de appel en de paprika toe en een heel klein beetje kokosrijst melk.
  • Doe de deksel op de pan en stoof de groente een paar minuten.
  • Voeg de kurkuma, het paprikapoeder en wat zwarte peper toe.
  • Voeg de spitskool en de taugé toe.
  • Roer goed door, tot de reepjes kool geslonken is.
  • Maak op smaak met peper en zout  en dien direct op.


Lekker met kalkoen, kip of met tempé.


Over taugé


Taugé is het kiemplantje van de groene mungboon. De groene huid van de mungboon zie je vaak nog zitten tussen de taugé kiemen. De knapperige stengeltjes zijn kort houdbaar. Het beste is om de taugé direct na aankoop te gebruiken.

Verse taugé ziet er fris uit. Als de stengeltjes slap zijn, de witte kleur minder fris is of als de sprietjes slijmerig worden, kun je de taugé beter niet meer gebruiken.


Om mungbonen te laten ontkiemen worden ze eerst een aantal uren geweekt in water. De boontjes nemen dan vocht op en zwellen. Vervolgens worden de bonen in het donker weg gezet. Ze worden regelmatig gespoeld met vers water. Na verloop van tijd ontstaan de spruiten en dan kunnen de kiemen in het licht gezet worden om groter te groeien. Het kiemproces duurt ongeveer een week. Dan zijn de kiemen klaar om gegeten te worden.


Tijdens het kiemproces verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Het weekproces heeft de zaadhuid zacht en poreus gemaakt en de zuurstof uit de lucht kan daardoor het zaad binnendringen en het tot leven brengen. De kiem gaat groeien en door middel van vele chemische reacties en onder invloed van licht verveelvoudigen zich de voedingstoffen. Deze voedingstoffen zijn voor ons veel beter opneembaar dan de voedingstoffen van het oorspronkelijke mungboontje. Een belangrijke vitamine die tijdens het kiemproces ontstaat is vitamine B12. Deze vitamine is belangrijk voor de celgroei en vervult een belangrijke rol in ons zenuwstelsel.


Omdat het vochtige kiemproces een goede bodem is voor de groei van bacteriën is hygiëne heel belangrijk. Het is dan ook raadzaam om de taugé voor gebruik af te spoelen met kokend water. Zo voorkom je een besmetting met de salmonella en de E.coli bacterie, die nog wel eens aangetroffen worden op de taugé.

Doe de taugé in een zeef. Kook anderhalf liter water. Giet dit kokend water over de taugé. Laat de taugé uitlekken. Op deze manier zijn de bacteriën onschadelijk gemaakt en blijft de taugé knapperig.

Daarna kun je de taugé warm of koud verwerken.

Taugé heeft geen uitgesproken, nootachtige smaak. Om deze smaak wat te versterken kun gember toevoegen aan het gerecht waarin je de taugé verwerkt.

Taugé is goed te combineren met andere groenten, maar ook met vis, ei, gevogelte, tofu en tempé. 

Taugé is zeer alkalisch voor het lichaam, bevat gemakkelijk verteerbaar eiwit en is een goede bron van vitamine C en B. De kiemen zijn weerstandsverhogend.

Door taugé op het laatst toe te voegen aan geroerbakte groenten of soep voeg je nog op een gemakkelijke manier wat extra voedingsstoffen toe.

Preischotel

Ingrediënten:
  • 1 prei
  • 2 pastinaken
  • 1 grote aardappel
  • 1 ui
  • 1 appel
  • bakje taugé
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • beetje kokosmelk
  • 1 dessertlepel gedroogde tijm
  • 2 th citroen kerrie
  • 1 th kurkuma
  • zwarte peper
Bereidingswijze:
  • Maak de pastinaken schoon en snijd ze in stukken.
  • Schil de aardappel en snijd hem in stukken
  • Kook de stukken aardappel en pastinaak in weinig water gaar. Maak er met de mixer een puree van.
  • Maak de ui schoon en snijd hem fijn.
  • Maak de prei schoon en snijd hem in dunne ringetjes.
  • Was de appel goed af, verwijder het klokhuis en snijd hem in stukjes.
  • Verwarm 1/2 el olijfolie in de pan en fruit de ui hierin. Voeg de stukjes appel, wat kokosmelk, de citroen kerrie, de kurkuma, de tijm en de zwarte peper toe. Roer het goed door elkaar en laat het een paar minuten stoven.
  • Doe de taugé in een zeef. Kook 1,5 liter water en schenk deze over de taugé en laat de taugé even uit lekken.
  • Voeg de taugé toe aan de prei, evenals de aardappel/ pastinaak puree toe en roer het goed door elkaar.
  • Doe er dan de rest van de olijfolie over heen.

Lekker met kalkoen of stukjes kaas, panir, of haloumi.

Belangrijke voedingstoffen in Taugé

  • Vitamine A

    - is goed voor de ogen

    - kan staar voorkomen op latere leeftijd

    - heeft een antioxidant werking en ondersteunt het immuunsysteem

    - is goed voor de huid

    - is betrokken bij de ijzeropname

  • Vitamine B1 (Thiamine)

    - ondersteunt de hartfuctie en het zenuwstelsel

    - is nodig voor de vertering van koolhydraten en de aanmaak van maagzuur.

    - heeft een positieve invloed op de schildklierfunctie



  • Vitamine B6

    - is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel

    - geeft energie

    - helpt de lever bij de ontgifting

    - is nodig voor de vertering van eiwitten en koolhydraten

  • Foliumzuur

    - is nodig tijdens de zwangerschap voor een goede ontwikkeling van het zenuwstelsel van de foetus

    - verbetert de werking van de hersenen

    - ondersteunt de functie van de lever

    - is stemmings verbeterend

    - ondersteund het ontgiftingsproces 

  • Vitamine B12

    - belanrijk voor de celgroei

    - goed voor het zenuwstelsel

  • Biotine

    - versterkt het geheugen en de concentratie

    - is nodig voor de vertering van vetten en koolhydraten

    - zorgt voor voldoende energie voor de hersenen

    - verbetert huid, haar en nagels 

  • Vitamine C

    - ondersteunt het immuunsysteem

    - is nodig voor de opbouw van collageen in de weefsels en de huid

    - werkt als antioxidant en neutraliseert vrije radicalen

    - biedt bescherming tegen kanker

    - het beschermt ons tegen infecties en virussen

    - verbetert onze stessbestendigheid

    - verhoogt onze vitaliteit



  • fytonutriënten

    - ontstekingsremmend

    - kankerremmend

    - gaan ziektes en veroudering tegen

    - maken vrije radicalen onschadelijk

    - cholesterol verlagend




Gerelateerde posts:

door Ronnie de Winter 17 november 2024
Sperzieboontje zijn vers wanneer je ze breekt en ze een knapperig geluid maken. Dan zijn ze het lekkerst. Ook smaken verse peulvruchten lekkerder als je ze laat weken in schoon water. Het komt de smaak en de vertering ten goede. Aangezien je sperziebonen niet rauw kunt eten door de lectine die deze peulvrucht bevat, wordt deze peulvrucht, gekookt, gestoomd, gestoofd of geroerbakt. Lectine is een stof die de plant aanmaakt om zich te beschermen tegen insectenvraat. Voor ons is de stof niet af te breken. Ze tast de darmwand aan en geeft darmklachten. Door verhitting wordt de schadelijke werking van lectine te niet gedaan.
door Ronnie de Winter 10 november 2024
Bloemkool behoort de de kruisbloemigen en we eten van deze kool de bloem. Vandaar ook zijn naam. Bloemkool heeft een neutrale smaak en kan daardoor met veel andere groenten gecombineerd worden. Het is van de koolsoorten één van de lichtverteerbaren. Samen met spitskool en Chinese kool. Je kunt bloemkool op verschillende manieren bereiden. De fytonutriënten in de bleomkool blijven echter het best bewaard bij stomen en roerbakken.
door Ronnie de Winter 3 november 2024
Linzen behoren tot de vlinderbloem-familie. Het zijn kleine peulvruchten en vormen een goede vleesvervanger in combinatie met granen. Peulvruchten zijn duurzamer dan vlees en de opbrengst per oppervlakte grond is vele malen groter. Maar ook in het transport, opslag en verwerking zijn peulvruchten duurzamer. Gedroogde linzen blijven jaren goed. Er zijn veel verschillende soorten linzen. De gele en de rode linzen zijn, doordat ze gespleten en ontveld zijn gemakkelijk te verteren en kosten weinig tijd om te bereiden.
door Ronnie de Winter 27 oktober 2024
Snijbiet behoort tot de Amaranten familie. Deze groente heeft grote groene bladeren met rood, geel of wit gekleurde stengels en nerven. Zowel het blad als de stengels zijn eetbaar. Snijbiet is gemakkelijk zelf te kweken en zodra de plant wat is gegroeid kun je blad en stengel oogsten. De plant groeit daarna weer aan en op een later tijdstip kan opnieuw geoogst worden. Zo heb je het hele jaar door geregeld wat snijbiet bladeren die je kunt gebruiken in een smoothie of door een salade. Het blad is goed rauw te eten maar de stengels kun je beter roerbakken en daarna toevoegen aan de salade.
door Ronnie de Winter 20 oktober 2024
Doperwtjes zijn een goede bron van eiwitten, koolhydraten, vezels en belangrijke vitaminen en mineralen. Ook bevat het de nodige fytonutriënten. Verse doperwtjes zijn super lekker maar vaak maar heel kort te verkrijgen of helemaal niet. Diepvriesdoperwtjes zijn dan een goed alternatief. Ze zijn goed te combineren met allerlei groenten en hebben een decoratief effect. Regelmatig deze kleine bolletjes op het menu zetten is qua voedingstoffen beslist aan te raden.
door Ronnie de Winter 13 oktober 2024
Courgette en pompoen behoren tot dezelfde familie. En dat is te zien aan de planten en de vruchten. De planten lijken wel wat op elkaar met hun grote bladeren, hun kruipende voortgang, hun gele bloemen en de manier waarop ze vrucht dragen. De courgette kweek je gemakkelijk in eigen tuin. Maar geeft hem wel de ruimte. Het wordt een grote plant met grote bladeren en kruipt als het ware je tuin door. Als je niet zoveel ruimte in je tuin hebt, kun je hem ook over je terras laten kruipen en zelfs omhoog langs een schutting. Er komen meerdere vruchten aan één plant. Laat de courgettes echter niet te groot worden, maximaal 30 cm, anders gaan ze melig smaken. Je kunt ze al vanaf 7 cm lang oogsten.
door Ronnie de Winter 6 oktober 2024
Voor niet iedereen zijn koolsoorten goed verteerbaar. Kool valt onder de zwaar verteerbare groenten. Vaak ontstaan er darmgassen waardoor er een opgeblazen gevoel ontstaat bij het eten van veel kool. In onderstaand recept zorgt de masala, de komijn, het korianderpoeder en de schijfjes citroen ervoor dat de boerenkool lichter verteerbaar wordt. Je spijsvertering heeft dan minder moeite de kool te verteren en kan de voedingstoffen dan beter uit de kool opnemen.
door Ronnie de Winter 29 september 2024
Venkel is een licht verteerbare groente, gemakkelijk te bereiden en vraagt maar een korte kooktijd. Je kunt venkel ook rauw eten als een salade of er soep van maken. Venkel heeft een anijsachtige smaak. Hij heeft een kalmerende werking op de spijsvertering en voorkomt gasvorming en een opgeblazen gevoel. Verse venkel heeft een mooie witte knol en fris groen loof. Het loof kun je gebruiken als garnering. Alleen het onderste stukje van de knol, de eventuele bruine vlekjes en de topjes van de steeltjes snijd je weg. Verder kun je alles van de knol gebruiken. De steeltjes zijn qua vezels wat stugger en hebben wat langer tijd nodig om te garen, maar zijn geschaafd met een komkommer schaaf heerlijk fris in een salade.
door Ronnie de Winter 22 september 2024
Een feestelijke koolsoort, die vraagt om maar een klein beetje aankleding. De roosjes zijn snel gaar. Daardoor zijn ze ook goed in de oven op de bakplaat te roosteren. Kan je niet zo goed tegen kool, probeer dan een schijfje citroen of wat citroensap mee te koken. Dat wordt ook deze kool nog beter verteerbaar.
door Ronnie de Winter 15 september 2024
Pastinaak is een grote, witgele wortel die inmiddels weer goed te verkrijgen is. Vooral in de wintermaanden is hij een mooie aanvulling op onze vitaminen en mineralen voorraden. Het is een gemakkelijk te bereiden wortel, die goed smaakt bij de oranje winterwortels. Schil hem met een dunschiller en snijd het kapje er van af. Pastinaak kun je rauw geraspt in salades eten of koken en bakken. Om verkleuring te voorkomen kun je de wortel besprenkelen met citroensap. Pastinaak smaakt goed met groene kruiden als peterselie, tijm en basilicum.
Show More
Share by: