









Bloemkool wordt veel in Nederland gegeten. Ze is dan ook het hele jaar door verkrijgbaar, maar vanaf juni tot november komt de bloemkool uit Nederland. De meeste groenten bevatten vezels, zo ook bloemkool. Bloemkool bevat vitamine C, die onze weerstand verhoogt, vitamine K, die zorgt voor en behoud en de gezondheid van onze botten en foliumzuur.
Verse bloemkool heeft een witte kleur en de bladeren zijn stevig. Naast de roosjes zijn ook de steeltjes eetbaar en zelfs de bladeren. Bewaar de bloemkool in de groente la van de koelkast. Dan is hij ongeveer een week houdbaar.
Meestal koken of stomen we bloemkool maar je kunt bloemkool ook roerbakken. Bloemkool kun je rauw eten bv. in een salade. Vind je de bloemkool rauw te hard of heb je moeite rauwe bloemkool te verteren, dan kun je de kleine roosjes blancheren. Of probeer eens bloemkoolrijst te maken. Hiertoe snijd je de bloemkool heel fijn in een keukenmachine. De bloemkoolrijst kun je toevoegen aan een salade. Met bloemkoolrijst kun je veel kanten op. Mix door de bloemkool rijst een paar eieren en bak het zachtjes tot het ei gestold is. Voeg eventueel wat fijngesneden ui en paprika toe.
Bloemkool rijst kun je ook gebruiken om een stamppot van te maken. Je kunt hiervoor natuurlijk ook de bloemkool eerst in tien minuten gaar koken of stomen.
Bloemkoolstamppot met paprika en tomaat
Ingrediënten:
Bereidingswijze: